Ezt nézd! – Fókuszban a fotó és az OFF-Biennále

E heti ajánlónkban előtérbe kerül a fotó: Perenyei Monika előadása a Capa Központ szervezésében, valamint a Budapest Photo Festival két programja, Vedres Ági friss kiállítása a Karinthy Szalonban és Hermann Ildi fotográfiái az INDA Galériában. Ráadásként pedig az OFF-Biennálét ajánljuk, ami a héten startol.

Hétfőn 18:00-kor kezdődik Perenyei Monika Késleltetve, tűnődve című előadása, ami a Capa Központ Gyógyír című kiállításának kísérő eseménye. A fotótörténész a pszichoanalízisnek a fotó- és filmelméletben befutott „karrierjét” vázolja fel, a freudi tanok és a fotóalapú képalkotás közti kölcsönhatás jelentős állomásainak bemutatásával. Az előadás gondolatmenete jobbára a befogadást, a nézés és nézettség állapotát képileg is megjelenítő alkotások, múzeum-fotográfiák és múzeum-filmek bemutatásán keresztül épül fel.

Kedden 18:00-kor startol Vedres Ági legfrissebb anyaga a Karinthy Szalonban. A Les Amis Des Femmes kiindulópontja a nagymama egykori halványkék tüll sálja, illetve az azon látható ábrák és feliratok: „Les Amis Des Femmes”, vagyis „A nők barátai”. A fotográfiák a meghatározhatatlanul jelenlévő nőiség nonverbális szimbólumrendszerét rögzítik szubjektív pillanatokban. A portrék alanyai a hétköznapok megismételhetetlen szépségei, akik tudtukon kívül testesítik meg a nőiesség viselkedésmintáit. Olyan környezetben, ahol személyiségükhöz hűen kibontakozhatnak és a csipke, bársony, organza, azaz a „nők barátai” által önmaguk virágaivá válhatnak.

Vedresagi

Vedres Ági: Üvegház-lány, 2020/2021, digitális fotográfia, 40 x 60 cm. © Vedres Ági

Pénteken 16:00-kor az INDA Galéria is új kiállítással jelentkezik: Hermann Ildi szerint a világ című anyagával. A 2019-ben elhunyt alkotó munkáit fanyar humora, empátiája, és az abszurditás iránti fogékonysága tette egyedülállóvá. A néma enteriőrök, a zavarba hozó tárgyegyüttesek, a mindennapi vagy éppen kitüntetett pillanatok, ahol az emberi alak és a környezet együttesen hozta létre az abszurd látványt. Az INDA Galériában az ismert és eddig kiállításon nem látható sorozataiból mutatnak be válogatást.

Pénteken 20:00-kor kezdődik a harmadik OFF-Biennále megnyitója. A 2021-es kiadás öt hete alatt 14, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait. A megnyitóra egy másfél órás adással készülnek, ami alatt az OFF több szereplője is beszélgetni fog Tóth Jakabbal, a Partizán műsorvezetőjével. Természetesen Somogyi Hajnalka, az OFF alapítója és vezető kurátora is a megszólalók között lesz – akitől kérdezni is lehet az adás alatt.

Au muhely off

Au műhely: Egyedüllét méhekkel (látványterv), 2021

Batthyany Gyula.jpg
Színek, realizmusok, meglepetések – a Kieselbach Galéria legfrissebb kiállítása, amelynek kortárs anyagát az acb Galéria állította össze

A tavaszi aukció előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A Színek, realizmusok, meglepetések című tárlathoz, ami április 15. és május 10. között látogatható, egy 480 oldalas katalógus is készült gazdag reprodukciós anyaggal és művészettörténészek által írt tanulmányokkal.

171309702_254837549669404_414828527930724064_n.jpeg
Ezt nézd! – Nyitóhét

Ismét kinyithatnak a galériák, így a hetekkel ezelőtt elhalasztott programok most újra aktuálissá váltak. Igazi kiállításdömping lesz a héten – például a Nagyházi Contemporaryban, a Deák Erika Galériában és a Liget Galériában. Plusz ajánlunk egy aktuális, a köztéri szobrok sorsáról kibontakozó vitákkal foglalkozó beszélgetést az Eleven Emlékmű szervezésében és egy hétvégi online tárlatvezetést a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán.

barabási-ludwig-kiállítás_503393.jpeg
Ezt nézd! – Áprilisi start

A jó idő, a napsütés minket is arra ösztönzött, hogy minél több offline kiállítást gyűjtsünk egy csokorba – de persze ez nem jelenti azt, hogy mellőzni kell az izgalmasabbnál izgalmasabb online programokat. A hétre néhány friss kiállítást – az Artus Stúdió galériájában, a Kapcsolótérben, illetve a Magyar Műhely Galériában és a Kiskép Galériában – ajánlunk, illetve egy virtuális beszélgetést Hans Ulrich Obristtal, ami a Ludwig Múzeum tárlatához kapcsolódik.