Ezt nézd! – A bőség zavara

Ezen a héten sem fogunk unatkozni: rengeteg kiállítás közül válogathatunk, például a Molnár Ani Galériában, a Godot Kortárs Művészeti Intézetben vagy Budapest számos pontján az OFF-Biennále Budapest szervezésében, s online események is akadnak bőven, mint a Trafó Galéria záró sorozata.

Kedden 18:00-kor startol Mayer Éva Terra Incognita című solo show-ja a Molnár Ani Galériában. A művész az általa kidolgozott, egyedi grafikai technikával készült nyomatokból álló, akusztikus elemekkel is kiegészített installációkban gondolkodik. Műveiben központi szerepet játszanak az identitásproblémák, a személyes traumák és társadalmi szinten tabunak számító kérdések megfogalmazása. E témák kifejezéséhez az európai kultúra jellemző elemeit, archetípusokat – a ház, templom, bölcső, méhsejt motívumait – használja fel és teszi őket egyedi rendszerének részévé. Személyes tapasztalatait, traumáit így univerzális szintre emeli nem csak a vizualitás eszközeivel, hanem – a kollektív tudat bevonásának érdekében – sors- és nőtársakkal folytatott kommunikáció során szövegeket gyűjt, melyeket változatos formában kapcsol bele alkotásaiba.

Csütörtökön 21:00-kor folytatódik a Trafó Galéria Nyitott Műterem című online műteremlátogatás-sorozata, aminek során kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe. A széria záróeseményén Ladik Katalin kerül főszerepbe, akivel Kürti Emese művészettörténész beszélget legfrissebb műveiről és terveiről. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.

Szintén csütörtökön 21:00-kor kezdődik Rabóczky Judit Rita Vasének című kiállításának virtuális megnyitója, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézetben rendeztek. A tárlat a művész elmúlt másfél évtizedes pályafutásának mérföldköve, s egyúttal a női identitás és feminin őserő felszínre törésének színhelye. A befogadó számára döbbenetes élményt jelentő vasból, színes kábelekből megdolgozott emberalakok, húsbavágóan őszintén tárják fel a test természetes mivoltát. A tükrök és a fények játéka pedig egy olyan mesevilágba kalauzolják a látogatót, ami nyers varázslatosságával és meghökkentő groteszkségével egyszerre éteri és pokoli. A virtuális megnyitó a kiállításhoz készített dokumentumfilm premiere, amit Schnabel Annabella rendezett.

178206564 296302198601701 4751946573953431053 n

Fotó: Szesztay Csanád

OFF-Biennále Budapest

A héten is folytatódik az OFF-Biennále Budapest programdömpingje: hétfőn 17:00-kor startol az Egy lapon - Nyitott szerkesztőség, azaz az első nyilvános szerkesztőségi találkozó. Az eseményen – amit angol nyelven, élőben közvetítenek az OFF Facebook-oldalán – a meghívott vendégekkel könyvek, szövegek, művek kapcsán a művészi szabadság és a szólásszabadság összefüggéseiről beszélgetnek. Szerdán 18:00-kor egy filmvetítéssel egybekötött beszélgetés veszi kezdetét a Romakép Műhely szervezésében. Az esemény középpontjában Kőszegi Edit és Szuhay Péter Kései születés című dokumentumfilmje, aminek kiinduló témája Péli Tamás híres pannója, amit a festő barátaival a tiszadobi gyermekotthon könyvtártermének falára festett 1983-ban. Csütörtökön 18:00-kor pedig a LAKÓTÉR című katalógus bemutató workshopja kezdődik. Miként lehet a szegénységről olyan vizuális nyelvezettel beszélni, ami nem az egyéni kiszolgáltatottság megmutatására, hanem a nehezített körülményekre és az azokkal való megküzdési stratégiákra fókuszál? És miért fontos ez? A kiállítás mellett a katalógus és az ehhez kapcsolódó workshop többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. A workshop kiscsoportosan valósul meg a járványügyi szabályozásokat betartva a 2B Galéria előtt, ezért érdemes a [email protected] e-mail címen jelezni a részvételi szándékot.

179542236 2935136300038828 831159775034619952 n

Részlet Péli Tamás Születés című pannójából. Fotó: Keppel Ákos / BTM

177534207_4072201159512841_4558410719161868780_n.jpeg
Ezt nézd! – Tavaszi kiállításdömping

Sorra nyílnak a kiállítások, s egyúttal kezdetét vette az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása is. A hétre összeszedtünk néhány friss kiállítást – a VILTIN Galériában, a Horizont Galériában és a Kisteremben –, amiket érdemes megtekinteni, illetve az OFF online programjait is egy csokorba szedtük.

VEDRES Ági- Üvegház-lány-Greenhouse Girl- 2020-2021- digitális fotográfia - digital photography- 40 x 60 cm © Vedres Ági .jpg
Ezt nézd! – Fókuszban a fotó és az OFF-Biennále

E heti ajánlónkban előtérbe kerül a fotó: Perenyei Monika előadása a Capa Központ szervezésében, valamint a Budapest Photo Festival két programja, Vedres Ági friss kiállítása a Karinthy Szalonban és Hermann Ildi fotográfiái az INDA Galériában. Ráadásként pedig az OFF-Biennálét ajánljuk, ami a héten startol.

Batthyany Gyula.jpg
Színek, realizmusok, meglepetések – a Kieselbach Galéria legfrissebb kiállítása, amelynek kortárs anyagát az acb Galéria állította össze

A tavaszi aukció előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A Színek, realizmusok, meglepetések című tárlathoz, ami április 15. és május 10. között látogatható, egy 480 oldalas katalógus is készült gazdag reprodukciós anyaggal és művészettörténészek által írt tanulmányokkal.