REJTVÉNYÜNK MEGFEJTÉSE

Köszönjük a Magyar Nemzeti Galériával közös játékunkra érkezett megfejtéseket, a helyesen válaszolók között egy páros belépőt sorsoltunk ki a mai tárlatvezetésre, a nyertest e-mailben értesítettük.

Kérdésünk a következő volt: Melyik kilencvenes évekbeli művészcsoport választotta magának egy bezárt mozi nevét, és kezdetben kik voltak a tagok?

A helyes megfejtés az Újlak csoport. Állandó tagjai Ádám Kálmán, Ádám Zoltán, Farkas Gábor, Komoróczky Tamás, Ravasz András, Szarka Péter, Szil(i) István mellett a kezdeti időszakban – az Újlaki moziban rendezett kiállítások, események ideje alatt – a projektekbe Mészöly Suzanne és Szűcs Attila is bekapcsolódott. Ehhez kapcsolódó cikkünket itt olvashatják!

Újlak csoport kép copy

Az újlakosok. Balról jobbra: Ádám Zoltán, Komoróczky Tamás, Szarka Péter, Ravasz András, Mészöly Suzanne, Szil(i) István és Farkas Gábor a kamera másik oldalán. Városliget, 1991 © Fotó: Farkas Gábor

Az októberben nyílt TechnoCool kiállításban szervezett tárlatvezetésen a látogatók  tizenöt kiválasztott műtárgyon keresztül ismerkedhetnek meg a kilencvenes évek társadalmi-kulturális változásaira reagáló új művészgeneráció képviselőivel, forgatókönyvírókkal, háziasszonyokkal, reklám-szakemberekkel, testépítőkkel, modellekkel, zenészekkel, a szocializmus romjain, a vadkapitalizmus hajnalán új utakat kereső képzőművészekkel.


Magyar Nemzeti Galéria
2023. december 1. 16:00-17:00

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) kiállítás

Kilencvenes évek – a végtelen szabadság illúziója | Szipőcs Krisztina rendhagyó tárlatvezetése

full_003333.jpg
Újlak csoport, 1989–1995

Azok a csodálatos kilencvenes évek, mondhatjuk, ha végiggondoljuk, hogy az akkori struktúrák szétesése micsoda szabadságot jelentett pár évig. Be lehetett költözni használaton kívüli, a város régi életének emlékét őrző ingatlanokba, pályázni a Soros-alapítványhoz, ami akkoriban még mindent támogatott, ami a zártból a nyitott felé törekedett, közös akciókat eltervezni, majd teljesen másképp végrehajtani, figyelmen kívül hagyni az egyébként is még alig-alig éledező művészeti piacot, az állandóan változóban lévő, de merev intézményrendszert, de mindenekelőtt a műfaji határokat. És itthon még kurátorok se nagyon voltak. Az utolsó időszak, amikor a művész még önmaga kurátora.