A legjobb kiállítások 2012-ben

Még tavaly év végén a Guardian összeállította a 2012-es művészeti kiállításainak Top 10-es listáját. Ugyan a nemzetközi Top 10-ben egyenlőre még nem szerepel magyar tárlat, az Artmagazin szerkesztősége kísérletet tett az idei év 10 legjobb magyar kiállításának összegyűjtésére.

Guardian Top 10

Modern vagy kortárs; interaktív, de minimum meghökkentő és a világ legjelentősebb múzeumainak egyike ad neki otthont. A Guardian listáján szereplő kiállítások ezzel jellemezhetőek, de a háromból legalább egy mindegyikről elmondható. A kasseli Documenta szinte kötelező kör, a Tate Modern Munch-kiállítása a Sikoly nélkül is dobogós és a preraffaelitákkal kapcsolatos eddigi művészettörténeti konvenciókat felrúgó, a mozgalmat „viktoriánus avantgárdként” bemutató tárlat is befért a Top 10-be. Két, kevéssé ismert kortárs művész kiállítása is szerepel a listán, akik interaktív installációkkal csábították résztvevő befogadásra a múzeumlátogatókat. A lista 3. helyén végző Tino Sehgal beszélgetésre ösztönző, szinte csoportterápiás hatással bíró installációja a tánc, a történetmesélés és a konceptuális művészet határmezsgyéjén mozog. Intermediális, interaktív, (köz)érthető, élményközpontú: ilyen lenne tehát a jövő kiállítása?! 
 
10. Preraffaeliták: Viktoriánus avantgárd – Tate Britain, London
9. Cindy Sherman – MoMA, New York
8. Yayoi Kusama – Tate Modern, London
7. Everything was moving: Photography from the 60s and 70s – Barbican, London
6. Jeremy Deller: Joy in People – Hayward Gallery, London
5. Documenta 13 – Kassel 
4. Bronz – Royal Academy of Arts, London 
3. Tino Sehgal: These Associations – Tate Modern, London
2. Edvard Munch: The Modern Eye – Tate Modern, London
1. Lucien Freud Portraits  –National Portrait Gallery, London

Jeremy Deller a kiállításában kialakított kávézóban üldögél. Forrás: Guardian
 

Artmagazin Top 10 
 
Tavaly itthon nemcsak a nagy fővárosi múzeumoknak sikerült szakmailag releváns és nem mellesleg közönségsiker kiállításokat rendeznie, hanem két vidéki intézmény és több budapesti galéria kiállítása is felkerült az Artmagazin Top 10-es listájára. A magyar válogatás, hasonlóan a nemzetközihez, modern művészet központú, azaz a legjobb hazai tárlatokon nem került bemutatásra 19. század közepénél régebben készült műtárgy. Az egyéni és csoportos kiállítások aránya szintén hasonló (túlsúlyban az önálló kiállítás), illetve a hagyományosan népszerű műfajok, a festmény és a fotó mellett a nemzetközi tendenciákhoz kapcsolódva itthon is egyre több, különböző művészeti- és tudományágat magában foglaló kiállítás jött létre. Azonban a látogatóbarát „tálalás” sem mellékes: a Ludwig Múzeum fejmasszázzsal és holt-tengeri lebegéssel igyekezett megnyitni a befogadás újabb dimenzióit látogatói előtt; az Iparművészeti Múzeum Márkus Lili kiállításán idővonalas installáció „szippantotta be” a látogatókat; és ha már tálalás, nem feledkezhetünk meg az egri Kepes Intézet à la cARTe című tárlatáról sem. 
Íme az Artmagazin Top 10-e, a legjobb tíz 2012-ben nyílt magyar kiállítás – időrendben. 
 
 
Horváth Tibor: Domináns nem – acb Galéria, Budapest


 
Egy magyar művész Angliában – Márkus Lili kerámiái és a Márkus család – Iparművészeti Múzeum, Budapest


 
Politechnika – Viltin Galéria, Budapest


 
Vivian Maier – Mai Manó Ház, Budapest

© fotó: Becze Dóra

 
Lakner Antal: Munkaállomás – Ludwig Múzeum, Budapest

© fotó: Sulyok Miklós / Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

 
à la cARTe, gasztronómia a magyar képzőművészetben – Kepes Intézet, Eger

Esterházy Marcell: Ganz Projekt II. Cantine, 2009, installáció, 100 × 100 cm | a művész tulajdona
© Fotó: Lénárt Márton © Eger, Kepes Intézet

 
Alkony – Nightfall. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái – MODEM, DebrecenCézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő – Szépművészeti Múzeum, Budapest


 
Bukta Imre: Másik Magyarország – Műcsarnok, Budapest


 
Szabó Ádám: Bagatell – Inda Galéria, Budapest

Szabó, Ádám M, 2012 ragstone, toy and video; 18 x 64,5 x 47,5 cm and 0'53" loop