2021: tíz kiállítás Európában, amiket nem érdemes kihagyni

2020-ban rengeteg kiállítást elhalasztottak vagy töröltek, de reményeink szerint az idei év más lesz. Íme egy összefoglaló arról, milyen meghatározó tárlatokra számíthatunk 2021-ben.

1. Helen Frankenthaler: Radical Beauty (Radikális szépség), Dulwich Picture Gallery, London, 2021. május 27. – november 28. 

Helen Frankenthaler retrospektívje a Helen Frankenthaler Alapítványtól kölcsönzött 30 művet foglalja magába, ami az első, 1973-as fametszetétől kezdve a 2009-es utolsó alkotásáig terjed. A munkák a fametszet-készítés korlátainak áthágásáról és a szépség új dimenzióinak létrehozásáról tesznek tanúbizonyságot.

2000 madame butterfly 1024x546

Helen Frankenthaler: Madame Butterfly(Pillangó kisasszony), 2000. ©2021 Helen Frankenthaler Foundation, Inc. / DACS / Tyler Graphic Ltd., Mount Kisco, NY

2. Lawrence Abu Hamdan: Green Coconuts and Other Inadmissible Evidence (Zöld kókuszdió és egyéb megengedhetetlen bizonyítékok), Vienna Secession, Bécs, 2020. december 8. – 2021. február 7.

A Turner-díjas művész kiállítása a hangot, a beszédet, az emlékezetet és az igazság felderítésében betöltött szerepüket vizsgálja. Az alkotó művészi gyakorlatának legfontosabb elemei az akusztikai nyomok elemzése és a fültanúk vallomásai – a bécsi kiállítás két sorozat négy művét tartalmazza, amik ezeket vizsgálják, valamint a tanúzás egyéb formáit. Ilyen Abu Hamdan audiovizuális installációja a szíriai Saydnaya börtönről, ami kifejezetten kínzásokra lett kifejlesztve – és ami tavaly a Trafó Galériában is látható volt –, valamint egy új munkája, a For the Otherwise Unaccounted (Egyébként elszámolatlan) címmel, amit az anyajegyek ihlettek. 

3. Untitled: Art on the Conditions of Our Time (Cím nélkül: Művészet korunk körülményei között), Kettle’s Yard, Cambridge, 2021. február 6. – április 5.

Ez a csoportos kiállítás tíz brit művészt szed egy csokorba, akik az afrikai diaszpóra részei, és akiknek munkásságuk korunk legfontosabb kulturális és politikai kérdéseit vizsgálják. A tárlaton többek között Barby Asante, Phoebe Boswell és Kimathi Donkor legújabb munkái lesznek láthatók. Paul Goodwin kurátor szerint a kiállítás a művekre fog fókuszálni, ahelyett, hogy magára az etnikumra, az afro-amerikai státuszra összpontosítana. „A faji és az identitást övező kérdések, illetve az azokhoz kapcsolódó esztétikai, anyagi és politikai körülmények kerülnek terítékre, amikkel a nézők úgy találkozhatnak, hogy a kurátor hangja nem árnyékolja be a művek mondanivalóját” – mondja. 

4. Ad Minoliti, BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead, 2021. április 1. – március 13.

Ad Minoliti argentin művész eddigi legnagyobb és első brit intézményi kiállítása. Az alkotó – akinek munkája részt vett a 2019-es Velencei Biennálén – arról ismert, hogy színes festményeket és installációkat készít, amiket átszőnek a queer és a feminizmus témakörei. A kiállítást egyfajta átmeneti helyként képzeli el, távol a nemeket binárisan felfogó, emberközpontú művészet és élet kényszereitől – amit a művész „földönkívüli társalgóként” említ. Kéthetente workshopokat is tartanak majd Minoliti feminista festőiskolájának bevonásával, ahol a hagyományos festészeti műfajokkal foglalkoznak annak érdekében, hogy újragondolják a történelmi narratívákat feminista és queer perspektívából.

 03 19 paae ad minoliti 12 2 1024x681

Ad Minoliti: Abstraccion geometrico-galactica (Geometriai-galaktikus absztrakció), 2019. Fotó: Aurélien Mole/ A művész és a Crèvecoeur jóvoltából

5. A Fire in My Belly (Tűz a gyomromban), Julia Stoschek Collection, Berlin, 2021. február 6. – december 12.

Lisa Long kurátor grandiózus kiállítást tervez a Stoschek-gyűjteményből, ami olyan művészek katartikus és megrázó alkotásait is tartalmazza, mint Barbara Hammer, Anne Imhof, Adrian Piper és Arthur Jafa. A ritkán látott darabok mellett több nemrégiben megvásárolt mű is bekerült a válogatásba. A kiállítás címe tisztelgés David Wojnarowicz amerikai művész és aktivista azonos című alapműve előtt, amit szintén kiállítanak.

