Adam Szymczyk a documenta 14 művészeti vezetője

Adam Szymczyket választották a 2017. június 10. és szeptember 17. között Kasselban megrendezendő documenta 14 művészeti vezetőjévé.

Bernd Leifeld, a documenta und Museum Fridericianum Veranstaltungs-GmbH ügyvezető igazgatója ma, 2013. november 22-én bejelentette, a documenta felügyelő testülete egyhangú döntéssel elfogadta a nyolctagú nemzetközi jelölő bizottság javaslatát.

Adam Szymczyk a Kunsthalle Basel igazgatójaként és főkurátoraként nyerte el a megbízatást. 2013. december 20-án az intézmény felhívást tett közzé, amelyben új igazgatót keres a Kunsthalle élére.

Bertram Hilgen, Kassel polgármestere és a szervezet felügyelő testületének elnöke és a jelölő bizottság képviseletében Koyo Kouoh egy sajtótájékoztatón mutatták be az új művészeti vezetőt a documenta-Halléban.

Bertram Hilgen polgármester elmondta:
„A documenta vége azt jelenti, hogy a documenta előtt állunk. Egy évvel a kivételesen sikeres dOCUMENTA (13) után a következő nemzetközi kortárs művészeti kiállítás megvalósítási szakaszához érkezik a documenta 14 művészeti vezetőjének kinevezésével.
Ma büszkék vagyunk, hogy bemutathatjuk  Adam Szymczyket, az új művészeti vezetőt, akit kiváló jelöltek közül választottak ki. Nagy izgalommal várjuk a következő documentát, magas elvárásokkal, amelyeket az előző kiállítások minden esetben képesek voltak felülmúlni.
A documenta 14 már jó ideje szervezés alatt áll; a jelölő bizottság találkozói gyakoriak és intenzívek voltak, és a feladat iránti mély elkötelezettséggel és tisztelettel fogtak neki a munkának. A nyolc tagot egyedülálló folyamat során jelölték ki; a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett szakemberek nézőpontjuk különbözőségét hozták a kiválasztási folyamatba. A politikának, a városnak és az államnak nincs beleszólása a kinevezésbe, a döntéssel járó felelősséget így teljes egészében a jelölő bizottságra testálja. A folyamat első lépése a kapcsolatfelvétel a lehetséges jelöltekkel, akik munkájuk kiválóságával felkeltették az egyes tagok érdeklődését. A jelöltek nem pályázhatnak közvetlenül.
Az előkészítő tárgyalások után hat jelöltet kértek fel írásos koncepciók benyújtására, amelyeket a jelölő bizottsággal meg is vitattak. A hatból három jelöltet hívtak meg a tárgyalások második körébe. Alapos megfontolás után a jelölő bizottság tagjai  Adam Szymczyket választották, akit ma mutatnak be a felügyelő testületnek.”

Koyo Kouoh, a szenegáli Dakarban működő RAW MATERIAL COMPANY művészeti vezetője a jelölő bizottság képviseletében elmondta:
„Adam Szymczyk a művészekkel való közeli együtműködés híve. Projektjeit kielégíthetetlen kíváncsiság motiválja, és a szakmai hitel és a kutatás fűzi össze. Meggyőződésem, hogy az ő documentája új fejezettel bővíti majd a kortárs művészet iránti megbecsülésünket és azzal kapcsolatos élményeinket.”

Adam Szymczyk (született 1970-ben Piotrków Trybunalskiban, Lengyelországban) a Kunsthalle Basel igazgatója és főkurátora. Mielőtt bázeli pozícióját elfoglalta volna, a varsói Foksal Gallery Foundation egyik társalapítója és 1997-2003 között kurátora volt. A Kunsthalle Baselben többek között megrendezte a Piotr Uklanski: Earth, Wind and Fire (2004); Tomma Abts (2005); Gustav Metzger: In Memoriam és Lee Lozano: Win First Don't Last Win Last Don't Care (2006); Micol Assaël: Chizhevsky Lessons (2007); Danh Vo: Where the Lions Are (2009); Moyra Davey: Speaker Receiver (2010); Sung Hwan Kim: Line Wall (2011); Paul Sietsema and Adriana Lara: S.S.O.R. (2012) című egyéni kiállításokat és olyan csoportos tárlatokat, mint a Strange Comfort (Afforded by the Profession) (Salvatore Lacagninával, 2010), How to Work/How to Work (More for) Less (mindkettő 2011). 2008-ban Elena Filipovic mellett ő volt a kurátora az 5. Berlini Kortárs Művészeti Biennálénak When Things Cast No Shadow címmel és 2012-ben rendezte az Olinka, or Where Movement Is Created című kiállítást a Museo Tamayoban Mexikóvárosban. A varsói Modern Művészeti Múzeum tanácsadó testületének tagja. 2011-ben neki ítélték a houstoni Menil Foundationben a Walter Hopps Award for Curatorial Achievement elismerését.

A jelölő bizottság tagjai:

Suzanne Cotter
A The Serralves Museum of Contemporary Art igazgatója, Porto, Portugália

Chris Dercon
A Tate Modern igazgatója, London, Nagy-Britannia

Susanne Gaensheimer
A Museum für Moderne Kunst igazgatója, Frankfurt/Main, Németország

Kim Hong-hee
A Seoul Museum of Art igazgatója, Szöul, Koreai Köztársaság

Koyo Kouoh
A RAW MATERIAL COMPANY művészeti vezetője, Dakar, Szenegál

Matthias Mühling
A Galerie im Lenbachhaus kurátora, München, Németország
(2014 elejétől: a Lenbachhaus igazgatója, München, Németország)

Joanna Mytkowska
A Museum for Modern Art igazgatója, Varsó, Lengyelország

Osvaldo Sánchez
Az inSite művészeti vezetője, Mexikóváros, Mexikó

www.documenta14.de

A nyitóképen Adam Szymczyk, forrás: documenta14.de, fotó: Nils Klinger.