Képzőművészet, irodalom és színház találkozása a Szépművészeti Múzeumban

A Szépművészeti Múzeum idén is bemutatja nagy sikerű színházi produkcióját, a Textúrát. Az alapötlet – képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben és időben – változatlan: kortárs magyar szerzőket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadás alkalmával.

A november elején induló programsorozat már a hatodik ilyen jellegű vállalkozása a múzeumnak. A Szépművészeti ebben az évben is inspirációs forrásul ismert és kevésbé ismert műtárgyaink közül ajánlott alkotásokat a kortárs íróinknak, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek.

Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi, aki friss látásmódjával és egész estén átívelő koncepcióval tágítja a már megszokott kereteket.

A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (7–8 perces) előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra- és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán, így a közönség semmiről nem marad le. Az Antik-, Egyiptomi-, Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román csarnok.

A program célja, hogy a képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítsák a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönsége számára.

A szigorú járványügyi előírások miatt idén kevesebb néző vehet részt az előadásokon, ezért a produkció online, az eszinhaz.hu oldalon is megtekinthető lesz.

215194

A freibergi dóm Aranykapuja, 1230 körül, gipsz, 780 × 843 × 318 cm, Szépművészeti Múzeum, Román Csarnok

Szerzők és a művek:
Balla Zsófia / Szakállas férfi mellszobra (Antik gyűjtemény)
Berta Ádám / Michele Pannonio: Thalia múzsa (Régi Képtár)
Harag Anita / Ízisz siratószobra (Egyiptomi gyűjtemény)
Háy János / Erósz torzója (Antik gyűjtemény)
Lövétei Lázár László / Id. Jan Brueghel: Paradicsomi táj bűnbeeséssel (Régi Képtár)
Száraz Miklós György / Szepességi festő: Spillenberger Sámuel lőcsei orvos arcképe (Régi magyar gyűjtemény)
Szécsi Noémi / Girolamo Macchietti: Mária gyermekével és Szent Annával (Régi Képtár)
Terék Anna / A freibergi dóm Aranykapuja (Román Csarnok)

Premier: november 3. kedd, 19.00

További előadások:
november 10. kedd, 19.00
november 11. szerda, 19.00
november 18. szerda, 19.00
november 24. kedd, 19.00
november 26. csütörtök, 19.00
december 1. kedd, 19.00
december 3. csütörtök, 19.00
december 9. szerda, 19.00

full_004930.jpg
A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM KÉPEI AZ EMLÉKEZET TERÉBEN

Milyen szerepet töltött be a Szépművészeti Múzeum az 1950-es vagy 1960-as években induló jelentős, Magyarországon dolgozó mesterek életében, milyen meghatározónak vélt benyomások érték őket a kiállítóterekben vagy a múzeum könyvtárában, akkor, amikor a külföldi és kortárs nyugati hatásoktól szinte hermetikusan el volt zárva a magyar művészet?

37_Entz1.jpeg
A Szépművészeti Múzeum és az idő

Bár még nincs nyoma az építkezésnek, mégis egyértelműen úgy tűnik, hogy a Szépművészeti Múzeum nagyszabású, föld alatti bővítését nem törölte el a gazdasági válság. Tavasszal már megindulnak a munkagépek, hogy megvalósuljanak Karácsony Tamás tervei: az oszlopsor felszín alatti folytatása, a látogatókat fogadó üvegkocka, a széles kőlépcsőkbe metszett lejárati rámpa és persze a Hősök tere alá benyúló kiállítási csarnok.