Ezt nézd! – Virtuális élmények és egy kirakatkiállítás

Ez a hét is főként az online programokról szól: például az Artus Stúdió tárlatvezetése, a Deák17 Galéria videópremierje és a Trafó Galéria műteremlátogatása. De akad egy olyan tárlat is, aminek megtekintésénél nem kell a tömegtől tartanunk, ugyanis az utcán sétálva nézhetjük meg a Független Képzősök aktuális kérdéseket érintő kirakatkiállítását.

Kedden 19:00-kor kezdődik Tatai Erzsébet online tárlatvezetése Bodóczky István kiállításán. Az Artus Stúdió kiállítóterében, a Kapcsolótérben megrendezett, „Játsszuk azt, hogy meghaltunk” című tárlat a járványügyi korlátozások miatt jelenleg nem látogatható, ezért most csupán egy virtuális sétát tehetünk a nemrégiben elhunyt alkotó tárlatán. A kiállítás címe unokáim egyik vidám játékából származik. Ebben a játékban a halál nem elborzasztó vég, inkább csupán átlépés egy másik dimenzióba, láthatatlanná válás tettetése, eltávolodás.

Bodoczky foto koroncziendre

Fotó: Koronczi Endre

Szerdától látható a Titkosan kezdődött című kiállítás, amin a Független Képzősök pályázatán keresztül lehetett részt venni. A témája a Magyarországon egyre jellemzőbb egyetemi modellváltás, illetve az azt övező kérdések – mint a művészet függetlenségének és a felsőoktatás szabadságának kérdésköre. A tárlat december 16. és január 15. között látható Budapest belvárosában, galériák, vendéglátóhelyek és színházak kirakataiban, az Astoria, a Kálvin tér és a Ráday utca sétaútvonalon. A kiállítást Tillmann József egyetemi tanár, filozófus nyitja meg, ami a járványügyi korlátozások miatt videó formájában lesz látható az esemény oldalán.

Szerdán 18:00-kor online premier kezdődik a Deák17 Galéria szervezésében. A debütáló videó a REFLEX című csoportos kiállításon megtekinthető URFORM performansz-installációhoz kapcsolódik: a kutatási folyamat következő állomásaként egy, az archetipikus rituálék látvány- és zenei világát idéző videómunkával folytatják az alkotók a közös gondolkodást egy új virtuális dimenzió megteremtésével. A tánc, a zeneszerzés, a textil- és képzőművészet médiumait egyesítő vizuális élmény a tűz többrétegű asszociációját jeleníti meg különböző művészeti ágak összefonódásán keresztül. Az URFORM II audiovizuális és mozgáskísérleti kutatómunka fókuszában a kísérleti matériák, a hang és az emberi test közvetlen kapcsolódása, a teremtő őserő és a transzformáció gesztusai állnak.

131388848 2783479068584859 180816436103820177 o

Fotó: David Le Grand


Csütörtökön ismét lesz Nyitott Műtermek, ami a Trafó új, virtuális műteremlátogató-beszélgető sorozata. Ezúttal Bukta Imre mezőszemerei műtermébe látogathatunk el Fenyvesi Áron kurátor vezetésével. Bukta Imre pályája autodidakta művészként indult az 1970-es években. Művészete erős szálakkal kötődik a vidéken élő, mezőgazdaságban dolgozók életmódjához és kultúrájához. Témáit a kezdetektől fogva a mindennapi dolgos élet tárgyai, helyszínei és szereplői adják, amelynek ábrázolására a legváltozatosabb eszközöket alkalmazza: festményeihez szabadon használ fel mindenféle kezébe kerülő természetes anyagot (szőr, fa, kukorica, csempe, gyufaszálak), melyeket asszemblázsszerűen épít egybe. 


127278875_3541620782551271_1755960248592825262_o.jpg
Ezt nézd! – Csütörtök és péntek

Azok a kulturális intézmények, amik most nem látogathatók, hétről hétre egyre több online programra csábítják a közönséget: mi most a Trafó Galéria beszélgetéssorozatát és a Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatvezetését ajánljuk. Bár a hétre kizárólag online eseményeket gyűjtöttünk össze, ez nem zárja ki, hogy egy-egy kiállításra személyesen is ellátogasson az érdeklődő. Például a NEW ERA műtárgyai közül nemcsak az online katalóguson keresztül szemezgethetünk, hanem a LAVOR Collective Art Salonban is megtekinthetők. És a Deák Erika Galéria legfrissebb tárlata is látogatható, ám az óvatosabb nézelődők virtuálisan is bejárhatják a kiállítást.

Képernyőfotó 2020-12-08 - du. 6.25.30.jpg
Ezt nézd! – Különlegességek hete

A hétre különféle eseményeket ajánlunk: többek között olyanokat, amik nem szokványos témákat dolgoznak fel vagy éppen nem szokványos eszközökkel alakítják a művészeti palettát. Lesz egy hungarodadaista filmbemutató az ISBN könyv+galériában, egy szexuálpszichológus és egy fotográfus közös kötetbemutatója a TOBE Galériában, egy fotóelméleti szavalókórus performansza a Kassák Múzeumban és egy kiállítás a VILTIN Galériában, ami a matematika és a művészet összefüggéseivel operál.

ezerakos.jpg
Jótékonysági aukciók és vásárok

Az ünnepek közeledtével sűrűsödnek a kortárs képzőművészeti aukciók, vásárok – köztük megtalálhatók olyanok, amelyek valamilyen jótékony célt szolgálnak. Most olyan kezdeményezéseket ajánlunk, amelyeknél a vásárlással egy-egy segítő szervezet munkáját támogathatjuk.