Ezt nézd! – Különlegességek hete

A hétre különféle eseményeket ajánlunk: többek között olyanokat, amik nem szokványos témákat dolgoznak fel vagy éppen nem szokványos eszközökkel alakítják a művészeti palettát. Lesz egy hungarodadaista filmbemutató az ISBN könyv+galériában, egy szexuálpszichológus és egy fotográfus közös kötetbemutatója a TOBE Galériában, egy fotóelméleti szavalókórus performansza a Kassák Múzeumban és egy kiállítás a VILTIN Galériában, ami a matematika és a művészet összefüggéseivel operál.

Kedden 20:00-tól debütál Lichter Péter és Nemes Z. Márió kísérleti filmje az ISBN könyv+galériában. A Barokk Femina az azonos című, tavaly megjelent versfolyamból készült, ami most az ISBN kiállítóterében december 9. és 23. között installatív formában lesz látható. A hungarodadaista adaptáció a kollázsfilmek képi világát vegyíti össze a magyarság sorskérdéseivel. A nyitóesemény az ISBN YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán lesz követhető. 

Szintén kedden 20:00-kor kezdődik A kék melleken túl című kötet online bemutatója a TOBE Galériában. A projekt egy anya-lánya, illetve szexuálpszichológus és fotográfus párbeszéde a szexről, szexualitásról és párkapcsolatokról. A felvetett témák személyes és szakmai nézőpontból is megjelennek, amit színesít az elbeszélők korosztályos különbsége és a köztük húzódó Budapest–New York-tengely. Az eseményen a könyv alkotói, Bede Zsuzsanna és Standovár Júlia, valamint moderátorként Ott Anna vesznek részt – regisztrálni pedig az alábbi linken lehet.

Stadovar julia

A Kék melleken túl könyv borítóképe a szerzőkkel. Fotó: Standovár Júlia

Pénteken 18:00-kor startol a Kassák Múzeum Besnyő Éva-kiállításának finisszázsa. A Látható és láthatatlan munka című záróeseményen a Munka fotóelméleti szavalókórus performansza lesz látható és hallható – a formációt Eperjesi Ágnes képzőművész alapította 2015-ben. Fellépéseik, többszereplős performanszaik az egyes előadásokra kiválasztott művészetelméleti szövegeknek szokatlan kontextust teremtenek, és a fényképezés gyakorlatához kapcsolódó maszkulin képzeteket női összefüggésrendszerbe helyezik. A Besnyő-kiállítás zárására a szavalókórus friss szövegkönyvvel és a hely szelleméhez kötődő előadással készül.

Szombaton 14:00-tól új kiállítás látható a VILTIN Galériában: Király András és Tranker Kata közös tárlata. A Diszkrét végtelen cím a matematikában használatos „diszkrét” – ami a folytonos ellentéte –, valamint a „végtelen” szó összekapcsolásából született. A két fogalom egymással ellentétes viszonyban áll, ám a két művész, Király András és Tranker Kata alkotásaiban ezek szoros szimbiózisa jelenik meg. A tárlat apropóján született egy új, közös mű is, amely rávilágít arra, hogy milyen azonosságok húzódnak, és milyen ellentétek feszülnek egymásnak a két művész gondolkodás- és kifejezésmódjában. Az, hogy pontosan mik ezek, csak a művel való szembenézés által nyernek értelmet. 

Kiralyandras

Király András: Inverse Mastercard, 2020, olaj, vászon, 75 x 60 cm

127278875_3541620782551271_1755960248592825262_o.jpg
Ezt nézd! – Csütörtök és péntek

Azok a kulturális intézmények, amik most nem látogathatók, hétről hétre egyre több online programra csábítják a közönséget: mi most a Trafó Galéria beszélgetéssorozatát és a Ferenczy Múzeumi Centrum tárlatvezetését ajánljuk. Bár a hétre kizárólag online eseményeket gyűjtöttünk össze, ez nem zárja ki, hogy egy-egy kiállításra személyesen is ellátogasson az érdeklődő. Például a NEW ERA műtárgyai közül nemcsak az online katalóguson keresztül szemezgethetünk, hanem a LAVOR Collective Art Salonban is megtekinthetők. És a Deák Erika Galéria legfrissebb tárlata is látogatható, ám az óvatosabb nézelődők virtuálisan is bejárhatják a kiállítást.

ezerakos.jpg
Jótékonysági aukciók és vásárok

Az ünnepek közeledtével sűrűsödnek a kortárs képzőművészeti aukciók, vásárok – köztük megtalálhatók olyanok, amelyek valamilyen jótékony célt szolgálnak. Most olyan kezdeményezéseket ajánlunk, amelyeknél a vásárlással egy-egy segítő szervezet munkáját támogathatjuk.

b-p.jpg
Ezt nézd! – Online

A múlt heti járványügyi óvintézkedések miatt bezártak a múzeumok – és egyes galériák –, így megsokasodtak az online programok. Összeszedtük, mik azok, amiket nem érdemes kihagyni. Például a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület filmklubját és olvasókörét, a Magyar Képzőművészeti Egyetem előadását, ami a művészek gazdasági boldogulását veszi górcső alá, valamint a Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetését, ahol a dokumentumfotó mai lehetőségei és szerepe kerül terítékre.