Mecenatúra

Fundamenta - Amadeus

Rieder Gábor

Az Amadeus-ösztöndíj hosszú és szívós munkával a képzőművészeti színtéren kiépülő pályázati rendszer fontos résztvevője lett. Az alapítványt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, Baranyay László professzor még 1993-ban hozta létre, a hirtelen piaci körülmények közé került komolyzenei tehetségek felkarolására.

Dr. Gergely Károly (elnök-vezérigazgató, Fundamenta-Lakáskassza Zrt.) és dr. Balogh Péter (kuratóriumi elnök, Amadeus Művészeti Alapítvány) a díjátadón, amelyre a tíz év díjazott művészeinek közös kiállításán került sor a Barcsay Teremben 2008. május 9-én

A fontos profilbővülés 1999-ben zajlott le, amikor dr. Balogh Péter ügyvéd közreműködésével megkezdődött a képzőművészek támogatása is. Azóta a Képzőművészeti Egyetem (még nem végzős, de nem is elsőéves) hallgatói közül minden évben egy szobrász és egy festő nyeri el az ösztöndíjat, ami a havi 33 ezerről mára már 80 ezer Ft-ra növekedett. Az Amadeus Művészeti Alapítvány idén jubilált, hiszen a szakmai zsűri (amelynek az Artmagazin főszerkesztője is tagja volt) tizedszerre hirdette ki a nyerteseket. Az idei ösztöndíjakat Juhász Balázs festőhallgató és a riasztó állatszobrokat készítő Szőke Gábor Miklós nyerte, valamint a groteszk realista képeket festő Kim Corbisier, aki a jubileum alkalmából szintén ösztöndíjban részesült.

Kim Corbisier: Aout, 2007

 

Egy új egyezmény értelmében a díj neve mostantól már Fundamenta-Amadeusra bővült, mert a Fundamenta Lakáskassza átvette az ösztöndíj finanszírozását. A pénzintézet már évek óta támogatóként van jelen az Amadeus mögött, cserébe folyamatosan bővíti kortárs vállalati gyűjteményét a fiatalok munkáival. (Jelenleg több mint ötven műalkotás díszíti az irodáik falait.) De az Amadeus sem vonul le végképp a színről, az alapítvány kuratóriumának elnöke büszkén közölte a nagy hírt még múlt év végén: „Nagy örömömre szolgál, hogy az Alkotói Ösztöndíj Program jövőjét ilyen megbízható és elkötelezett szponzor biztosítja az elkövetkező öt évben. Támogatása lehetőséget teremt az alapítványnak, hogy erőit a friss diplomások számára beindított Amadeus Pályakezdő Alkotóházi Programra összpontosítsa.”

R.G.

Full 000819