Ezt nézd! – Alvilág, szerelem és utópia

A hét elejére budapesti programokat ajánlunk: a 2B Galéria legfrissebb kiállítását, ahol a szerelem kerül középpontba, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új ismeretterjesztő programsorozatát, ahol a résztvevők egyszerre művészettörténeti és színháztörténeti perspektívákból közelítenek egy-egy festményhez. A hét második felére a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros dupla megnyitóját ajánljuk. Ráadásként pedig egy új, merész kiállítást javaslunk, ami az art quarter budapest pincerendszerében látható.

Szerdától látogatható a 2B Galéria legfrissebb kiállítása, A szerelemről. A tárlat kiindulópontja két fotográfus, Maria do Mar Rêgo és Szász Lilla 2018-as lisszaboni találkozása. Hamar kiderült számukra, hogy munkáikban ugyanannak a szerteágazó és kimeríthetetlen témának, a szerelemnek a kérdéseit vizsgálják. A sorozatok által két különböző nézőpont fogalmazódik meg: míg Maria do Mar Rêgo saját kapcsolatának alakulását, állomásait rögzítette, addig Szász Lilla ismerősei baráti-szerelmi történeteit követte. 

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Műtárgylesen – Közelítések Czigány Dezső Bárdos Artúrról készített portréjához című kerekasztal-beszélgetés a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az új ismeretterjesztő programsorozat első állomásán Szabó Attila színháztörténész beszélget Barki Gergely művészettörténésszel és Gajdó Tamás színháztörténésszel. Az esemény középpontjában Czigány Dezső Bárdos Artúrról (1882–1974, rendező, színházigazgató) készített portréja áll, amely a PIM – OSZMI kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban tekinthető meg az állandó kiállítás egyik legértékesebb darabjaként. A belépődíj 1000 Ft, a vírushelyzet miatt pedig a részvétel regisztrációhoz kötött, amit az alábbi e-mail címen lehet jelezni.

Czigany dezso baros artur

Czigány Dezső Bárdos Artúrról (1882–1974, rendező, színházigazgató) készített portréja

Pénteken érdemes Dunaújváros felé venni az irányt, ugyanis dupla kiállításmegnyitóval készül a Kortárs Művészeti Intézet. 18:00-kor debütál Tarr Hajnalka In Vitro "H" című, mozaikképekből álló sorozata, ami a valóságot, illetve a hozzá kapcsolódó viszonyt kutatja, rendszerekben, struktúrákban gondolkodva, amik egymásra épülve bontják ki az alkotó túlélési stratégiáját. 18:30-kor pedig Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításának lesz megnyitója, ami átfogó igénnyel és friss munkákkal kiegészítve mutatja be a művész elmúlt években készített, utópikus korszakokat feltáró archeo-futurológiai alkotásait. 

Múlt hétvégén startolt egy merész és friss kiállítás, ami több szempontból is kitűnik a magyarországi művészeti kínálatból. Az MMM című tárlat szokatlan helyszínen, az art quarter budapest pincerendszerében látható, amit egykoron mészkőbányászatra használtak. A grandiózus térbe csupa installatív, helyspecifikus alkotás került, amiknél fontos szerep jut a impulzusnak – a személyes jelenlétnek és a látványnak. A pincerendszer labirintusába lépve, a föld alá merülve ipari környezet tárul elénk, ahol élénk színek, villódzó fények és köd közé csöppen a látogató. Minden egyes terem más és más élményt nyújt, de összességében elmondható, hogy nehéz eldönteni, hogy hova tartunk éppen: az Alvilág bugyraiba vagy egy techno buliba. A kiállítás csak november 15-ig látható, érdemes elcsípni valamelyik tárlatvezetést, ugyanis csak azok alkalmával van lehetőség bejutni a kiállításra.

Img 20201031 185845

Fotó: © Artmagazin

hiszt_01b_web.jpg
Ezt nézd! – Fókuszban a nők

A héten több olyan kiállítást is ajánlunk, amelyek kifejezetten a nőket, illetve női művészeket érintő kérdésköröket járják körül. Ilyen a FERi szereti sorozat legújabb tárlata, valamint a Várószoba című projekt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. Ugyanakkor a héten adják át a Capa-nagydíjat is, érdemes a nyilvános beszámolóval és a hozzá kapcsolódó kiállítással indítani a hetet, illetve Balatonfüreden, a Vaszary Galéria katalógusbemutatóján zárni.

embersari.jpg
Ezt nézd! – Londoni kertektől a budapesti mészkőbányáig

Ez a hét is bővéledik kiállításmegnyitókban, ezért most a legkülönfélébb témákat szedtük össze: például egy képzőművész és egy költő koprodukciója a Molnár Ani Galériában, de megnézhetjük a tárgyakban tobzódó londoni kerteket is a Kahán Art Space-ben vagy egy önelemző-személyes fotóválogatást a Trafó Galériában, sőt az art quarter budapest pincerendszerét is felfedezhetjük egy kiállításnak köszönhetően.

215194.jpg
Képzőművészet, irodalom és színház találkozása a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum idén is bemutatja nagy sikerű színházi produkcióját, a Textúrát. Az alapötlet – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben – változatlan: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadás alkalmával.