„Az ideológia különféle formákba fésüli a valóságot, de ugyanakkor gúzsba is köt. A saját művészi autonómiám sokkal fontosabb.”

Trapp Dominika videóinterjú

Cserna Endre – Szilágyi Róza Tekla

Az Artmagazin Online megújult arculatú videóinterjú-sorozatának harmadik részében Trapp Dominikát látogattuk meg.

Trapp Dominika 2012-ben végzett a Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán, Révész László László osztályában. Alkotásai bár gyakran személyes élményekből merítenek ihletet, kialakult munkamódszerének az intuíción kívül ugyanolyan fontos eleme az előzetes kutatás és az akár egészen eltérő kritikai perspektívák párhuzamos jelenléte, illetve a nemzetközi intellektuális trendek hazai kontextusra alkalmazása. 2015-ben Herczeg Klára-díjban, 2016 és 2019 között Derkovits-ösztöndíjban részesült. Az alkotóművészeten túl több programot is jegyez kurátorként. Például a Dés Mártonnal közös Csakoda projektet, amelynek keretein belül fiatal festőművészek vidéki művelődési házakba vitték el munkáikat a kortárs kulturális párbeszédből kiszorított közönség megszólításának céljával, vagy a Parasztok Atmoszférában konceptzenekar, amely a magyar népzenei hagyományokat igyekszik a “kultúrharcos” kereteken túl interpretálni. Legutóbbi 2020-as, a Trafó Galériában megrendezett „Ne tegyétek reám…” című önálló kiállítása a paraszti kultúrában determinált, jellemző női mozgástereket ütköztette a kortárs radikális feminizmus szemszögével – valamint a hungarofeminista mozgalom programadó tárlata volt – a képzőművészeti közéleten túl is sok, adott esetben igen szélsőséges reakciót váltott ki. 


Interjú, koncepció: Cserna Endre, Szilágyi Róza Tekla
Videó: Kiszler Dániel, Králl Eszter
Arculat: l2 studio

Screenshot 2022-04-19 at 9.33.53.jpg
„Az a kelet-európai hagyomány, amit magaménak vallok, az abszurdból és a groteszkből ered”

Az Artmagazin Online megújult arculatú videóinterjú-sorozatának második részében Brückner Jánossal beszélgetünk a Longtermhandstandben.

Screenshot 2022-03-03 at 14.09.10.jpg
„Nem látom, nem látom, nem látom, most látom.”

Az Artmagazin Online megújult arculatú videóinterjú-sorozatának első részében Neogrády-Kiss Barnabással beszélgetünk budafoki műtermében.