Ősztől Robert Capa Központ működik az Ernst Múzeum épületében

Robert Capa petícióban tiltakozik

Idén ősszel, a fotós születésének 100. évfordulója körül, megnyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – számol be a nol.hu. Az Ernst Múzeum épületébe beköltöző új intézmény terve 2008-ban született meg, amikor a magyar állam egy közel ezer tételes anyagot vásárolt Capa hagyatékából a fotós testvére által létrehozott New York-i International Centre of Photographytól. A Központ megnyitása egyben a 101 éve Ernst Lajos műgyűjtő magánkezdeményezéseként indult, ma a kortárs képzőművészet egyik kiemelten fontos bemutatóhelyeként számon tartott Ernst Múzeum megszűnését is jelenti.

Az intézmény vezetésével megbízott Kőrösi Orsolya, a – szintén Nagymező utcai – Magyar Fotográfusok Háza igazgatója elmondta, a Központ elsődleges feladata a magyar sajtófotó hagyományainak ápolása, jeles képviselőinek bemutatása és az utánpótlás nevelés, többek között egy nemzetközi ösztöndíjprogram révén. A tervek szerint végre sor kerül az épület felújítására is. Azoknak, akik a kortárs képzőművészet bemutatkozási lehetőségeinek szűkülése miatt aggódnak, Kőrösi azt ígérte, lesznek ilyen kiállítások is a Capa Központban. Ez azonban sovány vígasz, ha tudjuk: bár az épület valóban rossz állapotú, és adottságainál fogva sem ideális kiállítóhely a kortársművészet számára, a városban gyakorlatilag nincsen másik, a középgenerációs művészek életművének bemutatására és a nem Műcsarnok-méretű vagy Ludwig-méretű, de nagyobb lélegzetvételű tematikus kiállítások rendezésére alkalmas tér.

A Peticiok.com-on egy tiltakozás jelent meg Robert Capa aláírásával július 28-án, amely szakmai, nyilvános egyeztetést követel az Ernst Múzeum jövőjéről.