Ezt nézd! – Tájképvariációk

A hétre három olyan kiállítást ajánlunk, amelyek tájakat, kerteket örökítenek meg, de a hagyományos ábrázolás helyett különféle célokból és különféle módokon. A VILTIN Galériában kísérleti, fotólaboratóriumi eljárás és beavatkozás során létrejövő absztrakt kompozíciók láthatók, a TOBE Galériában pedig szintén egy fotósorozat kapott helyet: ebben az esetben azonban a kollázs technikájával jönnek létre új, a való világban nem létező tájak. A Q Contemporaryban „kisebb léptékben” jelenik meg a táj, ugyanis ott a kerteké, udvaroké és műhelyeké a főszerep – vagy inkább az azokban a helyiségekben felhalmozott tárgyaké.

Április 30-ig látható Zagyvai Sári Kirándulás című kiállítása a VILTIN Galériában. A művész legújabb sorozatában a képmegjelenítő elektronikus eszközök jelének analóg, fekete-fehér transzformációját kutatja. Munkáin a szinte napról napra változó, egyre finomabb pixelminőségű monitor- vagy telefonkijelző digitális képalkotást demonstráló rasztere a fotólaborban való átlényegülés után anyag és textúra érzéki játékaként válik autonóm képpé. A sorozat a táj, illetve a botanikai képek gyakran felismerhetetlenségig fókuszált részleteit dolgozza fel. A művész ezt a mára mindennapivá vált képi világot különféle beavatkozási technikákon keresztül absztrakt kompozíciókká alakítja át.

278036350 5329336340461311 2666060189889865545 n 

Május 21-ig tekinthető meg Dafna Talmor Constructed Landscapes (vol. III) című egyénije a TOBE Galériában. A táj ábrázolását vizsgálva a Constructed Landscapes (azaz Konstruált tájak) című projektet több mint tíz éve folyamatosan fejleszti a művész; a három alsorozatból álló munka személyes archívumból származik, amely emlékként készített fényképeket tartalmaz különböző helyszínekről, többek között Venezueláról, Izraelről, az Egyesült Államokról és az Egyesült Királyságról. Az alkotások közepes formátumú színes negatívok kollázsolásával készülnek, melyeknek folyamata a színes sötétkamrában való kísérletezésére épül. A szétvágás és összeillesztés útján átalakított képek megrendezett tájképek, a valóságos és a képzeletbeli összeolvadása. E projekten keresztül a kezdetben személyes jelentéssel és politikai konnotációkkal felruházott konkrét helyek egyetemesebb térré alakulnak át. A hely, az emlékezet és az idő elmosódása – a konkrétumokkal dacolva és a múlandóságra utalva – a mű idealizált és utópikus tereit sejteti.

277165604 7161085880599306 3277602798511095357 n 

Május 14-ig látogatható Zékány Dia Az én szívemben boldogok a tárgyak című solo show-ja a Q Contemporary Project Space tereiben. Zékány Dia képein életek alatt összegyűjtött, elraktározott, megtartott, félretett, elfelejtett, ugyanakkor szeretett tárgyak elevenednek meg. Olyan dolgok, amelyek boldogságot okoznak annak, aki őrzi, gyűjti őket, de bosszúságot jelenthet a velük kényszerből együtt élőknek. Dia családi tapasztalatai által képes viszonyulni a tárgyak felhalmozásához, azok „installációként” történő (újra)értelmezése egyéni látásmódot kínálhat a befogadó számára is. Hiszen mindannyian tudunk kapcsolódni a tárgyak gyűjtéséhez, vagy azért, mert magunk is gyűjtögetők vagyunk, vagy mert küzdünk a felesleges tárgyaktól való megszabadulással. A művész az utóbbi években a szobák, belső terek után a hátsó kerteket, udvarokat, műhelyeket, garázsokat kezdte el megjeleníteni vászon és pasztell képein.

278908948 7439254626146145 6593915670742418177 n

lon6994_comp.jpeg
Ezt nézd! – Tavaszi fotószezon, Budapesttől Kecskemétig

Nemrégiben startolt a Budapest Fotófesztivál, így az elkövetkező hetekben főként a fotográfia kerül előtérbe a fővárosi kiállítóterekben. E heti ajánlónkban azonban nem csak budapesti kiállításokat ajánlunk: a Műcsarnok és a Mai Manó Ház anyaga mellé bekerült a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum tárlata is.

haviarchivapriliscoverr.jpg
HAVI ARCHÍV – Április

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk. Éppen azért, hogy az általunk kedvelt, szeretett, sokszor forgatott Artmagazin-cikkek ne merüljenek feledésbe, néhány éve elkezdtük az Artmagazin Online HETI ARCHÍV rovatát, ami idén HAVI ARCHÍV-vá alakult.

GryllusSomlo.jpg
Variációk emlékműre – megemlékezés a Covid-19 járvány áldozatairól

A Covid-19 járvány áldozatairól való megemlékezésként és a járvánnyal kapcsolatos társadalmi szolidaritást erősítendő Budapest Főváros Önkormányzata egy, a kortárs művészet eszközeivel létrehozott ideiglenes emlékmű állítását tervezi 2022. április 29. és május 1. között a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

277367511_160499403048588_3653513089014561871_n.jpeg
Ezt nézd! – Tiltakozások archívuma, vészjósló hibaüzenetek és épületportrék

E heti ajánlónkban olyan kiállításokat sorakoztatunk fel, amelyek nemcsak figyelemmel kísérik, feltérképezik a jelenkori problémákat, hanem fel is hívják rájuk a figyelmet – akár dokumentálással, akár mementók állításával. Így került az ajánlóba az Art Department, az acb Attachment és a Budapest Galéria egy-egy kiállítása, amelyek bizakodásra adnak okot, reményt sugároznak egy meglehetősen gondterhelt időszakban.

Nemes_Anna_Nem_is_tudja-scaled.jpeg
Ezt nézd! – Hibrid absztrakció

A hétre három olyan kiállítást ajánlunk, amelyeknél az absztrahálás központi szerepbe kerül, de nem kizárólagosan az határozza meg a bemutatott műveket. Legyen szó nyelvi vagy képi absztrakcióról, személyes történetekről vagy kollektív élményekről, a TOBE Galéria, a Várfok Galéria és a Glassyard Galéria kiállításai érzéki módon, komplex narratívák mentén tárgyalnak meg a társadalom számára (is) jelentős kérdéseket.