KÖRKÉP – A Dürer ihlette nyúltól Leonardo medvéjéig

A héten három, júliusi aukciókon szereplő mű kerül reflektorfénybe: egy nyulat ábrázoló rajz, amely szembetűnően Dürer hatása alatt született, egy tragikus sorsú skót királyné portréja, akit egy holland emigráns festő örökített meg, és egy apró, ám annál lenyűgözőbb, medvefejet ábrázoló Leonardo-rajz.

Hans Hoffmann: A Hare (Egy nyúl, 1582); A Fine Line: Master Works on Paper from Five Centuries (Finom vonal: mesterművek öt évszázadból), Sotheby’s, London, 2021. július 7., 600 ezer – 800 ezer font (245–327 millió forint)

Ez a nyulat ábrázoló, pergamenre festett tinta- és akvarellrajz egyik darabja Hans Hoffmann sorozatának, amely felkeltette II. Rudolf római császár figyelmét, és ami miatt meghívta a művészt a prágai királyi udvarba. Az 1530-ban Nürnbergben született Hoffmannra nagy hatással volt a szintén nürnbergi Albrecht Dürer munkássága, különösen természetábrázolása. Ez az alkotás nagymértékben kölcsönöz Dürer Fiatal nyúl (1502) című remekművétől, amely ma a bécsi Albertina Museum gyűjteményében található. Hoffmann különböző, vélhetően legalább hét darab tanulmánya közül ez a mű hasonlít leginkább Düreréhez. A Sotheby's által kínált rajz korábban közel egy évszázadon át a brémai Kunsthalle gyűjteményében volt, míg a második világháború kitörésekor ki nem fosztották. Évtizedekkel később került újra elő, és 2008-ban a kölni Lempertznél 580 ezer euróért (majdnem 204 millió forint), azaz épp a 600 ezer eurós (több mint 211 millió forint) becsérték alatt adták el a jelenlegi tulajdonosoknak.

336 am ol kj 2

Hans Hoffmann: A Hare (Egy nyúl, 1582)


Corneille de La Haye: Madeleine of France (1537); The Weiss Gallery, London Art Week, 2021. július 2–16.; 950 ezer font (több mint 388 millió forint)

Valois Magdolna skót királynénak (1520–1537), I. Ferenc francia király lányának meglehetősen tragikus sors jutott. V. Jakab 1536 szeptemberében Franciaországba utazott, hogy a Franciaország és Skócia közötti „régi szövetséget” megszilárdító roueni szerződés értelmében feleségül vegyen egy francia hercegnőt. Bár szerződést kötöttek, és azt várták tőle, hogy a lyoni udvarba érve feleségül veszi Bourbon Máriát (1515–1538), Jakab ehelyett a francia király kedvenc, ám beteges lányába, Madeleine hercegnőbe bolondult bele. Az érzés nyilvánvalóan kölcsönös volt, és a fiatal pár rábeszélte I. Ferencet, hogy bontsa fel a Bourbon Máriával kötött szerződést, és járuljon hozzá a házasságukhoz. Ezt a király Madeleine közismerten rossz egészségi állapota miatt vonakodva tette meg, hiszen már akkor is tuberkulózisban szenvedett. A pár 1537. január 1-jén a Notre-Dame-ban kötött házasságot, majd a tavaszi enyhébb időjárásig vártak a Skóciába való indulással. Madeleine egészségi állapota gyorsan romlott, és tragikus módon 1537. július 7-én Holyroodhouse-ban, állítólag férje karjaiban halt meg, még a hivatalos koronázás előtt. Madeleine uralkodása olyan rövid volt, hogy Jakab „nyári királynője” néven vált ismertté. Ez a portré, amely feltehetően a Valois-udvarbeli holland emigráns művész, Corneille de La Haye (más néven Corneille de Lyon) alkotása, legalább száz éve egy francia gyűjteményben található.

336 am ol corneille de lyon madeleine of france framed 5

Corneille de La Haye: Madeleine of France (1537)


Leonardo da Vinci: Head of a Bear (Medvefej, 1480-as évek); Christie’s, London, 2021. július 8.; 8 millió – 12 millió font (3,2–4,9 milliárd forint)

