Ezt nézd! – Újévi programok

Január első hete számos kulturális programmal kecsegtet: például kiállításmegnyitókkal a FERiben és az ISBN könyv+galériában, online műteremlátogatással a Trafó Galéria Facebook-oldalán vagy éppen a nemrégiben elhunyt Konok Tamásra emlékező beszélgetéssel a Ludwig Múzeum kiállításához kapcsolódva.

Szerdától látható a FERi legújabb kiállítása, az Only Skin Deep – Viselet mint társadalmi kötőszövet. A tárlat címe Coco Fusco kubai–amerikai képzőművész könyvének címét kölcsönzi, ami a fotográfia szerepét vizsgálja elsősorban a nemzet, etnicitás és önazonosság kategóriáit körbejárva. Rámutat arra, hogyan vállalt szerepet a vizuális kultúra a faji előítéletek felállításában, megerősítésében és milyen kísérleteket tettek ugyanezekkel az eszközökkel mindezek lebontására. A FERiben a Romani Design 2020-as projektjeinek bemutatása mellett a tágabb kontextus is terítékre kerül: a nemzetközi és hazai történetét vázolja fel a cigány/roma fogalomhoz kapcsolódó sztereotip azonosításoknak. 

Romani 2020

Csoportkép a Romani cigány szalonjában. Fotó: Pályi Zsófia

Csütörtökön az ISBN könyv+galéria is új kiállítással jelentkezik. Horváth Gideon Faun realness című solo show-ja a görög mitológiából ismerős faun alakjának kortárs megjelenítésére tesz kísérletet. Az ő lényén keresztül Horváth eddigi legszemélyesebb műegyüttesét hozza létre, amiben a hiperérzékenység, a védekezés gesztusa mint emancipatorikus erő tűnik fel. A kiállítás nem egy lehangolt vagy pesszimista világképet, hanem sokszor éppen egy ironikus és felforgatásra képes saját teret hoz létre, amiben a bacchanáliákra is jellemző felajzottság és izgatott állapot dominál. 

Csütörtök 21:00-kor kezdődik a Trafó Galéria online beszélgető-sorozatának, a Nyitott Műteremnek a következő eseménye. A sorozat ötödik alkalmán Perlaki Márton londoni stúdiójába látogatunk el Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője segítségével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket. Perlaki Puha sarkok című szólókiállítása, ami október 30-án nyitott meg a Trafó Galériában, jelenleg a járványhelyzet miatt zárva tart – de a tervek szerint az újranyitást követően 2021. január 17-ig lesz majd látogatható.

Szombaton 18:00-kor kezdődik az In memoriam Konok Tamás, ami az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvénye. A beszélgetés alkalmával a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra (1930–2020) emlékeznek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján. A felvételen Fabényi Julia, Fabiny Tamás, Galambos Ádám, Klimó Károly, Matzon Ákos, N. Mészáros Júlia, Pataki Gábor, Radnóti Sándor, Spiró György és Szipőcs Krisztina mesélnek a nemrégiben elhunyt művészről. A felvétel a Ludwig Múzeumban megrendezett Vers l’infini című Konok Tamás életmű-kiállításon készült.

Konok tamas 9185

Részlet a Vers l’infini című Konok Tamás életmű-kiállításról. Fotó: Rosta József / © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum


Screenshot 2020-12-29 at 12.59.23.jpg
Online ajánlatok – beletörődés 2020 végén

2020 nagyrészt az online kiállítások éve volt – ha tetszik, ha nem. A legtöbb intézmény kénytelen volt parkolópályára állítani a kőintézmény falai között futó kiállítási programját, hogy online megoldásokat keressen látogatói figyelmének fenntartására. A virtuális kiállításokat lehet szeretni, nem szeretni – azonban idén nem volt más lehetőségünk, mint megbarátkozni velük. Szilágyi Róza Tekla személyes ajánlója, azaz egy személyes megbarátkozás története néhány nemzetközi, pozitív példával.

131388848_2783479068584859_180816436103820177_o.jpg
Ezt nézd! – Virtuális élmények és egy kirakatkiállítás

Ez a hét is főként az online programokról szól: például az Artus Stúdió tárlatvezetése, a Deák17 Galéria videópremierje és a Trafó Galéria műteremlátogatása. De akad egy olyan tárlat is, aminek megtekintésénél nem kell a tömegtől tartanunk, ugyanis az utcán sétálva nézhetjük meg a Független Képzősök aktuális kérdéseket érintő kirakatkiállítását.

Képernyőfotó 2020-12-08 - du. 6.25.30.jpg
Ezt nézd! – Különlegességek hete

A hétre különféle eseményeket ajánlunk: többek között olyanokat, amik nem szokványos témákat dolgoznak fel vagy éppen nem szokványos eszközökkel alakítják a művészeti palettát. Lesz egy hungarodadaista filmbemutató az ISBN könyv+galériában, egy szexuálpszichológus és egy fotográfus közös kötetbemutatója a TOBE Galériában, egy fotóelméleti szavalókórus performansza a Kassák Múzeumban és egy kiállítás a VILTIN Galériában, ami a matematika és a művészet összefüggéseivel operál.