do it (party)

tranzit.hu, 2013. június 11.

Június 11-én, kedden este a tranzit.hu és az Independent Curators International (ICI) bemutatta a do it (party)-t, amely Hans Ulrich Obrist kurátor do it projektjének első magyarországi megjelenése volt.

A do it egy beszélgetéssel kezdődött Párizsban Obrist, Christian Boltanski és Bertrand Lavier között, akik kíváncsiak voltak, mi történne, ha elindítanának egy olyan kiállítást, amelynek sohasem kéne befejeződnie, és mindig képes lenne megújulni. A beszélgetés ahhoz a kérdéshez vezetett, hogy vajon kiindulhat-e egy kiállítás művészek által adott „partitúrákból” vagy írásos instrukciókból, amelyeket minden megvalósuláskor újra lehet értelmezni. Húsz év alatt a do itet a világ legalább ötven helyszínén mutatták be, például Auszriában, Kínában, Dániában, Olaszországban, Mexikóban, Kolumbiában, Szlovéniában és Uruguayban.

Marcel Duchamp, aki szerint „a művészet játék a valaha élt összes ember részvételével” csak egy a számos előzményből, amely nyomán a projekt munkamódszere kialakult: hatással volt rá a hatvanas és hetvenes évek minimalista és konceptuális művészete és a Fluxus gyakorlatok is.

A projekt húsz éves történetében elsőként a do it budapesti bemutatása egy, a közönség számára nyitott egy estés esemény, amolyan házibuli formáját öltötte, amely az utolsó részletig a 20 kiválasztott instrukció alapján szerveződött. Amalia Pica „Rendezz egy bulit” szövegű instrukciójából kiindulva, és emlékezve a magánlakásokban és stúdiókban rendezett Fluxus eseményekre, az ételek, italok, performanszok, programok, installációk és helyzetek mind egy-egy művész „előírásai” alapján jöttek létre budapesti művészek és a parti vendégeinek felfogásában.

Uri Aran, Jerome Bel, Meg Cranston, Elmgreen and Dragset, Douglas Gordon, Joseph Grigely, Stephen J. Kaltenbach, Surasi Kusolwong, Sol LeWitt, Lucy R. Lippard, Lee Lozano, Rivane Neuenschwander, Max Neuhaus, Damián Ortega, Amalia Pica, Cedric Price, David Reed, Pedro Reyes, Mladen Stilinovic és Rirkrit Tiravanija

instrukcióit bemutatta

Bircsák Eszter & Sipos Melinda, Bukovics István, Erőss Nikolett, Kenesei Edina, Lakner Antal, Mécs Miklós, Somogyi Hajnalka, Sőrés Zsolt, Szalai Borbála, Szemerey Samu, Szíj Kamilla & Vécsei Júlia, Szilágyi Kornél, Térey János, Vadas Tamara & Vass Imre, és a parti vendégei

do it (party) koncepció: Somogyi Hajnalka