Ezt nézd! – Csütörtök és péntek

Azok a kulturális intézmények, amik most nem látogathatók, hétről hétre egyre több online programra csábítják a közönséget: mi most a Trafó Galéria beszélgetéssorozatát és a Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatvezetését ajánljuk. Bár a hétre kizárólag online eseményeket gyűjtöttünk össze, ez nem zárja ki, hogy egy-egy kiállításra személyesen is ellátogasson az érdeklődő. Például a NEW ERA műtárgyai közül nemcsak az online katalóguson keresztül szemezgethetünk, hanem a LAVOR Collective Art Salonban is megtekinthetők. És a Deák Erika Galéria legfrissebb tárlata is látogatható, ám az óvatosabb nézelődők virtuálisan is bejárhatják a kiállítást.

Csütörtökön indul a LAVOR Collective NEW ERA SALE, aminek keretében egy több mint 200 műtárgyból álló válogatást lehet megtekinteni, illetve megvásárolni. A NEW ERA egy új dimenzió megteremtése, kezdete: ez az időszak nemcsak a változásra és paradigmaváltásra alkalmas, hanem kihívás emberi korlátaink megtapasztalását tekintően is. Hogyan maradhatunk emberek, hogyan őrizhetjük meg emberi mivoltunkat a legszélsőségesebb körülmények között is? Az alkotások végigböngészhetők az online katalóguson keresztül, valamint  megtekinthetők a LAVOR Collective Art Salonban december 3. és január 24. között előzetes bejelentkezéssel.

Karlmeszlenyi

Karl Meszlényi: Tengerszem, 2019, 70 x 70 cm, vászon, egyedi technika

Csütörtökön 21:00-kor kezdődik a Trafó Galéria Nyitott Műterem című online beszélgetéssorozatának következő epizódja. Ezúttal Csörgő Attila varsói műterme lesz a helyszín, az ő munkásságát lehet jobban megismerni Tillmann József filozófus, esszéista, egyetemi tanár vezetésével. Érdemes élőben nézni, hiszen a nézők feltehetik felmerülő kérdéseiket is a beszélgetés alatt, de aki mégis lemarad az eseményről, utólag is bepótolhatja, hiszen az epizód kezdete után még 24 órán keresztül elérhető a videó a Trafó Galéria Facebook-oldalán.

Pénteken 16:00-kor új kiállítással jelentkezik a Deák Erika Galéria. Alexander Tinei Partly sunny, mostly cloudy című anyagát virtuális megnyitó kíséri, Petrányi Zsolt művészettörténész részvételével. Az évadzáró kiállításon a moldáv származású Alexander Tinei legújabb műveit mutatják be: eltávolodva figuráinak mélylélektani ábrázolásától, a művész az alkotói szabadságot, az anyaghasználatban rejlő játékot állítja középpontba. Nemcsak a megnyitó költözik az online térbe, a kiállítás 3D dokumentációját, valamint teljes képanyagát a galéria weboldalán, illetve közösségi oldalain is láthatóvá teszik. A tárlat már a megnyitó napjától élőben is megtekinthető nyitvatartási időben, a biztonsági előírásokat betartva.

127278875 3541620782551271 1755960248592825262 o

Alexander Tinei: Picasso's Bull, 2019–2020, olaj, vászon, 150 x 200 cm

Pénteken 19:00-kor kezdődik egy virtuális tárlatvezetés a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete című kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum Facebook-oldalán – az online kurátori tárlatvezetést Bodonyi Emőke művészettörténész tartja. A tárlat az 1978-ban a Magyar Nemzeti Galériában rendezett utolsó nagy életmű-kiállítás után most újra áttekinti az oeuvre nagyobb egységeit, valamint bepillantást enged az alkotómunka folyamatába és egyes fázisaiba. A tizenhét különféle magán- és közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyak között évtizedeken át külföldön őrzött remekművekkel is találkozhat a közönség.

122877763_3747946958600265_5212433275961056302_o.jpg
Ezt nézd! – Last minute

Úgy tűnik, kedd éjféltől ismét át kell hangolnunk magunkat a virtuális kiállításokra. És bár még nem tudni a korlátozások részleteit, mi most olyan tárlatokat ajánlunk, amik a művészeti intézmények bezárása előtt még éppen megtekinthetők. Az ajánlott budapesti kiállítások – a VILTIN és a MissionArt Galériáé, a Műcsarnoké, valamint az ISBN könyv+galériáé – mind egy-egy művész alkotómunkásságába engednek betekintést.

b-p.jpg
Ezt nézd! – Online

A múlt heti járványügyi óvintézkedések miatt bezártak a múzeumok – és egyes galériák –, így megsokasodtak az online programok. Összeszedtük, mik azok, amiket nem érdemes kihagyni. Például a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület filmklubját és olvasókörét, a Magyar Képzőművészeti Egyetem előadását, ami a művészek gazdasági boldogulását veszi górcső alá, valamint a Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetését, ahol a dokumentumfotó mai lehetőségei és szerepe kerül terítékre.

ezerakos.jpg
Jótékonysági aukciók és vásárok

Az ünnepek közeledtével sűrűsödnek a kortárs képzőművészeti aukciók, vásárok – köztük megtalálhatók olyanok, amelyek valamilyen jótékony célt szolgálnak. Most olyan kezdeményezéseket ajánlunk, amelyeknél a vásárlással egy-egy segítő szervezet munkáját támogathatjuk.