Ezt nézd! – Időtlen időkig

E heti ajánlónk központi témája az idő – legyen szó a jelen kiterjesztett, átfogó vizsgálatáról (Ludwig Múzeum), a természeti képződmények időigényes születéséről, „építkezéséréről” (Liget Galéria) vagy az ökoszisztémánk fenntarthatóságának kérdésköréről egy, a belvárosi légkörből kiutat kínáló „oázis”-ban, ahova belépve egy pillanatra megáll az idő (Design Institute, Füvészkert).

Szeptember 4-ig tekinthető meg a Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című kiállítás a Ludwig Múzeumban. A kiállítás a napjainkra mind globális, mind személyes szinten megtapasztalható állandósult átmenetiség kérdését járja körül. Részben a technológiai fejlődésnek köszönhetően, részben a társadalmi, illetve biológiai rendszerek evolúciójából fakadóan nemcsak a jelen vált kiszámíthatatlanná és bizonytalanná, de a jövő apokaliptikus végjátékként felsejlő képe sem nyújt számunkra biztos fogódzót. Az átmenetiség azonban magában hordozza a választás és a változás lehetőségét is, amely épp a folyamatos ideiglenességből képes erőt meríteni és ezt az erőt kreatívan mozgósítani. A több mint tizenöt különböző országból származó művészek, művészpárosok, illetve művészközösségek az „átmenetek időrendjét” tekintve sokszor radikálisnak is nevezhető víziókat fogalmaznak meg a legkülönfélébb eszközökkel – mint például a svéd Nathalie Djurberg & Hans Berg páros gyurmabábjai, Tsuyoshi Anzai háztartási cikkekből önálló életre kelő kinetikus szobrai vagy Koronczi Endre a hazai szem számára mély szociológiai és kulturális súllyal bíró lambériája.

Y mohri 2

Yuko Mohri: Dekompozíció, 2021, a Project Fulfill Art Space, Taipei jóvoltából

Május 19-ig tart nyitva Szíj Kamilla és Szijj Ferenc A hegy című közös kiállítása a Liget Galériában. A kiállítás életre hívója a közös a téma, a közös motívum volt, ami nem más, mint: a hegy. Szíj Kamilla meditatív, lassan és fokozatosan építkező alkotói tevékenysége a hegyek születésével, a természeti jelenségek fokozatos építkezésével is rokonítható. És ahogy az aprólékos, precíz folyamat következtében kirajzolódnak a hegyvonulatok, a formák, úgy történnek párhuzamosan a mindennapi dolgok, amelyek nem olvashatók le a rajzokról – ahogyan a természeti képződmények sem őriznek meg minden apró történést és nyomot. Szijj Ferenc hegyei ezzel szemben kaotikus, dinamikus kompozícióként ellenpontozzák a kiállítótárs alkotásait. A robosztus, súlyos képződmények a művész rajzain is pont olyan esetleges, mozgalmas, véletlenszerű „figurákként” jelennek meg, ahogy a valóságban is – csakhogy ezek a rajzok nem konkrét hegyeket ábrázolnak, de elvont összefüggések közvetítésére sem hivatottak. „Gyengén vannak, de talán egy kicsit látszanak.”

Szf hegy01

Szijj Ferenc: A hegy, 2020, zsírkréta, szén, akril, 27 x 18 cm

Május 31-ig látható a Kezdetben volt a kert második része a Füvészkertben. A Design Institute szervezésében megvalósuló kiállítás eleve egy szokatlan helyszínre invitálja az érdeklődőket: a kétzázötven éves Füvészkert többször költözött, sőt területe is zsugorodott az évek alatt. A túlépített, nyüzsgő városi környezetben nagyobb szükségünk van erre a zöld oázisra, mint ahogy azt valaha is gondoltuk volna. A kiállítás ideje alatt képzőművészek egy csoportja „költözött be” a Füvészkertbe, hogy kritikai szempontból vizsgálják az ökoszisztémánk fenntarthatóságát. A botanikus kert nemcsak békés és nyugodt környezetet kínál – akárcsak egy élő múzeum –, hanem a különféle művészeti beavatkozások révén újra rácsodálkozhatunk, milyen sokszínű és izgalmas flóra vesz minket körül. A kanonizált kiállítói terekből kilépve lehetőségünk nyílik egyszerre feltöltődni, tanulni és elveszni a természetben, vagy inkább: megtalálni és megtartani az egyensúlyt, kiszakadva a mindennapi élet körforgásából, a hétköznapokból, hogy egy pillanatra megállítsuk vagy lelassítsuk az időt.

Kezdetbenvoltakert2

Kiss Tibor: Rainbow Chateau (részlet), 2022, lakkfilc, fólia, fotó: © Artmagazin

278036350_5329336340461311_2666060189889865545_n.jpeg
Ezt nézd! – Tájképvariációk

A hétre három olyan kiállítást ajánlunk, amelyek tájakat, kerteket örökítenek meg, de a hagyományos ábrázolás helyett különféle célokból és különféle módokon. A VILTIN Galériában kísérleti, fotólaboratóriumi eljárás és beavatkozás során létrejövő absztrakt kompozíciók láthatók, a TOBE Galériában pedig szintén egy fotósorozat kapott helyet: ebben az esetben azonban a kollázs technikájával jönnek létre új, a való világban nem létező tájak. A Q Contemporaryban „kisebb léptékben” jelenik meg a táj, ugyanis ott a kerteké, udvaroké és műhelyeké a főszerep – vagy inkább az azokban a helyiségekben felhalmozott tárgyaké.

lon6994_comp.jpeg
Ezt nézd! – Tavaszi fotószezon, Budapesttől Kecskemétig

Nemrégiben startolt a Budapest Fotófesztivál, így az elkövetkező hetekben főként a fotográfia kerül előtérbe a fővárosi kiállítóterekben. E heti ajánlónkban azonban nem csak budapesti kiállításokat ajánlunk: a Műcsarnok és a Mai Manó Ház anyaga mellé bekerült a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum tárlata is.

haviarchivapriliscoverr.jpg
HAVI ARCHÍV – Április

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Éppen azért, hogy az általunk kedvelt, szeretett, sokszor forgatott Artmagazin-cikkek ne merüljenek feledésbe, néhány éve elkezdtük az Artmagazin Online HETI ARCHÍV rovatát, ami idén HAVI ARCHÍV-vá alakult.

GryllusSomlo.jpg
Variációk emlékműre – megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tervezi 2022. április 29. és május 1. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

277367511_160499403048588_3653513089014561871_n.jpeg
Ezt nézd! – Tiltakozások archívuma, vészjósló hibaüzenetek és épületportrék

E heti ajánlónkban olyan kiállításokat sorakoztatunk fel, amelyek nemcsak figyelemmel kísérik, feltérképezik a jelenkori problémákat, hanem fel is hívják rájuk a figyelmet – akár dokumentálással, akár mementók állításával. Így került az ajánlóba az Art Department, az acb Attachment és a Budapest Galéria egy-egy kiállítása, amelyek bizakodásra adnak okot, reményt sugároznak egy meglehetősen gondterhelt időszakban.