Ezt nézd! – Diplomaprojektek és kertek

A héten folytatódnak a Képzőművészeti Egyetem elméleti szakának diplomakiállításai, emellett pedig több kertekkel és természettel foglalkozó eseményen is művelődhetünk.

 

Hétfőn 17:00-tól lesz az ötödik Hemző Károly-díj ünnepélyes átadása – az idei alkalom azért is különleges, mert most van Hemző Károly születésének kilencvenedik évfordulója. Az esti eseményen nemcsak a díjazottat, hanem az idei finalistákat is megismerhetjük. A helyszín a Capa Központ rendezvényterme, amely a volt Tivoli Színházban található.


Hemző Károly   forrás: www.hemzokaroly.hu

Szintén hétfőn, este 19:00-kor nyit új kiállítást az ISBN könyv+galéria is. Kárpáti János Iván INTRO című anyagának kiindulópontja egy olyan folyamatosan bővülő fotósorozat, amelyet magyar-idegennyelvű szótárak regiszteréről készítettek. A kommunikációt megjelenítő munkák kiegészülnek egy olyan hanginstallációval, amely a képeket audio-térélménnyé fordítja le.


Kárpáti János   forrás: facebook.com

Kedden reggel startol a szentendrei Ferenczy Múzeum Kert/művészet konferenciája, amely az Art Capital 2018 programsorozatának részeként kertészettel, növényekkel és természettel kapcsolatos művészeti projekteket és törekvéseket összegez. Lesz a művészek és kertek kapcsolatáról, a kertben zajló művészetről, a kortárs édenről, valamint kortárs kert projektekről szóló szekció is.

Kedden 18:00-kor az Artpool P60-ban nyílik a Talált tárlat – Lemuel Gulliver emlékezete, azaz a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet mesterszakos hallgatóinak felfedezésen alapuló diplomakiállítása. Albert Ádám, Csató József, Csernovszky Júlia, Gosztola Kitti, Gyenis Tibor, Implausible Works, Kárpáti János Iván, Kophelyi Dániel, Kútvölgyi-Szabó Áron, Lakner Antal, Molnár Zsolt, Monhor Viktória, Peternák Anna, Szegedy-Maszák Zoltán, Szimán György, Tranker Kata és Vidra Réka itt bemutatott munkái mind-mind egy furcsa jelenséggel állnak kapcsolatban. A furcsa jelenségek mögött Lemuel Gulliver személye áll, de ki is ő valójában?

Szintén kedden, azonban már 19:00-kor nyílik új kiállítás a Telepen is. A VITAMIN E Góth Martin egyéni kiállítása, éstételmondata szerint a művészet egy olyan sport, ahol legális a dopping. Hogy pontosan kik a dílerek, minek érdekében történik a dopping és milyen sportról is beszélünk pontosan, az a kiállítótérben kiderül.

Szerdán 18:00-kor két kiállítás is nyílik a budapesti Vasarely Múzeumban. A konkrét poétikái című kiállításon Eric Kressnig, Regina Zachhalmel, Mar Vicente, Bálványos Levente, Erdélyi Gábor, és Varga Bertalan munkáival, míg A geometria peremén című csoportoson Bernát András, Csató József, Erdődy József Attila, Kalas Zsuzsa, Molnár Zsolt, Nádler István, Nagy Barbara, Nagy Zsófi, Robitz Anikó és David Sutherland alkotásaival találkozhatunk.


Eric Kressnig alkotása   forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor Város vs. természet címmel nyílik kiállítás a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. Mit jelent a városi lét és a természetbe visszavágyódás folyamatos egymásnak feszülése? Hogyan hódíthatja vissza a természet a városi környezetet és milyen eszközök segíthetnek ebben? Bartha Máté, Boros Mátyás, Gosztola Kitti, Hatházi László, Herbert Anikó, Énzsöly Kinga, Kállai Márton, Kerekes Gábor, Szabó Klára Petra és Tranker Kata itt bemutatott munkái mind a fentebb említett kérdésfelvetésekkel foglalkoznak.

Pénteken 18:00-kor újabb Képzős diplomaprojektet kereshetünk fel. A GENIUS LOCI – a hely szelleme a Magyar Képzőművészeti Egyetem képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatóinak diplomaprojektje. Az egyetem hátsó udvarán zajló esemény egy webprojekt bemutató: egy virtuális intézménytörténeti kiállítást tár fel, amely esetében a hallgatók nem tesznek különbséget főművek és tanulmányok, ismertebb alkotók és névtelen művészek között. Az apropó pedig természetesen nem más, mint a Képzőművészeti Egyetem.

Nyitókép: Pályi Zsófia, forrás: index.hu

full_005832.png
Ezt nézd! – Pécs, Budapest, Szentendre

A héten indul az ArtCapital, utazhatunk Pécsre, de Budapesten is bőven akad látogatnivaló.