Ezt nézd! – Kint és bent

A hétre nem csak kültéri projekteket ajánlunk, hiszen annak ellenére, hogy javában tart a nyár, időnként zivatarok is megszakítják a jó időt. A napokban startol egy köztéri projekt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen végzett fotográfusai mutatkoznak be – akik viszont a beltéri programokat előnyben, nekik javasoljuk a Kassák Múzeum grafikai workshopját, a Modem villámkiállítását és a Viltin Galéria csoportos tárlatát.

Szerdán 16:00-kor startol az Urbanlights című köztéri projekt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tizenegy frissen végzett fotográfusa mutatkozik be. Az 1., 2. és 12. kerületeken végigfutó útvonalon található köztéri plakátokon egy-egy friss diplomás – Eördögh Lola, Horváth Adrienn, Kepes Dorottya, Lászlók Noel, Nagy Izabella, Nemeskéri-Tóth Zsófia, Novák Doro, Orbán Szilárd, Turi András és Varga Domonkos – alkotásaival találkozhatunk.

Eordog

Eördögh Lola: Álmok, 2020

Csütörtökön 17:00-kor ismét grafikai workshop lesz a Kassák Múzeumban. Ezúttal a síknyomtatás klasszikus válfajával, a litográfiával – magyarul a kőnyomtatással – és annak modernebb változatával, az algráfiával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A nyomtatáshoz szükséges mészkő és alumíniumtáblákról, valamint a jó hangulatról Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől a szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat lehet majd elsajátítani. 

Pénteken 16:00-kor egy villámkiállítással jelentkezik a Modem. A Szmájli a 30 című kísérleti művészetpedagógiai programhoz kapcsolódóan meghirdetett fotós felhívás eredménye, amire huszonegy diák jelentkezett, akik az elmúlt hetekben online találkozók során közösen határozták meg a projekt aktuális keretét, célját és formáját – így lett fő téma a boldogság, vagyis az azt jelképező emotikon, a szmájli.

Múlt héten nyílt a Viltin Galéria legfrissebb kiállítása, a Tranzit, ami olyan alkotókat gyűjt egybe, akikre jellemző a hagyományos művészeti ágak és műfajok kereteinek átlépése és a kifejezésformák ötvözése. Gáspár György üvegszobrai vékony rétegekből állnak össze, amik más-más színben pompáznak – az egymásra rakodó rétegek pedig egy sajátos geometrikus mintázatot hoznak létre. Kóródi Zsuzsanna szintén üveggel dolgozik, ám nála a matéria az optikai csalódás megteremtését szolgálja, a végeredmény pedig Vasarely műveit megidéző színpomás alkotások. Néma Júlia letisztult művei már egészen más anyaggal kísérleteznek: a papírporcelánnal. Finoman és precízen formált objektjei harmóniát és nyugalmat sugároznak a körülötte vibráló alkotások mellett. Tibor Zsolt munkáit nehéz műfaji keretek közé szorítani: rajzból kiindulva alkot, de kollázsszerű képépítése során falrajzokkal, vetítéssel kombinál. Miközben Valló Berta az eddig említett alkotóktól merőben eltérő művekkel képviselteti magát: a fogyasztói társadalomra reflektáló, ötletesen karikírozó , pop-artos munkáiban analóg és digitális technikát egyaránt használ. 

Nemajulia

Néma Júlia alkotása. Forrás: facebook.com


Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple.jpg
Bovaryné másik élete – a Marie Claire kulturális hangjátéksorozata

A Marie Claire Bovaryné másik élete című kulturális podcast-sorozatának legfrissebb részében Topor Tündével, az Artmagazin főszerkesztőjével beszélgetett Szederkényi Olga Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményéről.

Screenshot 2020-07-27 at 19.11.52.jpg
Ezt nézd! – Kedd és szombat

Habár a művészeti programok tekintetében a nyári hónapok uborkaszezonnak számítanak, mégis találtunk olyan programokat, amiket jó szívvel ajánlunk: ilyenek Bullás József és Felsmann István egyéni kiállításai az Ybl Budai Kreatív Házban, illetve a Telep Galériában, vagy a COLONY című összművészeti esemény a Népszigeten és az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Garten Lovason.

IMG_4871.jpg
NahTe: Nárcisz és Psyché és más régi új

Szombaton zenés tárlatvezetést tart Vető János a szentbékkállai Pegazusban látható egyéni kiállításán. És hogy mi mindennel találkozhatunk a tárlaton? Forián Szabó Noémi írásából kiderül.