Ezt nézd! – Nyitóhét

Ismét kinyithatnak a galériák, így a hetekkel ezelőtt elhalasztott programok most újra aktuálissá váltak. Igazi kiállításdömping lesz a héten – például a Nagyházi Contemporaryban, a Deák Erika Galériában és a Liget Galériában. Plusz ajánlunk egy aktuális, a köztéri szobrok sorsáról kibontakozó vitákkal foglalkozó beszélgetést az Eleven Emlékmű szervezésében és egy hétvégi online tárlatvezetést a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán.

Hétfőn startol Dávid Zita Virágot senki sem akar lopni című solo show-ja a Nagyházi Contemporaryben. A művész a mindennapi abszurditást az épített környezet és a természet találkozásának jelenetein át vizsgálja. Az aprólékos, megfigyelésen alapuló festészeti technikával készült képek kontrasztba állítják az élővilág organikus burjánzását a városi elemek mértani strukturáltságával. 

171309702 254837549669404 414828527930724064 n

Forrás: facebook.com

Szerdától a Deák Erika Galéria is új kiállítással várja a látogatókat: Csató József Broken Bones of the Heart című anyagával. Csató művészete az időtlen derűt jelképezi. A különböző festészeti ciklusai mindig is tele voltak kísérletezéssel, játékossággal, munkáiban egy koherens, egymásra épülő művészi program bontakozott ki az elmúlt közel két évtizedben. Legújabb sorozatának középpontjába a síkba fordított, biomorf motívumokból álló csendéletek, az absztrakció és a térbeliség fogalmának vizsgálata került. 

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Turulbontás, Szabadságszobor-döntés – avagy hogyan küzdjünk meg a szimbólumokkal? című beszélgetés az Eleven Emlékmű szervezésében. Az esemény apropóját két köztéri szobor sorsa körül kibontakozó heves viták adják – míg az egyik már jó ideje folyik, a másik újkeletű. A beszélgetés középpontjában a régóta vitatott hegyvidéki Turul – amit egy a 444-en megjelent nagyhatású riportfilm, A gyilkosok emlékműve tett újra aktuálissá –, valamint a ferencvárosi önkormányzat public art művekre kiírt nyilvános pályázatának egyik nyertese, a Szalay Péter által jegyzett, eleve csak ideiglenes kiállításra tervezett munka áll. Vajon szerencsés dolog-e szimbólumok segítségével nyilvános vitákat gerjeszteni egy olyan végletesen megosztott világban, amelyben élni kényszerülünk? Elkerülhetők-e az efféle szimbolikus harcok, és ha nem, hol lenne a helyük egy demokratikusabb világban? 

Pénteken 18:00-kor kezdődik Enzsöly Kinga Generációváltás? című kiállításának virtuális megnyitója. A Liget Galéria friss tárlata a generációváltás fogalmát járja körbe – méghozzá a méhek alakján keresztül a közelíti meg a témát. A generációváltás a méhekkel párhuzamosan az emberi társadalomnak és közösségeinek, szervezeteinek is kikerülhetetlen jelensége, ami annak életére meghatározó hatással van: újjászülethet vagy megszűnhet. Kérdés, hogy mi az a változás, ami működik, mi az, ami pusztít, vagy mi az a hagyomány, ami érték, mi az, ami visszavet. A klímaváltozás, környezetszennyezés idején a generációváltás fogalma új hangsúlyt kap.

170724145 10220903998523771 4998096671474215681 n

Fotó: Sulyok Miklós

Szombaton 18:30-kor kezdődik Fehér Dávid kurátori tárlatvezetése Sean Scully retrospektív kiállításán a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat a kelet-közép-európai régióban először mutatja be átfogóan Sean Scullynak, az absztrakt festészet egyik legfontosabb kortárs képviselőjének életművét. A mintegy száztíz művet bemutató kiállítás az életmű összes meghatározó periódusát áttekinti. A virtuális tárlatvezetésen normál jegy (1500 Ft) vagy támogatói jegy (2500 Ft) vásárlásával lehet részt venni, illetve a tárlatvezetést követően egy hétig lehetőséget kínálnak a kiállításban való önálló böngészésre. 

barabási-ludwig-kiállítás_503393.jpeg
Ezt nézd! – Áprilisi start

A jó idő, a napsütés minket is arra ösztönzött, hogy minél több offline kiállítást gyűjtsünk egy csokorba – de persze ez nem jelenti azt, hogy mellőzni kell az izgalmasabbnál izgalmasabb online programokat. A hétre néhány friss kiállítást – az Artus Stúdió galériájában, a Kapcsolótérben, illetve a Magyar Műhely Galériában és a Kiskép Galériában – ajánlunk, illetve egy virtuális beszélgetést Hans Ulrich Obristtal, ami a Ludwig Múzeum tárlatához kapcsolódik.

a5-counterattack-e-05-green-water.jpeg
Ezt nézd! – Kiállítások, tárlatvezetések a virtuális térben

Reméljük, hogy a tavasz beköszönte egyre több szabadtéri kulturális programot is magával hoz, de amíg szűkölködünk az ilyen kiállításokban, addig ajánlunk néhány virtuális eseményt. Két kiállítást emelünk ki – a Capa Központban és a Koreai Kulturális Központban –, amiket a járványügyi korlátozások miatt kizárólag online érhetünk el, illetve javaslunk tárlatvezetéseket a Műcsarnokban és egy műteremlátogatást a Trafó Galéria szervezésében.

226142.jpeg
Ezt nézd! – Szerda és csütörtök

A hétre főleg online beszélgetéseket ajánlunk: elsőként a Várószoba – női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című projekt negyedik, egyben utolsó virtuális eseményét, amin a védőnői hivatás személyes és szakmai kihívásai és elvárásai kerülnek középpontba. Továbbá két kötetbemutatóra szeretnénk felhívni a figyelmet – a Magyar Fotótörténeti Társaság fotográfusnőkről szóló kiadványára és a Typotex Kiadó gondozásában megjelent Horst Bredekamp-könyvre. És végül egy komplex programot ajánlunk, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria márciusi múzeum+ eseményét, ami Aba-Novák Vilmos munkásságára fókuszál.