Ezt nézd! – Kiállítások, tárlatvezetések a virtuális térben

Reméljük, hogy a tavasz beköszönte egyre több szabadtéri kulturális programot is magával hoz, de amíg szűkölködünk az ilyen kiállításokban, addig ajánlunk néhány virtuális eseményt. Két kiállítást emelünk ki – a Capa Központban és a Koreai Kulturális Központban –, amiket a járványügyi korlátozások miatt kizárólag online érhetünk el, illetve javaslunk tárlatvezetéseket a Műcsarnokban és egy műteremlátogatást a Trafó Galéria szervezésében.

A Gyógyír című csoportos kiállítás a tavalyi évben nyitott volna meg a Capa Központban, ám a járványügyi korlátozásoknak megfelelően bizonytalan időre elhalasztották. Virtuális formában most betekinthetünk a tárlatba, ami a „hogyan legyünk jól?” kérdésre keresi a választ Bartha Máté, Csontó Lajos, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Hodosy Enikő, Szatmári Gergely, Szász Lilla és Szombat Éva alkotásain keresztül. 

A Koreai Kulturális Központ nemrég nyitotta meg online kiállítását, amin Yoon Gil Jung A természet ellentámadása című anyaga látható. A környezetszennyezés és a klímaváltozás problémáira hívja fel a figyelmet a dél-koreai fotóművész tárlata, ami a Budapest Fotófesztivál programjaként április 30-ig tekinthető meg az intézmény virtuális galériájában. 

A5 counterattack e 05 green water

Yoon Gil Jung: Zöld vizek, 2020, 80×120, Fotók újrahasznosított műanyag szemcsékkel

A Műcsarnok a most kiállító Derkovits-ösztöndíjasok közül több alkotót is felkért, hogy a tárlaton szereplő műveik mellett pályájukról, céljaikról is beszélhessenek. A széria első adásában Kazi Roland, Ámmer Gergő, Gulyás Andrea Katalin és Kicsiny Martha mesélnek otthonukból, műtermükből, illetve Fazakas Réka, a tárlat kurátora is nyilatkozik a helyszínről. A következő epizódban, aminek premierje kedden 19:00-kor kezdődik, pedig Gergely Réka, Sipos Boglárka, Szilágyi Péter, Kenesei Zsófia és Leitner Levente mutatják be munkásságuk fontos momentumait.

Csütörtökön 21:00-kor kezdődik a Trafó Galéria műteremlátogatós-beszélgetős online programjának következő epizódja. A sorozat tizenhatodik eseményén Kiss Adrian műtermébe látogatunk el Török Krisztián Gábor független kurátor, író vezetésével. A művész az elmúlt években több nagyléptékű, ipari komponensekre épülő installációt hozott létre. Művei szakralitás nélküli rituális elemek, régi és új, természetes és szintetikus, hagyományos/népi és jövőbe mutató formák és anyagok asszemblázsai.


226142.jpeg
Ezt nézd! – Szerda és csütörtök

A hétre főleg online beszélgetéseket ajánlunk: elsőként a Várószoba – női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című projekt negyedik, egyben utolsó virtuális eseményét, amin a védőnői hivatás személyes és szakmai kihívásai és elvárásai kerülnek középpontba. Továbbá két kötetbemutatóra szeretnénk felhívni a figyelmet – a Magyar Fotótörténeti Társaság fotográfusnőkről szóló kiadványára és a Typotex Kiadó gondozásában megjelent Horst Bredekamp-könyvre. És végül egy komplex programot ajánlunk, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria márciusi múzeum+ eseményét, ami Aba-Novák Vilmos munkásságára fókuszál.

kikvagyunk_5.jpeg
Ezt nézd! – Online beszélgetések, előadások és megnyitók

Csupa online programot szedtünk össze, s közben igyekeztünk minél különbözőbb témákból meríteni: így került a heti ajánlónkba egy építészeti beszélgetés a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében, egy fotókiállítás a Műcsarnokban, egy Düsseldorfban élő képzőművész solo show-ja a szentendrei MűvészetMalomban, illetve egy kétnapos konferencia a környezetesztétika jegyében.

foto-ema-lancaricova-vy-stava-ilona-ne-meth-eastern-sugar.jpg
Ezt nézd! – Hét az online programok jegyében

A hétre – a korlátozások értelmében – kizárólag online programokat válogattunk össze: például építészettörténeti előadást az Építész Szakkollégium szervezésében, egy kiállítással egybekötött kortárs művészeti vásárt a Pintér Galéria és Aukciósházban, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatának következő epizódját, valamint egy virtuális kiállítást, ami a hétvégén debütál a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján.