Klasszikus főváros

könyvkritika

2006 végén sajnos lecserélték a Budapesti Történeti Múzeum legsikerültebb múzeumon kívüli kiállítását, a Budapesti építkezések állomásait az egyes metró megállóinak tárlóiból. A millenniumi kisvasút pályájára felfűzött helytörténeti anyag a klasszikus főváros, azaz a 19. századi és a 20. század eleji Budapest építéstörténetét dolgozta fel, rövid magyarázó szövegek, vintázs fotográfiák, penészfoltos tervrajzok és költői akvarellek segítségével.

A csalódott utasoknak nem kell tovább szomorkodniuk! A jól szerkesztett anyag nem veszett végleg el: a Fekete Sas Kiadó kétnyelvű album formájában konzerválta. A vaskos képeskönyv – építészéletrajz kitérőkkel tarkítva – végigkíséri a kontinens első földalattijának architekturális környezetét. A Kiscelli Múzeum gazdag helytörténeti képanyaga, a gondos magyarázatokkal együtt, évszázadokon átívelő időutazást kínál, a Vörösmarty tértől a Mexikói útig. A Gerbeaud márványasztalaitól indulunk, elrobogunk a tornya vesztett Deák téri evangélikus templom, Ybl neoreneszánsz Operája, a nagykörúti villamos, a régi Műcsarnok, a Schickedanz által jegyzett parádés Hősök tere és a Széchenyi fürdő mellett, el egészen a szecessziós Vakok Intézetéig. Stróbl csavarja huszáros bajszát az Epreskertben, Pollack lemond a céges mesterjogról, Zsigmondy Vilmos artézi kutat fúr a Sugárút végén, a pesti közönség pedig ellepi a Városliget millenniumi építményeit – oh, ez, kérem szépen, a belle époque, reformkorral fűszerezve!
Branczik Márta – Demeter Zsuzsanna: Budapesti építkezések állomásai. Fekete Sas – Budapesti Történeti Múzeum – Terézvárosi Művelődési Közalapítvány. Budapest, 2007, 368 oldal, 9600 Ft

R.G.

2007/4. 92.o.