6. Hito Steyerl, Centre Pompidou, Párizs, 2021. február 3. – június 7.

Az elismert német művész eddigi legnagyobb franciaországi kiállítása tavaly nyáron lett volna látható a Pomidouban, de a járványhelyzet miatt elmaradt. A tárlat, amit először tavaly ősszel mutattak be a düsseldorfi K21-ben, Steyerl főbb műveinek legkiválóbb darabjait gyűjti egybe, beleértve a 2013-as, How not to be seen (Hogyan lehet nem látni) és a Factory of the Sun (Napgyár) címűeket. A kiállítás egy részének a Centre Pompidou egyedi építészeti adottsága lesz a kiindulópontja.

7. Beuys: 2021, különböző események Európában, egész évben 

Egy nagy volumenű filmet forgatnak a konceptuális alkotókról – az anyagot 12 német városban, valamint Varsóban, Lengyelországban, Bécsben és a spanyolországi Manresában forgatják majd. A düsseldorfi K20-ban pedig Everyone Is an Artist: Cosmopolitan Exercises With Joseph Beuys (Mindenki művész: kozmopolita gyakorlatok Joseph Beuysszal) címmel kiállítást rendeznek, ami 2021. március 27-én nyit. A tárlat számos kortárs művészt vonultat fel, akiknek munkássága kapcsolódik Beuyséhoz – megkérdőjelezik vagy éppen továbbgondolják az egyik legrejtélyesebb művész gyakorlatát. Valamint 2021 októberében a Krefeld Musemban sor kerül az első olyan kiállításra, ami Beuys munkáit Marcel Duchamp alkotásaival hozza össze.

8. Slavery (Rabszolgaság), The Rijksmuseum, Amszterdam, 2021. február 12. – május 30.

Az amszterdami Rijksmuseum nagyszabású kiállítást szervez, ami az Atlanti- és az Indiai-óceánon túli rabszolgaság történetét vizsgálja. A tárlat Hollandia szerepét, részvételét vizsgálja a rabszolgakereskedelemben, 10 igaz történetet felvázolva olyan személyekről, akik a kereskedelem áldozatai vagy éppen haszonélvezői voltak. Több mint 100 tárgy és műalkotás lesz megtekinthető, amiknek egy része a Rijksmuseum gyűjteményéből kerül elő. 

9. Yayoi Kusama: A Retrospective (Retrospektív), Gropius Bau, Berlin, 2021. március 19. – augusztus 1.

A kiállítás Kusama korai munkáira összpontosít, beleértve azokat a festményeket és szobrokat is, amik végül a jelenlegi gyakorlatához, a szemkápráztató terek létrehozásához vezettek. A tárlatot a múzeum igazgatója, Stephanie Rosenthal szervezi Kusama stúdiójával együttműködve. A tárlat arra is vállalozik, hogy bemutassa a japán művész gyakran figyelmen kívül hagyott tevékenységét Európában és Németországban – egészen az 1960-as évektől kezdve. A show 2021 végén a Tel-Aviv Museum of Artba utazik tovább.

 Gb20 p kusama aggregation onethousandboatshow 1963 72dpi 11

Yayoi Kusama: Aggregation: One Thousand Boats Show (Összesítés: Ezer hajó show),1963. Fotó: a Collection Stedelijk Museum jóvoltából

10. Sonsbeek, Arnem, 2021. április 10. – június 21.

A hozzávetőleg négyévente megrendezésre kerülő Sonsbeek lényege, hogy nemzetközi művészeket juttat el a hollandiai Arnem kisvárosba. A 2021-es esemény házigazdája egy berlini székhelyű kurátor, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, aki a feje tetejére állította a kiállítás koncepcióját: ugyan 2021-ben nyílik meg, de csak a következő négy évben fog kibontakozni. A faj, a nem és a munkásosztály kérdései központi szerepet játszanak majd a kiállításon, amin többek között (a már említett) Lawrence Abu Hamdan, Laure Prouvost, Oscar Murillo és Willem de Rooij művészek szerepelnek majd.




Forrás: news.artnet.com

Screenshot 2021-01-02 at 14.01.13.jpg
2021 – nagy vonalakban

Íme egy nemzetközi összefoglaló arról – a teljesség igénye nélkül –, hogy 2021-ben, ha minden jól megy, milyen nagy kiállítások lesznek látogathatók, milyen új múzeumok nyílnak vagy éppen kapnak új épületet, illetve milyen évfordulókról emlékezhetünk meg.

Screenshot 2021-01-05 at 10.34.51.jpg
Íme néhány friss kép Bruce Nauman Tate Modern-beli kiállításáról

A Tate Modern a vírushelyzett miatt zárva tart – és a távolság miatt sem éppen elérhető számunkra a Nauman-kiállítás –, ezért megosztunk néhány képet a bemutatott munkákról.

konok_tamas_9185.jpeg
Ezt nézd! – Újévi programok

Január első hete számos kulturális programmal kecsegtet: például kiállításmegnyitókkal a FERiben és az ISBN könyv+galériában, online műteremlátogatással a Trafó Galéria Facebook-oldalán vagy éppen a nemrégiben elhunyt Konok Tamásra emlékező beszélgetéssel a Ludwig Múzeum kiállításához kapcsolódva.