ANTICAMERA – Finisszázs – Artmagazin tárlatvezetés Topor Tündével és Winkler Nórával

2022. április 3-án, vasárnap, 17 órakor Topor Tünde és Winkler Nóra tart záró tárlatvezetést az ANTICAMERA című kiállításon a Capa Központban.

„David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása nem tartozik a könnyen értelmezhető tárlatok közé, már csak azért sem, mert jórészt a művekben használt technológiák maguk jelentik a bemutatott munkák lényegét. Hogyan lehetséges mégis személyes vonatkozásokat találni bennük, mik a költői és romantikus elemek az itt látható művekben, és hogyan reagálnak szerintünk a világ állapotára – erről beszélünk majd a finisszázson.” (Topor Tünde, Winkler Nóra)

Időpont: 2022. április 3., vasárnap, 17 óra
Helyszín: Capa Központ
Az eseményen való részvétel ingyenes.

277439805 7219005714807080 5249118631958822761 n

***

ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor kiállítása

„David Claerbout és Ősz Gábor életművében a képek nem mint szöveges magyarázatot igénylő vagy azokat illusztráló, másodlagos eszközök jelennek meg, hanem az elméleti eszmecsere egy formájaként: képek által kommunikálnak arról, hogy (szerintük) mi a kép, mi a fotográfia. A Capa Központban látható, a képrögzítés filozófiai kérdésköreit érintő, meditatív alkotásaikban a mozgó-, az állókép és a néző egymáshoz viszonyított helyzetét értelmezik, azon keresztül pedig a valóság érzékelésének, rögzíthetőségének és alakíthatóságának lehetőségeivel foglalkoznak.” (Petrányi Zsolt és Mucsi Emese kurátorok)

*Az ANTICAMERA kifejezést eredetileg Birkás Ákos (1941–2018) képzőművész használta 1981-ben a harmadik Dokumentum kiállítás katalógus-újságában publikált gondolatmenetében. A rövid cikk meghatározó inspirációs forrás volt az ANTICAMERA kiállítás tervezésének kezdeti időszakában.