11. Műgyűjtők éjszakája

2009. február 12.

Ismét itt a Falk Miksa utca negyedévenként jelentkező ünnepe! Hét új kiállítás harminchat művész alkotásaiból – a 11. alkalommal megrendezendő Műgyűjtők Éjszakája mint mindig, ezúttal is számos újdonságot kínál a képzőművészet kedvelőinek. A február 12-én a budapesti galériás negyedben, az V. kerületi Falk Miksa utcában és környékén délután 5 óra és éjfél között zajló rendezvényen a vizuális művészet minden válfajának képviseletében nyílik kiállítás ezen az estén: fotó, grafikai, szobor és festmény-tárlattal is várják az érdeklődőket – nem is akármilyenekkel. A képzőművészeti fesztivál még színesebbé tételéről az előadások, koncert és tárlatvezetések gondoskodnak.

Az Első Magyar Látványtár gyűjteményéből válogatott tárlat ezúttal nem megszokott helyén, hanem a Pintér Sonja Galéria meghívásának eleget téve Budapesten tekinthető majd meg a Műgyűjtők Éjszakáján 19 órától. A „Lecke pszichológusoknak” címmel nyíló kiállítás egy Roskó-kép címe, mely festmény 1990 óta a Látványtár gyűjteményének része. A Pintér Sonja Galériában többek között El Kazovszkij, Ganczaugh Miklós, Gulácsy Lajos, Kicsiny Balázs, Moholy-Nagy László, Roskó Gábor, Szemadám György vagy Türk Péter alkotásai lesznek láthatók.

A kortárs képzőművészet élvonalába tartozó magyar festő, Havadtőy Sámuel (Sam Havadtoy) most először fotóművészként mutatkozik be. Az Erdész & Makláry Fine Arts Galériában este 7 órakor nyíló kiállításon a közönség két, „egymással beszélgető” fényképsorozatot tekinthet meg: André Kertész 1933-ban készített Torzulások (Distortions) című, női aktokat mutató sorozatával szemben Havadtőy férfi aktokat torzító képei kerülnek. Havadtőynek megadatott, hogy személyesen is találkozhatott a nyolcvanas évek elején a mesterrel Kertész Washington Square Parkra néző lakásában, sőt, épp azzal a hatalmas, két méter magas torzítótükörrel készítette fényképeit, melyet annak idején Kertész maga is használt.

Seres László korai művei a múlt homályából merültek fel, a MissionArt Galéria igazi, nagy, értékes felfedezésként éli meg az alkotások bemutatását. E művek nagy részét még sohasem állították ki. Csupán néhány munka szerepelt egy-egy tárlaton mintegy 30 évvel ezelőtt Miskolcon, azóta mappákban várták jövőjüket. Seres korai festményei után most rajzait és akvarelljeit állítja ki a galéria, melyek megdöbbentő minősége és korszerűsége revelációként hatott a felfedezőkre. A fél 7-kor nyíló kiállításra érdemes lesz benézni.

A fiatal kortárs művészek galériája, a Stereo Gallery a Műgyűjtők éjszakáján délután 5 órától várja az érdeklődőket friss tárlatával, melyen Kovács Budha Tamás, Konrád Áron, Pintér Gábor és Tábori András a legújabb munkái láthatók.

A Körmendi Galéria 18 órakor egy rendhagyó kiállítással köszönti 80. születésnapján a „robosztus Madonnák mesterét” – Angyalföldi Szabó Zoltánt, akinek drámai erejű és részben kubista formavilágú, valamint látásmódjában és képméreteiben határozottan monumentalista jegyeket felmutató művészete egy sajátos helyet vívott ki magának a modern magyar festészet történetében. A könyvdedikálással egybekötött tárlaton szerepel majd a művész egy korai, nagyméretű szőnyegterve, amely még az életművet jól ismerők számára is újdonságnak számít, hiszen ez az első alkalom, hogy a nagyközönség is láthatja azt.

Boros Mátyás grafikusművész egy előző életében bizonyosan orvos volt, de az is lehet, hogy pusztán elirigyelte a boncoló orvosok szakmáját. Pianino 1:1-es projektjében arra a feladatra vállalkozott, hogy a grafika eszközeivel ízeire szedjen egy érzékeny hangszert; egy zongorát, melynek elemei hasonló kifinomultsággal rendeződnek hangolt harmonikus egésszé, mint ahogy a csontjainkból, sejtjeinkből, ízületeinkből szervezetünk is felépül. A tárlat fél 8-kor nyílik az Art Factory Gallery II.-ben.

A térbeli alkotások rajongói ugyancsak találhatnak kedvükre valót a február 12-i képzőművészeti fesztiválon, hiszen Chesslay György szobrászművész legfrissebb, eddig még be nem mutatott műveinek kiállítása 17 órától tekinthető meg a Decker Antikban. A művész durván megmunkált szobrait gyakran élénk színekkel festi. Alkotásainak legjellemzőbb vonása az expresszivitás.  

A kiállítás-megnyitókon túl előadásokkal, koncerttel és már korábban megnyílt tárlatokkal várják az érdeklődőket. Így például este 8-kor a Memoart Galérában látható Kelemen Károly: Búcsú a modernizmustól című kiállítását Simon Zsuzsa művészeti író mutatja be „Hét élete van, mint a macskáknak” című előadásában.

Fél 9-kor a Dénes Galéria kínál figyelemfelkeltő programot: Magyarország szőnyegnagyhatalom – az Erdélyi szőnyeg címmel Bilibók Botond, magyar szőnyeggyűjtő, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának előadását hallgathatják az érdeklődők. Aki pedig megvásárolná az üzletben található valamelyik varázslatos gyapjú szőnyeget, az ezen az estén 25 százalékos kedvezménnyel teheti meg azt.

Vonalas, kockás jegyzetek címmel Catherine Bürki Fils (vonalak) című sorozatának rajzaiból és Nagy Gábor György digitális eszközzel előállított alkotásaiból, valamint azok klasszikus technikával ötvöző műveiből válogatott tárlatát láthatja mindenki, aki betér a B55 Kortárs Galériába.

A decemberben megnyílt Ferenczi és Tsai Aukciós Ház és Galéria a Plastic Fantastic című, tizenhét kortárs művész alkotásaiból összeállított kiállítást kínálja a nagyközönségnek.

A Nemes Galéria XIX.-XX. századi magyar festményekkel, grafikákkal, valamint régi külföldi mesterek alkotásaival várja az érdeklődőket ezen az estén is. A Ferenczi Enterior Antique & Design 17 és 24 óra között fotó alapján díjtalan értékbecslést, lakberendezési és autentikus restaurálási tanácsadást kínál a hozzájuk betérők számára. Az Artcore-ban a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokat találhat az érdeklődő, az Art Deco Galéria pedig azoknak ajánlott, akik egyedi lámpákat, csillárokat vagy tükröket készíttetnének, esetleg bútorokat szeretnének szakszerűen restauráltatni klasszikus, kézi és politúros módszerrel.

Mint korábban mindig, a Pintér Antik a 11. Műgyűjtők Éjszakáján is minőségi zenével várja az érdeklődőket, ezúttal 21 órától a Makám együttes koncertjével. A Café Picard pedig a kulturális élménnyel telítődött, ámde üres gyomrú érdeklődők számára kínálja igényes melegkonyháját, kávé- válogatott bor- és koktélkínálatát. 

2009. február 12., csütörtök, 17-24 h
Budapest, V. kerület Falk Miksa, Balaton, Markó, Stollár és Balassi utca