Ezt nézd! – Kedd és szombat

Habár a művészeti programok tekintetében a nyári hónapok uborkaszezonnak számítanak, mégis találtunk olyan programokat, amiket jó szívvel ajánlunk: ilyenek Bullás József és Felsmann István egyéni kiállításai az Ybl Budai Kreatív Házban, illetve a Telep Galériában, vagy a COLONY című összművészeti esemény a Népszigeten és az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Garten Lovason.

Kedden 18:00-kor új kiállítással jelentkezik az Ybl Budai Kreatív Ház. Bullás József Fényrétegek című solo show-ja, ami a Munkácsy Mihály-díjas festőművész életművének különleges válogatása, hiszen az alkotó által választott nézőpontból szemlélteti a fény szerepét absztrakt festészetében. Az eseményen Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjtemény vezetője, a kiállítás kurátora köszönti a vendégeket.

Szintén kedden, 19:00-kor startol Felsmann István Köztes helyzet című egyéni kiállítása a Telep Galériában, aminek középpontjában a Nap és a belőle érkező fénysugarak képalkotó eszközként való felhasználása áll. Az ily módon létrejött solar printek és az aprólékos munkával, kis darabokból létrehozott legóreliefek eltérő eljárással, illetve módszerrel jöttek létre, ennek ellenére összekötik őket a események látszólagos ok nélküli, véletlen együttes előfordulása és a törekvés a tiszta absztrakcióra. 

116635831 3531045683572915 197095028987173103 n

Forrás: facebook.com

Szombaton 12:00-kor kezdetét veszi egy összművészeti esemény a Népszigeten. Az új művészeti kitelepülések, független helyszínek, stúdiók önállóságra törekednek az újonnan meghódított és egyre inkább kiépülő Népsziget északi részén, a volt Mahart hajójavító telep területén. A központból kivándorolva, azonos célokkal elfoglalt területen új kolóniába rendeződnek ezek a kezdeményezések és kialakítanak egy saját autonóm mikroközösséget, ami egy összművészeti kiállítás keretein belül kerül bemutatásra. Továbbá megnyitják a telep művészeti helyeit a látogatók számára, hogy a különböző műhelyekbe, műtermekbe is bepillantást nyerhessenek – sőt workshop, beszélgetés, zene és sütögetés is kapcsolódni fog az egész napos eseményhez. A részletes program a COLONY Facebook-eseményénél érhető el. 

Szintén szombaton, 17:00-kor ismét megnyitja kapuit a Garten művészeti bázis. A lovasi bázison kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár keretében újra találkozhatunk közel százötven kortárs művész munkáiból összeállított válogatással. Továbbá az idei évben Csopakon egyéni tárlatot rendeznek Szöllősi Géza kitinszobraiból. Ezenkívül szélesedő zenei kínálattal, klasszikus, jazz és experimentális zenei koncertekkel, kertmozival, filmpremierrel, irodalmi és színházi estekkel, pódiumbeszélgetésekkel és tárlatvezetésekkel várják a látogatókat.

full_006088.png
Ezt nézd – Új köntösben

Megújult az Ezt nézd! rovatunk: a szokásos napi események – kiállításmegnyitók és egyestés projektek – mellett a szerkesztőség személyes, szubjektív ajánlói is terítékre kerülnek.

full_004760.png
Ezt nézd! - hashtag BB, Bánk és Budapest

A hét egyértelműen a Bánkra menekülés és a kulturális együttlét jegyében telik. Nem is szaporítanánk a szót, lássuk mit csinálhatunk Bánkon és mivel üthetjük el az időt, míg várjuk, hogy Bánkra mehessünk.

 

full_005222.jpg
Ezt nézd! – A felfedezés hete

A hét folyamán a magyar neoavantgárd képviselőinek társaságában meghódíthajuk New Yorkot, több eddig talán ismeretlen, budapesti és vidéki kiállítótérbe is ellátogathatunk, sőt, még egy futurizmusról szóló előadáson is részt vehetünk.

full_006008.png
Ezt nézd! – A hosszú hétvége margójára

A hosszú hétvége ellenére egészen péntek estig vannak képzőművészeti programajánlataink.