Agg Lili: Egy sziget lehetősége

Kiállítás a Nagyházy Contemporary szervezésében Alsóbogáton

Kókai Zsófia

Egy barokk kastély felújított alagsorába lemenve egy ritkán lakott délnyugat-magyarországi falu közepén fiatal művész aktuális kiállításával találkozunk: a perzselő nyári nap és a pince természetes hűse közötti ellentét feszült hangulatot teremt Agg Lili installációihoz.

Agg műveinek gyakori kiindulópontja egy-egy utalás valamilyen képre. Korábban az irodalomból, művészettörténetből, biológiából vagy emlékeiből felidézett, talált képek voltak a referenciái. Ebben az esetben a Kelet-szibériai-tengeren a Jeannette-sziget feletti homályos terület keltette fel az érdeklődését a Google Earth térképén. Ez a fekete folt, ami ideális táptalaj a különböző összeesküvés-elméleteknek, egy digitális adathiba eredménye – az egyik legnagyobb online platform világkép-közvetítésben játszott szerepére irányítja a figyelmet.

Ez a hiba inspirálta Agg Lilit, hogy elképzeljen egy utópisztikus helyet, és installációsorozatban bontsa ki. Az Egy sziget lehetősége a nézővel szemben áll a földön. A nap meleg, sárga, szinte arany színei kontrasztosak a festmény és a tartószerkezet sarkvidéki fémes kék színeivel. Ezen uralkodó színek felett halvány rózsaszínű, törékeny emberi kezek nyúlnak az ég felé.

1

Agglili2

Fotó: Hegyháti Réka

A képzelt sziget mögött látható a mennyezetről függő, perforált cikcakktöredék, az Anómia című mű. Az anómia a szociológiában és közgazdaságtanban használt szakszó, jelentése „szabványok és értékek lebomlásából eredő társadalmi instabilitás” vagy „cél vagy ideálok hiányából fakadó személyes nyugtalanság, elidegenedés és bizonytalanság”.

Továbblépve a 3D nyomtatott kezek – Béklyó – próbálnak meg elérni valamit a jelenlegi társadalmi struktúra és a közös értékek problematikájára, valamint a régi, jól bevált rendszerek megváltoztatásának nehézségére, az ezzel kapcsolatos tehetetlenségre utaló metaforaként. Ez az elérendő valami talán az utolsó, aranysárga festmény, az Olvadó utópiák, ami még mélyebbre visz bennünket a gondolatainkban, a jövőbeli lehetőségeink és (legalább ideiglenes) utópiák létrehozása felé. 

Agglili3
Agglili4

Agglili6

Fotó: Hegyháti Réka

A kiállítás megnyitójaként és hogy az az installáció szónikus kiterjesztést is kaphasson, Agg Lili The Stanley Maneuver kortárs zenei producert kérte fel. A koncert személyes értelmezést adott, és utat nyitott a műalkotások elmélyült befogadásához. Az elektronikus zene széles skálája nyugalmat és békét teremtett, de olykor, valamely hirtelen digitális zaj hatására, a hallgató úgy érezhette, mintha a legintimebb pillanatait rögzítő drónok repkednének a feje fölött.


Az ajánlót Kókai Zsófia angol nyelven, Louisa Elderton és Klaus Speidel The Art of Art Writing – From art criticism to creative writing (and back) kurzusán írta az Erste Stiftung, az Igor Zabel Foundation és a tranzit.cz, tranzit.hu, tranzit.ro, tranzit.sk ösztöndíjasaként a salzburgi Summer Academy keretein belül.

agglili2.jpg
Lili Agg: The Possibility of an Island

You go down into a renovated cellar of a baroque castle in the middle of a sparsely populated village in South-West Hungary to find an unexpected exhibition of an emerging Hungarian artist. The contrasts between the extremely sizzling summer sun and the natural coolness of the basement creates tense atmosphere for Lili Agg’s installations.