Ezt nézd! – Áprilisi start

A jó idő, a napsütés minket is arra ösztönzött, hogy minél több offline kiállítást gyűjtsünk egy csokorba – de persze ez nem jelenti azt, hogy mellőzni kell az izgalmasabbnál izgalmasabb online programokat. A hétre néhány friss kiállítást – az Artus Stúdió galériájában, a Kapcsolótérben, illetve a Magyar Műhely Galériában és a Kiskép Galériában – ajánlunk, illetve egy virtuális beszélgetést Hans Ulrich Obristtal, ami a Ludwig Múzeum tárlatához kapcsolódik.

Hétfőn 18:00-kor startol Bálint Ádám Fóliók című solo show-ja a Kapcsolótérben. A „fólió” kifejezés (a latin folium, vagyis levél szóból) utal a papírlapok könyvformába rendezésének, hajtogatásának általános módszerére. A kiállítás címe az ívek visszalapozására, belelapozásra invitál: a művész az 1980-as évek második felétől 2021-ig készült sorozatok lapjaiból, vásznaiból válogatott. 

168359887 3574501289343432 8528330577984410297 n

Forrás: facebook.com

Kedden 18:00-kor a Magyar Műhely Galéria is új kiállítással jelentkezik. Syporca Whandal Vákuum című anyaga, ami egy alternatív valóság emberi minőségeinek és szakrális, eksztatikus tudatállapotainak vizuális megjelenítései. A művész kerüli a elkapott népszerű pillanatok és technikai bravúrok arroganciáját, helyette metakommunikatív és ösztönalapú pozícióból ragad meg olyan „hivatalosan nem fontos” pillanatokat, amik az alkotás/teremtés korporális megjelenései, maga a korszak, ami idő és tér nélküli.

Csütörtökön 19:00-kor kezdődik a londoni Serpentine kreatív igazgatója, Hans Ulrich Obrist beszélgetése a BarabásiLab igazgatójával, a fizikus Barabási Albert-Lászlóval és a CAMP szellemiműhely-stúdió alapítójával, a képzőművész Burak Arikannal. A panel témája a hálózatok és a „big data” elemzéseinek szerepe a kortárs képzőművészeti színtér folyamatainak és dinamikájának megértésében. A beszélgetés célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a hálózatok szerepéről a művészetben. Az online közvetített esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Barabási ludwig kiállítás 503393

Fotó: Végel Dániel © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

Péntektől látható a Fátyolüveg című kiállítás a Kiskép Galériában, ami Mitter Imre ötvösművész magángyűjteményéből mutat be alkotásokat. A tárlat középpontjában a fátyolüveg áll, amit 60 évvel ezelőtt jegyezték be Veress Zoltán Kossuth-díjas professzor és Suha Zoltán vegyészmérnök közös szabadalmaként. A döntően Somkúti Katalin által tervezett, nemesen egyszerű tárgyak, az üveg anyagának természetes szépségét tükrözik. A kor szellemét autentikus módon megjelenítő formavilágú, a jellegzetes szikrázó színekben pompázó üvegtárgyak valamikor a mindennapi életünkhöz tartoztak.

a5-counterattack-e-05-green-water.jpeg
Ezt nézd! – Kiállítások, tárlatvezetések a virtuális térben

Reméljük, hogy a tavasz beköszönte egyre több szabadtéri kulturális programot is magával hoz, de amíg szűkölködünk az ilyen kiállításokban, addig ajánlunk néhány virtuális eseményt. Két kiállítást emelünk ki – a Capa Központban és a Koreai Kulturális Központban –, amiket a járványügyi korlátozások miatt kizárólag online érhetünk el, illetve javaslunk tárlatvezetéseket a Műcsarnokban és egy műteremlátogatást a Trafó Galéria szervezésében.

226142.jpeg
Ezt nézd! – Szerda és csütörtök

A hétre főleg online beszélgetéseket ajánlunk: elsőként a Várószoba – női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című projekt negyedik, egyben utolsó virtuális eseményét, amin a védőnői hivatás személyes és szakmai kihívásai és elvárásai kerülnek középpontba. Továbbá két kötetbemutatóra szeretnénk felhívni a figyelmet – a Magyar Fotótörténeti Társaság fotográfusnőkről szóló kiadványára és a Typotex Kiadó gondozásában megjelent Horst Bredekamp-könyvre. És végül egy komplex programot ajánlunk, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria márciusi múzeum+ eseményét, ami Aba-Novák Vilmos munkásságára fókuszál.

kikvagyunk_5.jpeg
Ezt nézd! – Online beszélgetések, előadások és megnyitók

Csupa online programot szedtünk össze, s közben igyekeztünk minél különbözőbb témákból meríteni: így került a heti ajánlónkba egy építészeti beszélgetés a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében, egy fotókiállítás a Műcsarnokban, egy Düsseldorfban élő képzőművész solo show-ja a szentendrei MűvészetMalomban, illetve egy kétnapos konferencia a környezetesztétika jegyében.