Ezt nézd! – Eat art és dizájn

E heti ajánlónk két szereplője meglehetősen távolinak tűnhet, pedig kortársak. A Budapest Design Week 2004-ben, a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége 2005-ben alapult.

Szerkesztőségünk együtt látta és közösen ajánlja Fischer Judit és Mécs Miklós Tompa eszünk / élünk című kiállítását a Culinary Institute of Europe eat art galériájában. A művészpárban megtestesülő Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségének, azaz a Sz.A.F. szafácskönyvének futtában, a humor melegében lefirkantott fogásai egyszerűek és ismerősek szájízünknek, mégis úgy tekerednek legjobb helyükre a szavak, hogy elnassolásuk üdítő színt visz a hétköznapokba. A művészduó kiállítása után átsétálhatunk a túloldalra Fischer digitális festményeihez. Fischer doktori dolgozatában is foglalkozott a tárgyak élőkhöz hasonló tulajdonságaival, az antropomorfizációval. És valóban: meglepően könnyű együttérezni a boldogtalan tökkel, a depressziós paprikával és a magában kuporgó gombával.

Depressziós paprika

Fischer Judit: Depressziós paprika, 2022

Múlt pénteken kezdődött és vasárnapig tart a Design Hét, néhány a több mint száz programból:

A régió alkotóit bemutató független design kiállítást, a Határtalan designt idén tizennyolcadik alkalommal rendezik meg. A megszokott kiállító országok mellett kiemelt figyelmet kapnak ezúttal a finn tervezők is, például az Aalto Egyetem dizájn és építészeti tanszékének hallgatói. Vasárnap, október 16-án a finn válogatásra fókuszáló tárlatvezetés is lesz. A finnek mellett hangsúlyos a tárlaton az üvegművészet is, mert 2022-t az üveg évének nevezte ki az ENSZ. Idén a Határtalan design kamaratárlataként a vendéglátó Kiscelli Múzeum üveggyűjteményének egy része is bemutatkozik. 

Határtalan design

Részlet a Határtalan design üvegművészeti válogatásából, fotó: Digitális Képműhely

A Walter Rózsi-villában májusban megnyílt Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központban két programot is ajánlunk: a villa Színtér és Lakótér: Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című nyitókiállítása a villát helyezi tágabb kontextusba. Az október 14-i kurátori tárlatvezetés középpontjában az a csőbútorszett áll, amelyet Fischer József, a villa tervezője és Breuer Marcell építész és bútortervező közös irodájukban használtak. Az idén induló Magyar építész nők kutatási projektet csütörtökön, október 13-án a kezdeményező Kovács Dániel muzeológus mutatja be, amit kerekasztal-beszélgetés követ.

Építésznők

Cs. Juhász Sára Ybl-díjas építész, a magyar ipari építészet úttörője az 1950-es években

Október 21-ig látható a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület negyven éves jubileumi kiállítása a B32 Galériában. A FISE háromszázötven fős tagságából száznyolcvan fiatal tervező tárgyait ismerhetjük meg.