Ezt nézd! – Nő/test/kép

Erre a hétre három olyan kiállítást ajánlunk, amelyek a nőkkel (főként a női testképpel) foglalkoznak: a Godot Kortárs Művészeti Intézetben egy háziasszony műtermébe, konyhájába és kertjébe nyerhetünk betekintést, a VILTIN Galériában a magányé a főszerep, illetve az abból eredő intimitáshiányé és szexuális frusztrációé, míg az Artkartell projectspace-ben egy oximoron jelenség, a „szomjas kút” teremt különös atmoszférát.

Augusztus 14-ig látogatható Fajgerné Dudás Andrea Háziasszony katalizátora című kiállítása a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. Fajgerné műveinek leggyakoribb forrása magánélete, a házimunka, a konyhai tevékenységek és az anyaság, ezek a témák azonban egy tágabb, nőket érintő globális társadalmi kontextusba ágyazódnak. A szerepekkel és identitásokkal való kettős játék egész tevékenységén végigvonul, legyen szó háztartási munkát ábrázoló és imitáló festményekről, lekvárt készítő performanszról vagy egy kiállítótér felmosásáról. A kiállítás Fajgerné legfontosabb témáinak és már-már brandként azonosítható összművészeti tevékenységének a helyszín adottságaira történő újrahangolása. A figurális festészet mellett a geometrikus és lírai absztrakció irányába való ironikus kalandozásainak is tanúi lehetünk, hiszen ezúttal sem szokványos felületekre és tárgyakra terjeszti ki festészetét. A kiállítás egyfajta totális installációként enged betekintést a művész műtermébe, konyhájába, kertjébe – sokrétű szerepekkel átszőtt életművészetébe.

280300566 1479260565863043 1321185584414289280 n

Fotó: Simon Zuzsanna

Június 11-ig tart nyitva Szabó Klára Petra Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállítása a VILTIN Galériában. A női szerepkörök krízise, a női test és ezzel az öntárgyiasítás kérdése az alkotó munkásságának visszatérő fogalom- és motívumköre. A kiállítás ezúttal is két, párhuzamosan felépített, de összefonódó sorozatba ad betekintést: az egyik a korábbi munkáiban már megjelenő, kirakósszerű női torzók vizualitására épít, míg a másik valós és fiktív tájak festői feldolgozásából áll. Az új munkák a magány okozta intimitáshiányról és szexuális frusztrációról, az inszomnia álom és valóság között tartó erejéről, a sóvárgás és elvágyódás érzéséről mesélnek.  Mindezek egyvelege érzéki örvényként keveredik hol víziószerűen, hol szürreális képegyüttesek formájában legújabb alkotásaiban.

Magicgone klarapetraszabo

Szabó Klára Petra: Oda a varázslat, 2022, akvarell, kollázs, papír, 53 x 73 cm

Június 12-ig látható Balázs Nikolett Szomjas kút című kiállítása az Artkartell projectspace-ben. Az alkotó a 20. századi nőművészek ikonikus nyersanyagával, a nyers zsákvászonnal dolgozik, kikeményítve a meggyűrt, formába rendezett textiliát. De a fodrozódó, virágként szétnyíló-záródó redők a feminista vulva-szimbolikán túl számos jelentéssíkot csúsztatnak egymásba, a népies tulipánmotívumoktól kezdve, a megnyúzott állatokon és a gyerekkorában széttépdesett szirmokon át, az érzelmi kivetülések vagy totemszerű egyéniségek jelképiségéig. Balázs Nikolett egy talányos jelképiségű, különös atmoszférájú világot teremtett a Szomjas kúttal, amiben a tudatalatti érzelmek és az ösztönös anyagválasztás ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a falusi miliőt idéző tárgyak reciklikálása vagy az édesvíz fölötti uralomra törő hatalmi manőverek megjelenítése.

S7a5275

Fotó: Biró Dávid

fekete-nagy-bela-elhagyott-sziget-1964.jpeg
Ezt nézd! – Gyűjteményi fókusz

E heti ajánlónkban három olyan kiállítás szerepel, amelyek különféle fókuszú intézményi vagy magángyűjteményen alapulnak – legyen szó múzeumi fotótárról (MODEM), az 1945 utáni magyar művészeti törekvésekről (Hegyvidék Galéria) vagy az újmédia-művészetről (B32 Galéria).

279461906_3288712408066228_509623410018780703_n.jpeg
Ezt nézd! – Város, ház, struktúra

Ezen a héten az építészet, illetve az ahhoz közvetlenül vagy közvetve köthető témák, területek kerülnek középpontba. A sort a Trapéz kiállításával indítjuk, ahol egy irodalmi mű alapján kerül terítékre többek közt az építészeti tervezés és az építés viszonya. A Hegyvidék Galériában egy egyéni kiállításon jelennek meg tervrajzok – vagyis pontosabban funkciójukat elvesztve, üvegszobrokba „zárva” egészen más szerepbe kerülnek. Az Einspach Fine Art & Photography kiállítóterében pedig egy olyan kiállítás látható, amely nem kapcsolódik szorosan az építészeti tematikához, azonban fontos kérdéseket vet fel – átvitt értelemben nemcsak az absztrakt képzőművészettel kapcsolatban.

kezdetbenvoltakert2.jpg
Ezt nézd! – Időtlen időkig

E heti ajánlónk központi témája az idő – legyen szó a jelen kiterjesztett, átfogó vizsgálatáról (Ludwig Múzeum), a természeti képződmények időigényes születéséről, „építkezéséréről” (Liget Galéria) vagy az ökoszisztémánk fenntarthatóságának kérdésköréről egy, a belvárosi légkörből kiutat kínáló „oázis”-ban, ahova belépve egy pillanatra megáll az idő (Design Institute, Füvészkert).