Ezt nézd! – Budapest, Debrecen és Győr

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat ajánlunk – az Eötvös 10-ben, a debreceni MODEM-ben és győri Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeumban –, hanem egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítést a Romakép Műhely szervezésében és egy finisszázst a MŰTŐ-ben. A heti személyes kedvenceink a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria kiállításai.

Szerdán 17:30-kor kezdődik a Romakép Műhely Részvételi videózás Kanadában és Magyarországon című eseménye. A este folyamán Moholy-Nagy László Nagyvárosi cigányok című korai antropológiai filmjét vetítik, illetve bemutatkozik – a Vizuális Világ Alapítvány által képviselve – a Wapikoni Mobile, továbbá szó lesz a magyarországi videós akciókutatásokról is. A Mai Manó Házban tartott esemény az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékén megalapított és 2011 óta működő Romakép Műhely szervezésében valósul meg.

Csütörtökön 18:00-kor Wolf Eszter Afrika című kiállítása nyílik az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér kiállítóterében. A képzőművész solo show-ja a legújabb munkáit sorakoztatja fel, amik a képtérben gondolkodó, a tudat rétegeinek vetületeit asszociatív módon vizsgáló festői látásmódot prezentálják. A kiállítást Darvas László író nyitja meg.

Pénteken 18:00-kor kezdődik Agg Lili A figyelem eltulajdonítása című kiállításának finisszázsa a MŰTŐ-ben. A tárlaton látható installáció az instabil, folyamatosan mozgó, összekuszálódó és felboruló értékrendek világát modellezi. Agg Lili képei elszabadultak: lemásznak a falról, terjeszkednek, kiszorítanak, befurakodnak, folyamatosan mutálódnak.

Image may contain: one or more people
Forrás: facebook.com

Szombatra két vidéki kiállítást is ajánlunk: 15:00-kor startol Debrecenben a MÁNIA.Csendes stratégiák című kiállítás nyitóeseménye, ahol lesz tárlatvezetés, családi workshop és kerekasztal-beszélgetés is. 18:00-kor pedig érdemes Győr felé venni az irányt, hiszen a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum is új kiállítással jelentkezik: Schmal Károly Szabálytalan rend című válogatását lehet megtekinteni.

 


Ezt nézd! EXTRA

Topor Tünde

Nyomasztó rendszerekben, a viszonylag felszabadult és örömteli társadalmi aktivitás hiányakor megélénkül az érdeklődés az élet és a művészet igazi, mélyebb értelmének kutatása iránt. A tiszta forrásokból merítés valójában erőgyűjtés is, az energiák koncentrálása, hogy könnyebb legyen a túlélés, és megtörténhessen a jó példák felmutatása (mégha csak szűk körben is). Ennek jegyében ajánlok két kiállítást, egyrészt a Nemzeti Galériában Korniss Dezső művészetének áttekintését, és azt, mi jelentett számára ilyen típusú inspirációt. Mi tette lehetővé, hogy teljesen háttérbe szorítva is kitartson, nagyon egyszerűen fogalmazva, az absztrakció mellett. Már csak a Kovásznai Györggyel közösen készített animációs filmje miatt is megéri felmenni a várba.

A másik kiállítás a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban látható, és nagyon különös összefüggésekre mutat rá a magyar neoavantgárd, azon belül is Hajas Tibor rítusszerű performanszai és a tibeti misztériumok között. Ezt már csak a számos tibeti poklot, és az azokban zajló jeleneteket ábrázoló színes grafikák miatt is érdemes megnézni, ha már Brueghelért is annyi magyar törte magát Bécsben. Itt az orrunk előtt, az Andrássy úton legalább olyan érdekes dolgok vannak, csak mondom.

No photo description available.
Forrás: facebook.com
full_006152.png
Ezt nézd! – Mozgalmas hét

A héten a Supermarket Gallery új kiállítóterének debütálását, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai konferenciáját, Bauhaus évfordulót ünneplő kiállítást a Vasarely Múzeumban, valamint az ISBN könyv+galéria solo show-ját ajánljuk. Az e heti kedvencünk a fiatal, pályakezdő, ösztöndíjas művészekből válogató tárlat, a Derkó 2019 a Műcsarnokban.

 

full_006178.png
Ezt nézd! – Miskolc, Budapest, Debrecen és Paks

A hétre több vidéki kiállítást is ajánlunk: a Miskolci Galériába, a debreceni MODEM-be és a Paksi Képtárba is érdemes ellátogatni. Budapesten pedig a Telep Galéria friss, a Rugógyár Galéria és a Knoll Galéria hamarosan záró tárlatait javasoljuk.

full_006197.png
Ezt nézd! – Hétfőtől vasárnapig

A hét a Friss Hús Filmfesztivál jegyében telik, de e mellé néhány kiállításmegnyitót és egy artist talkot is ajánlunk: a 2B Galéria, a szentendrei MűvészetMalom és a székesfehérvári Szent István Múzeum kiállításait, valamint az FFS soron következő eseményét a Mai Manó Házban. A heti kedvencünk a hamarosan záró Vajda-kiállítás a Ferenczy Múzeumban.