HAVI ARCHÍV – Július

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Íme a legfrissebb HAVI ARCHÍV, csupa ehavi történéshez és kiállításhoz kapcsolódó olvasnivalóval:

Július 29-ig látható Tót Endre Warum male ich? című tárlata az acb Galériában. Tótnak lehetősége volt az újfestészet nyolcvanas évek elején bekövetkezett robbanását közelről vizsgálnia Németországban, e hatás manifesztációinak újrafelfedezésével foglalkozik a jelen kiállítás. Ennek kapcsán Szilágyi Róza Tekla a művésszel készített interjúját ajánljuk 2019-ből, illetve egy tavaly előtti és egy 2010-es beszélgetés is érdemes az újra fellapozásra. 

Tót Endre: Blackout Painting XX, 1999, akril, vászon, 33 x 33 cm, a művész és az acb Galéria jóvoltából

Tót Endre: Blackout Painting XX, 1999, akril, vászon, 33 x 33 cm, a művész és az acb Galéria jóvoltából


Egész nyáron látogatható a Ludwig Múzeum Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című blockbuster kiállítása, amely mintha arra vállalkozott volna, hogy napjaink legfontosabb intellektuális trendjeit és kurátori érdeklődéseit egy nemzetközi, csoportos és interaktív kiállítás keretei közé rendezze. Egy, a kilencvenes évekből újra felfedezett művel Koronczi Endre is szerepel a kiállítók névsorában. Nyolc évvel ezelőtti Inda Galériás tárlatáról Muladi Brigitta írt annak idején az Artmagazin Online Ajánljuk rovatába.

Yuko Mohri: Dekompozíció, 2021 Fotó: Végel Dániel © Ludwig Múzeum

Yuko Mohri: Dekompozíció, 2021 Fotó: Végel Dániel © Ludwig Múzeum

A Longtermhandstand és a Longtermhandstand Hall egyszerre két kiállítással mutatja be Nicolás Lamas, Brüsszelben élő és dolgozó művész munkáit a budapesti közönségnek. A tárgyak egymáshoz és az emberhez vagy éppen az ember bekövetkező hiányához való viszonyával dialektikus és frissítően ható felfogásban foglalkozó alkotó művészetének befogadásához érdekes irányokat nyithat meg Schneider Ákos Design az antropocén korban című tanulmánya.

Szintén még két hónapig megtekinthető Trapp Dominika Menekül a víz című kiállítása a Henszlmann Imre utcai Trapéz Galériában. Az új alkotói ciklust megkezdő sorozat elkészítésébe a művész már bepillantást engedett az Artmagazin vele készített videóinterjújában

A Magyar Nemzeti Galéria Art deco Budapest című kiállítása az első világháború és a spanyolnáthajárvány szörnyűségeinek feldolgozásával egyidőben megjelenő életigenlő és fényűző, modernista art deco stílus hazai, fővárosi megjelenését mutatja be. Készman József 2013-ban a magyar szobrászat, a jazz és az art deco összefüggéseiről írt izgalmas cikket a nyomtatott Artmagazin hasábjaira.

HUSZÁR IMRE: Medve

HUSZÁR IMRE: Medve


A Budapest Galériában július 24-ig látható Növények országa című kiállításon szereplő Sergio Rojas Chaves július hetedikén, csütörtökön workshopot tart Mindig együtt – Szobanövényekről és kötődésről címmel. Az erre való ráhangolódáshoz ajánljuk Lucian Freud Two Plants című munkáját.