Modern lakásbelsők

Könyvkritika

Somlai Tibor, az ismert lakberendező egyszer arra lett figyelmes, hogy egy belvárosi ház előtt harmincas évekbeli, jó állapotban lévő ajtókat (remek alpakka kilincsekkel) hajítottak ki egy konténerbe, a diófa szekrény beépített elemeivel és a falburkolat darabjaival együtt. Megszólalt a csengő a fejében: a húszas, harmincas évek örökbecsű modern enteriőrdarabjait a kihalás veszélyezteti!

A barbár új lakók ugyanis ócska régiségként hajítják a szemétre a modern házak két világháború közötti berendezését. Hát írt egy vaskos könyvet a témában, összegyűjtve a magyar építészek által tervezett korabeli lakásfotókat. Csővázas klubfotelek, ki-be nyitható bárszekrények, a fél szobát elfoglaló heverőmonstrumok, eltolható vendégfalak, rafinált mód beépített szekrénysorok, sakktáblamintás linóleumpadlók, opálüveges hengerlámpák és persze a zsúrkocsik. Modern házba modern bútor!

Merthogy a modern építészek a bútortervezéshez is értettek, a sorozatgyártás még annyira gyerekcipőben járt, hogy megérte egy fiatal mérnökkel megrajzoltatni a kívánt mobíliákat. Somlait a két világháború közötti modern bútorok érdeklik, nem a neobarokk faragványok vagy a tonettszékek, hanem az avantgárd dizájn. De azon belül nem olyan válogatós, a Bauhaus elvei mellé itt-ott azért beenged egy keveset az art deco pompadús luxusminőségéből. Az ismert építészek mellett (Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Molnár Farkas) szinte névtelen tervezőket is bevesz, ha az előkerült fotográfiák miatt érdekesnek találta őket.

Az archív fotók és tervrajzok százait rövid leírásokkal kíséri, nem magyaráz tolakodó szaktudósként, csak a legfontosabbakra hívja fel a figyelmet. Érződik is, hogy nem a könyvtárakban szedte fel a tudását: magabiztosan vágja rá bármelyik szemcsés, fekete-fehér fényképre, hogy „natúrszürke jávor”, „kaukázusi dió” vagy „petrolkék linóleum”. Forrásdokumentumként is használható, lenyűgöző képes album egy divatos bútorstílus hazai példáiról.

R.G.


Somlai Tibor: Tér és idő. Lakásbelsők a két világháború között. 1925–1942. Corvina, Budapest, 2008, 363 oldal, 12 000 Ft

Full 002242