Ezt nézd! – Online

A múlt heti járványügyi óvintézkedések miatt bezártak a múzeumok – és egyes galériák –, így megsokasodtak az online programok. Összeszedtük, mik azok, amiket nem érdemes kihagyni. Például a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület filmklubját és olvasókörét, a Magyar Képzőművészeti Egyetem előadását, ami a művészek gazdasági boldogulását veszi górcső alá, valamint a Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetését, ahol a dokumentumfotó mai lehetőségei és szerepe kerül terítékre.

Hétfőn 20:00-kor kezdődik az FKSE és a Prizma folyóirat közös filmklubja, ami most átköltözött az online térbe. Az idei őszi program fókuszában egy sokszor visszatérő téma, a Kelet–Nyugat-ellentét és annak különböző reprezentációi állnak. November 16-án Hajdu Szabolcs filmjével, a Bibliotheque Pascallal folytatódik a téma boncolgatása. Az online beszélgetésen Dánél Mónika irodalomtörténész, egyetemi oktató lesz a vendég, Kránicz Bence pedig moderál. A filmeket regisztrációt követően teszik elérhetővé 3 napig, a megadott időpontban pedig online lehet beszélgetni az előadóval.

B p

Részlet a Bibliotheque Pascal című filmből

Kedden 14:00-kor kezdődik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészet és innováció előadássorozatának következő epizódja. Ezúttal Esterházy Marcell képzőművész osztja meg tapasztalatait és ad jó tanácsokat ahhoz, hogyan tud a művész boldogulni a piacgazdaságban. A Hány lábon álljon egy képzőművész? című előadásban szóba kerülnek az átjárási kisérletek az autonóm művészet és az alkalmazott művészet között, valamint olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy hogyan lehet egyensúlyt találni a megváltozott intézményi struktúrák, az egyre erősebb galériás világ és a független artist-run space-ek között, és hogy nőttek-e az esélyek a pályán maradáshoz az elmúlt 15 évben egy, az egyetemről frissen kilépő fiatal művész esetében?

Szintén kedden, 18:00-kor kezdődik az FKSE Erőtérben eseménysorozatának következő alkalma, ami Huth Júliusz Műértőben publikált Kortárs Művészeti Alap – Pozícióharc helyett szolidaritás című kétrészes cikkében megfogalmazott felvetésekből indul ki. A művészet-finanszírozás alternatíváit veszik sorra: milyen támogatási formák pótolhatnák a hiányt, amit az állami és magánszektor támogatásai nem tudnak betölteni? Az olvasókörön és a beszélgetésen részt vesz a cikk szerzője, Huth Júliusz művészettörténész, Andrási Gábor művészettörténész, a Műértő folyóirat főszerkesztője. Az esemény moderátora Magyar Fanni. A részvételi szándékot e-mailben kell jelezni. 

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Kassák Múzeum következő előadása, ami a járványhelyzet miatt nemrégiben bezárt Besnyő Éva-kiállításhoz kapcsolódik. A Személyes pozíciók című kerekasztal-beszélgetés középpontjában a kortárs dokumentumfotó útjai állnak. Besnyő Éva nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó, a társadalmi problémák feltárását célul tűző szociofotó mozgalommal kapcsolatban említik, míg második hazájában, Hollandiában pedig többek között az 1970-es években aktív Dolle Mina nőmozgalom résztvevőjeként és fotósaként vált ismertté. A beszélgetésen résztvevő kortárs fotográfusok – Bartha Máté, Benkő Imre, Csoszó Gabriella, Erdei Krisztina, Szász Lilla és Turay Balázs – a dokumentumfotó mai lehetőségeit és szerepét vizsgálják a társadalmi folyamatokban.

124980092 3760499753962068 3044554925840959169 o

Besnyő Éva: A Dolle Mina országjárásának záró akciója, Hága, 1972. A Maria Austria Intézet jóvoltából

IMG_20201031_185845.jpg
Ezt nézd! – Alvilág, szerelem és utópia

A hét elejére budapesti programokat ajánlunk: a 2B Galéria legfrissebb kiállítását, ahol a szerelem kerül középpontba, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új ismeretterjesztő programsorozatát, ahol a résztvevők egyszerre művészettörténeti és színháztörténeti perspektívákból közelítenek egy-egy festményhez. A hét második felére a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros dupla megnyitóját ajánljuk. Ráadásként pedig egy új, merész kiállítást javaslunk, ami az art quarter budapest pincerendszerében látható.

122877763_3747946958600265_5212433275961056302_o.jpg
Ezt nézd! – Last minute

Úgy tűnik, kedd éjféltől ismét át kell hangolnunk magunkat a virtuális kiállításokra. És bár még nem tudni a korlátozások részleteit, mi most olyan tárlatokat ajánlunk, amik a művészeti intézmények bezárása előtt még éppen megtekinthetők. Az ajánlott budapesti kiállítások – a VILTIN és a MissionArt Galériáé, a Műcsarnoké, valamint az ISBN könyv+galériáé – mind egy-egy művész alkotómunkásságába engednek betekintést.

Screenshot 2020-11-14 at 14.25.23.jpg
Monique L.

Egy 8. kerületi nonprofit galéria, az Oltai Kata által alapított FERi legutóbbi kiállítása újabb női történetet elevenít fel.