LAST MINUTE utak...

...a budapesti Operaházba

Már csak néhányszor láthatók Kovalik Balázs a műfaj hazai arcfelvarrását elvégző rendezései, ahol Händel operájában, a Xerxesben hosszú fekete hajú emós a hősszerelmes, a szereplők biciklin, autón, csatahajón és repülőn érkeznek a színre, vagy ahol Arrigo Boito Mefistofeléjének utópisztikus világát egy óriási DNS-spirál jeleníti meg. Barokk hip-hop, századfordulós falanszter, fantasztikus jelmezek a humort és modernitást ritkán látott deszkákon.

 

Már csak december 22-én!!!!! XERXES


Bizonyos szempontból a legkönnyebb Händel-opera. Van benne egy hatalmas sláger és még vagy negyven pompás ária. Eredetileg egy folyamat kezdete lett volna, ma úgy látszik, egyben a vége is. A korábbi művészeti vezetés szerette volna meghonosítani a barokk repertoárt, és azt is tudta, hogy kompromisszumok nélkül nem megy. De még mindig jobb egy nem tökéletesen eljátszott Händel, mint az egyáltalán el nem játszott. Ami a zenéből kimaradt, az belekerült a rendezésbe, röhöghetünk a kidőlő platánfán, a brékelő antik hősökön, a mindig más járművel érkező közel-keleti zsarnokon. És ha jót röhögtünk, akkor talán elfelejtünk bánkódni azon, hogy az új operai vezetés nem gondolkodik a folytatáson. Volt-nincs barokk opera Budapesten.

Díszlet: Horesnyi Balázs

Jelmez: Benedek Mari

© Magyar Állami Operaház © fotó: Éder Vera

 

Még 2011. február 15-én, 18-án, 20-án, 23-án!!!! MEFISTOFELE

Nyafognak, nyafognak, hogy közepes a zene. Lehet. Azért így is belefér három masszív operasláger, és ha jobban utánagondolunk, Faust doktor minden zeneszerzőn kifogott. Sem Liszt, sem Berlioz, sem Schumann, sem Mahler nem tudott a prózai változathoz felnőni. Gounod meg végképp nem. Akkor miért pont Boitónak sikerült volna? Tehetjük a tanulságot a kalapunk mellé, vagy megpróbálhatjuk a meglévőkből kihozni a legtöbbet. Nyilván a második lehetőség a rögösebb út, de aki eleve csak henyélni akar, az minek foglalkozna ilyen bonyodalmas történetekkel, mint a Faust. A munka nagy részét elvégezték az alkotók, nekünk csak a kezünket kell kinyújtani a gyümölcsért. Nem fogunk beleszakadni.

© Magyar Állami Operaház © fotó: Éder Vera

 

Díszlet: Antal Csaba

Jelmez: Benedek Mari