Ezt nézd! – Vidéki kezdés

A hét első felét érdemes lesz vidéken tölteni. Sőt, aki teheti, annak akár egy egész hétre is érdemes Debrecenbe utaznia.

 

Hétfő 18:00-kor nyit a Magyar Ispitában az 50. Győri Művésztelep zárókiállítása, az Abstract. A szeptember 2-áig látogatható tárlaton szerepel Bernát András, Erdélyi Gábor, Fehér József, Forgó Árpád, Halmi-Horváth István, Szabó Dezső és Varga Bertalan, a megnyitón pedig Hajdu István műkritikus, a Balkon kortárs művészeti folyóirat főszerkesztője mesél a művésztelep és a mostani kiállítás jelentőségéről.

A nyári szezon végének közeledtével nem csak a győri művésztelep összegzi az elmúlt időszak történéseit. Hétfőtől Debrecenben startol az idei nemzetközi művésztelep, ahol a mostani hívószó a dizájnrezisztencia. Mit jelent a dizájn expanzív területén megfogalmazott ellenállás? Gondolkodhatunk-e globális társadalmi folyamatokról a dizájn segítségével? A kérdésekre adott válaszokat a b24 Galériába szervezett délutáni és esti nyitott programokon tudhatjuk meg, ahol az idei résztvevők – Albert Ádám, Bartosz Mucha, Borbás Marci, Gábor Imre, Gróf Ferenc, Gryllus Ábris, Lőrincz Réka, Mátrai Erik, Molnár Dóra, Molnár Judit Lilla, Szigeti Csongor és Sztojánovits Andrea –, valamint a művészeti vezetők – Horányi Attila, Csontó Lajos és Süli-Zakar Szabolcs – tartanak előadásokat.

Kedden 18:00-kor, immáron a Budapest ART Factoryben nyílik Christopher Orr Távoli dolgok című kiállítása. A Londonban élő alkotó az intézmény vendégművésze, a tárlaton bemutatott figurális munkák tenyérnyi méretűek. A kiállításon szereplő szürrealista kompozíciók mind Pesten készültek – akiket érdekel, milyen hatással lehet egy külföldön élő művészre a hazai közeg, azoknak irány a megnyitó.


Christopher Orr   forrás: facebook.com

Szintén kedden 19:00-kor nyit újabb kiállítást a város legnyárbarátabb kiállítótere, a szabad ég alatt működő ENA Viewing Space. Most Robotto, azaz Szabó Ottó Lumberjack GYM című kiállításmegnyitóján vehetünk részt – érkezés előtt azonban érdemes regisztrálni a [email protected] e-mail címen.


Robotto: Eastwood, 2018   forrás: facebook.com

Pénteken este új kiállítás nyílik a Platán Galériában is, Jelek az égbolton címmel. Łukasz Patelczyk itt bemutatott munkái olyan csillagászati és égi jelenségre reflektálnak, amelyek talán mind a mai napig befolyásolják azt, hogy valójában miben is hiszünk. Az égi motívumok távolságukból eredően könnyedén felkeltik az emberek érdeklődését – így nem csoda, hogy újabbnál újabb eszközökkel igyekszünk rögzíteni, amit látunk.


Jelek az égbolton   forrás: facebook.com
full_005880.png
Ezt nézd! – Budapest nyáron

A hét elején a fotográfiáé a főszerep, a hét második felében pedig a műteremlátogatáson is részt vehetünk.

 

full_005885.png
Ezt nézd! – Budapest, Debrecen, Balatonfüred

Ezen a héten is változatos programkínálattal jelentkezünk: a vidéki és fővárosi megnyitók és finisszázsok mellett ajánlunk képzőművészeti és filmes workshopokat is.