Ötven éve rejtőzködő Frey Krisztián festmény bukkant elő

A Ludwig Múzeum restaurátora a március végén bezárt Frey Krisztián életművét bemutató kiállítására készülve, a szokásos állapotfelmérés során az egyik festmény alatt egy hasonló méretű, eddig nem ismert művet talált. Az alkotást Adorjáni Katalintól a Ludwig Stiftung vásárolta meg és helyezte el letétbe a múzeumban, akinek férje, Adorjáni Csaba Frey Krisztián mecénása volt, sőt Svájcban baráti kapcsolatban is álltak.

Az Artmagazinnak Rieder Gábor, a {SCRIPT:ABSTRACT} FREY ÚR ÍR című kiállítás kurátora, Adorjáni Katalin, a szóban forgó mű előző tulajdonosa, és Mátyás Viktória, az eddig rejtőzködő festményt felfedező restaurátor mesélt az előbukkanás körülményeiről és jelentőségéről.

Videó: Bognár Benedek
Interjú: Szilágyi Róza Tekla

Screenshot 2022-02-14 at 9.40.05.jpg
INTERJÚ – És mégis mozi a föld

December 14 és január 29 között tartott nyitva a Magyar képzőművészeti Egyetem Barcsay termében rendezett És mégis mozi a föld! – IMXXX – Intermédia retrospektív címet viselő kiállítás. Mi, a tanszék egyik alapítóját és a kiállítás kurátorát, Peternák Miklóst kérdeztük a tárlat narratívájáról, a tanszék történetéről és változásairól, valamint az egyetemi oktatás jelenéről és jövőjéről.

Screenshot 2022-02-22 at 18.36.10.jpg
INTERJÚ – Batykó Róbert: Zoompark

Batykó Róberttel a Paksi Képtárban február 27-ig látható kiállítása és a hamarosan megjelenő, munkásságát összegző könyve apropóján beszélgettünk.