Thomas Kaplannak, a Leideni Gyűjtemény tulajdonosának olyan rendkívüli kollekciója van, hogy „finomítása” érdekében úgy döntött, elad egy, még a gyűjtés korábbi, kevésbé tudatos időszakában vásárolt Leonardo da Vinci-rajzot. Kaplan a holland nagymesterek – különösen Rembrandt – műveinek gyűjtéséről ismert. Bár a Christie's hivatalosan „családi trösztként” hivatkozik rá (és az aukciósház sem árulja el az eladó nevét), mégis tudható, hogy a Leideni Gyűjtemény adja el ezt az aprócska, de gyönyörű, medvét ábrázoló portrét. A kép Thomas Lawrence művész tulajdonában volt a 19. században, az ő gyűjteményi bélyegzőjét viseli. A Medvefej egyike annak a mindössze nyolc fennmaradt Leonardo-rajznak, amelyek a brit királyi és a chatsworthi Devonshire-gyűjteményen kívül még magántulajdonban vannak. A rajzot számos helyen kiállították: például a National Gallery 2011-es Leonardo-kiállításán és a sanghaji Long Museumban (2017–2018) a Leideni Gyűjtemény egész világot bejáró vándorkiállításának részeként. A művet utoljára 1860-ban adták el aukción a Christie's-nél két és fél fontért, de most várhatóan megdönti a művész egyetlen rajzáért fizetett rekordot, ami jelenleg illetékkel együtt 8,1 millió font (több mint 3,3 milliárd forint) – az összeget 2001-ben a Christie's-nél a Horse and Riderért (Ló és lovas, 1508) fizették.

62746007 art

Leonardo da Vinci: Head of a Bear (Medvefej, 1480-as évek) 

Források: theartnewspaper.com, weissgallery.com

magritte-christies.jpg
KÖRKÉP – Max Ernst, René Magritte és Joan Miró

A tavalyi év kihívásokkal teli légköre, az aukciósházak bevételeinek visszaesése nem adott túl sok okot a bizakodásra – azonban a 2021-es évet mégis az optimizmus lengi körül. A Christie’s két márciusra kihirdetett árverésén is jelentős érdeklődésre számítanak. Most az egyik ilyen aukciós anyag – amely a szürrealizmus nagy alakjainak műveit kínálja eladásra – három alkotásával foglalkozunk: Max Ernst, René Magritte és Joan Miró egy-egy művével.

Lee-Miller-scaled-e1611858057901-1536x1216.jpg
KÖRKÉP – Man Ray és baráti köre

Man Ray utolsó asszisztense, Lucien Treillard magángyűjteménye kerül kalapács alá március 2-án a Christie's párizsi székházában. A kollekcióban a szürrealizmus nagy mesterének tárgyai, fotói, könyvei, kéziratai és litográfiái szerepelnek, amelyek nemcsak azért érdekesek, mert betekintést engednek Man Ray munkásságába, hanem mert baráti köre is feltérképezhető általuk.

Képernyőfotó 2021-02-04 - du. 8.55.06.jpg
KÖRKÉP – Van Gogh rajza egy ismeretlen lányról

Van Gogh rajzai sokszor háttérbe szorulnak festményei mellett, ám most a Christie’s londoni aukciójának egyik sztártétele éppen egy ilyen alkotás. A portré egy fiatal lányt ábrázol, akinek kiléte mind a mai napig ismeretlen. Most elmondjuk, mitől olyan különleges az alkotás, és miért is esélyes arra, hogy megdöntse a művész rekordját.

Christo_JeanneClaude_48HowardNY-Photo-by-Wolfgang-Volz-©-The-Estate-of-Christo-V.-Javacheff-1024x698.jpg
KÖRKÉP – Christo és Jeanne-Claude gyűjteménye

Ritkán fordul elő, hogy egy legendás művészházaspár személyes gyűjteménye kerül kalapács alá. A Sotheby’s februári aukcióján Christo és Jeanne-Claude kollekciójára lehet licitálni, ami nemcsak azért érdekes, mert a két alkotó érdeklődéséről és ízléséről tanúskodik, hanem mert olyan kapcsolati szálakat is felvázol, amelyekre eddig nem derült fény.

letan.jpg
KÖRKÉP – Egy megszállott gyűjtögető kollekciója

A héten egy különleges aukciós anyag kerül terítékre, méghozzá Pierre Le-Tan illusztrátor és díszlettervező gyűjteménye, aki – munkájához hűen – rengeteg műalkotással és tárggyal vette körbe magát párizsi lakásában.

im-282282.jpeg
KÖRKÉP – Évindító aukciók

A tavalyi év káosza a művészeti piacot sem kerülte el: a gazdasági helyzet alakulása visszaszorította az eladásokat, a kiállítások mellett az aukciókat is át kellett költöztetni az online térbe. Az idei év azonban a bizakodásról szól, vásárok és árverések sorát tervezik megvalósítani az elkövetkező hónapokban. Mi is ebben bízunk, ezért útjára indítjuk új rovatunkat, amiben a műkereskedelem legfontosabb és legérdekesebb történéseit mutatjuk be – aukciós rekordokkal, méltatlanul ismeretlen művészek történeteivel vagy éppen meghökkentő adatokkal.

wong_lotus.jpg
KÖRKÉP – Feltörekvő művészek aukciója

A Phillips március 3-ai árverésén fiatal, feltörekvő tehetségek műveit vonultatja fel. Az eladásra szánt alkotások között szerepelnek az autodidakta festő, Matthew Wong művei is, aki néhány éve, fiatalon hunyt el, ám rövid ideig tartó pályafutása ellenére tavaly felkerült a legkeresettebb és legnagyobb forgalmat generáló kortárs művészek listájára.

talbot.jpeg
KÖRKÉP – A Sotheby’s évfordulós aukciója

Ötvenéves a Sotheby's fotográfiai részlege, amelyet egy grandiózus árveréssel ünnepel meg az aukciósház. A jubileum alkalmából ötven ikonikus fénykép kerül kalapács alá, méghozzá a valaha élt legbefolyásosabb fotósok munkáiból.

