Ezt nézd! – Szerda és csütörtök

A hétre főleg online beszélgetéseket ajánlunk: elsőként a Várószoba – női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című projekt negyedik, egyben utolsó virtuális eseményét, amin a védőnői hivatás személyes és szakmai kihívásai és elvárásai kerülnek középpontba. Továbbá két kötetbemutatóra szeretnénk felhívni a figyelmet – a Magyar Fotótörténeti Társaság fotográfusnőkről szóló kiadványára és a Typotex Kiadó gondozásában megjelent Horst Bredekamp-könyvre. És végül egy komplex programot ajánlunk, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria márciusi múzeum+ eseményét, ami Aba-Novák Vilmos munkásságára fókuszál.

Szerdán 17:00-kor kezdődik a Várószoba – női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című projekt negyedik, egyben utolsó online eseménye. A Személyes szakmaiság – védőnői gyakorlat a 21. században című beszélgetésen a védőnői hivatás személyes és szakmai kihívásairól és elvárásairól beszélgetnek meghívott vendégeikkel, Pongrácz Adél védőnővel, valamint Szőke Alexandra antropológussal. Bár Fátyol Viola és Szász Lilla a témához kapcsolódó múzeumi intervenciói később tudják elfoglalni helyüket a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítóterében, a beszélgetés keretében megismerhetjük projektjeiket is.

Szintén szerdán, 19:00-kor kezdődik a Nem féltünk a Fotográfusnőktől című esemény, amin a Fotográfusnők című könyv kerül terítékre. A könyv szerkesztőit, szerzőivel, vagyis Fisli Évával, Kelbert Krisztinával, Szabó Magdolnával és Szarka Klárával E. Csorba Csilla beszélget. A Magyar Fotótörténeti Társaság gondozásában megjelent kiadvány letölthető az alábbi oldalról.

Fotografusnok

A Fotográfusnők című kiadvány borítója

Csütörtökön 18:00-kor szintén egy kötetbemutató beszélgetés veszi kezdetét. A Tetten ért képek című eseményen Bacsó Béla és Nagy Edina, a kiadvány fordítója beszélgetnek Horst Bredekamppal a Képaktus című könyve magyar kiadásának alkalmából. Bredekamp az egyik legfontosabb német művészettörténész és képkutató. A 2020-ban magyar fordításban is megjelent könyve, a Képaktus a 2007-es frankfurti Adorno-előadásainak kibővített változata – és a képi aktusok fenomenológiájára vonatkozó, több évtizedes kutatásainak összefoglalása. Központi, meglehetősen provokatív tézise így hangzik: „A képek nemcsak leképeznek, hanem a képi aktusban létre is hozzák, amit ábrázolnak.” A részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linken lehet jelezni.

Csütörtökön 18:30-kor ismét múzeum+ est az online térben – tárlatvezetésekkel, beszálgetéssel és workshoppal. A márciusi program középpontjában Aba-Novák Vilmos, a két világháború közötti magyar festészet egyik legfontosabb mestere áll. Az anekdota szerint, amikor 1937-ben bemutatták egyik művét a párizsi világkiállításon, Pablo Picasso így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”. Művei a hétköznapi élet élményeit, érzéseit és dinamizmusát hirdetik páratlanul játékos, színes és egyedi formában. 

226142

Aba-Novák Vilmos: Körhinta, 1931, fa, tempera, 80 x 99 cm, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

kikvagyunk_5.jpeg
Ezt nézd! – Online beszélgetések, előadások és megnyitók

Csupa online programot szedtünk össze, s közben igyekeztünk minél különbözőbb témákból meríteni: így került a heti ajánlónkba egy építészeti beszélgetés a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében, egy fotókiállítás a Műcsarnokban, egy Düsseldorfban élő képzőművész solo show-ja a szentendrei MűvészetMalomban, illetve egy kétnapos konferencia a környezetesztétika jegyében.

foto-ema-lancaricova-vy-stava-ilona-ne-meth-eastern-sugar.jpg
Ezt nézd! – Hét az online programok jegyében

A hétre – a korlátozások értelmében – kizárólag online programokat válogattunk össze: például építészettörténeti előadást az Építész Szakkollégium szervezésében, egy kiállítással egybekötött kortárs művészeti vásárt a Pintér Galéria és Aukciósházban, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatának következő epizódját, valamint egy virtuális kiállítást, ami a hétvégén debütál a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján.

fischer_kisterem_2021.jpg
Ezt nézd! – Itt a március

Tavaszindító ajánlónkban egy rakat kiállításmegnyitót – a Vintage Galériában, a Műcsarnokban és a Lighthouse Galleryben – szedtünk össze. Ráadásként pedig egy friss, üde tárlatot ajánlunk a Kisteremben.