084N09398_8FN55.jpeg
KÖRKÉP – Női aukció

A Sotheby's az első kizárólag női művészek munkáit felsorakoztató aukciójára készül. Hogy mennyire jó ötlet elkülöníteni a női alkotókat, és hogy egyáltalán van-e létjogosultsága egy szegregált értékesítésnek 2021-ben – erről megoszlanak a vélemények. Mi most értékítélet helyett megnézünk néhány művet (és alkotóját), amik bekerültek a válogatásba, illetve felvázoljuk nagy vonalakban, miért is fontos a női művészek munkásságával foglalkozni a műkereskedelemben.

monet_sothebys.jpeg
KÖRKÉP – Monet vízililiomai

A nagy francia impresszionista festő, Claude Monet egyik kedvenc témája a vízililiom volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy kétszázötven vásznat festett kedvelt virágairól. Most egy ilyen alkotás kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, amiért nem kis összegre, cirka 40–60 millió dollárra (12–18 milliárd forint) számít az aukciósház.

basquiat_christies.jpg
KÖRKÉP – A nagy Basquiat-boom

Tavaly, amikor már javában zajlott a pandémia, majdnem megdőlt Jean-Michel Basquiat saját rekordja egy több mint 100 millió dolláros vásárlással, s alig egy hónapja tarolt egy alkotása az ázsiai piacon is. Most két újabb műve kerül kalapács alá, méghozzá nem kevés összegért. Az sem kizárt, hogy újabb rekord születik...

25115530-mississippi-river-1960-1_article_2000x1769.jpeg
KÖRKÉP – Egy életre szóló barátság művész és orvos között

Yayoi Kusama az 1950-es években költözött Japánból New Yorkba, ekkor barátkozott össze dr. Teruo Hirose-zal. Az orvos, aki a művészet nagy hódolójaként gyakran pro bono kezelte művész betegeit, sokszínű gyűjteményt hozott össze praxisa során. Most egészen ritkán látható korai Kusama-művek kerültek ki a kollekcióból, amelyekre a Bonhams New York-i aukcióján lehetett licitálni.

Chruchill_koutoubia_mosque.jpeg
KÖRKÉP – Winston Churchill mint festő

A londoni Christie's árverésén kalapács alá kerülnek Winston Churchill festményei. Az egykori brit miniszterelnököt elsősorban nem festőként tartjuk számon, most azonban több festménye is előtérbe került.

saloua-raouda-choucair_fraction-module_1947-1951_colloue-abstraction_aware_women-artists_artistes-femmes-1500x1046.jpeg
KÖRKÉP – Absztrakt nők

A párizsi Pompidou nagyszabású kiállítással nyitott újra a pandémia miatti zárvatartás után: több mint száz női alkotó absztrakt művészethez való hozzájárulását mutatja be egészen az 1980-as évekig. Bár főként a kevésbé ismert alkotókra fókuszálnak – és néhány ismertebb név is bekerült a válogatásba –, mi most a kiállítás apropóján mutatunk egy listát arról, mely (nem csak absztrakt) női művészek taroltak a tavalyi év árverésein.

tjapaltjarri-tommy-lowry-two-men-dreaming-at-kuluntjarranya.jpeg
KÖRKÉP – Sivatagi kozmológia

L. John és Barbara Wilkerson eladják Tommy Lowry Tjapaltjarri-festményüket egy melbourne-i galérián keresztül, hogy ezzel finanszírozzanak egy új amerikai egyetemi programot. A program célja, hogy az ausztrál őslakos kurátorok „helyet kapjanak a globális múzeumi világ asztalnál”.

Képernyőfotó 2021-07-08 - du. 6.31.33.jpg
KÖRKÉP – A Dürer ihlette nyúltól Leonardo medvéjéig

A héten három, júliusi aukciókon szereplő mű kerül reflektorfénybe: egy nyulat ábrázoló rajz, amely szembetűnően Dürer hatása alatt született, egy tragikus sorsú skót királyné portréja, akit egy holland emigráns festő örökített meg, és egy apró, ám annál lenyűgözőbb, medvefejet ábrázoló Leonardo-rajz.