Költözködő galériák

Helykeresés Párizsban

Csak a pesti galériavilág állócsillaga, a Falk Miksa utca mozdulatlan. A legtöbb nagyvárosban a műkereskedők folyamatos vándorlásban vannak. Az ingatlanárak emelkedését követve költöznek át a dráguló luxusnegyedekből az olcsó és divatos bohém környékekre. Párizsban is élénk mozgolódás tapasztalható, Jennifer Allen a Le Monde riportja alapján összesítette a városban zajló átrendeződés három fő irányát. Három külön univerzum: Champs-Elysées, Belleville és Marais.

A Le Monde-nál dolgozó Harry Bellet tett egy sétát Párizs átalakuló galériavilágában. Háromféle tektonikus elmozdulást érzékelt a Fények Városában: míg a nehézsúlyú versenyzők a felvágós Champs-Elysées környékére gyűlnek, addig a fiatal galériások még mindig a bohémebb Belleville-ben csoportosulnak, néhány műkereskedő pedig, akik korábban a 13. kerületben, a Louise-Weiss utcában nyitottak üzletet, most átkeltek a Szajnán, a 4. kerületi Marais-negyedbe.


A világhírű Chrisite's aukciósház elegáns párizsi székhelye, az Yves Saint-Laurent árverés plakátjával (fotó: daylife)

A Champs-Elysées környékén a Christie’s és a Sotheby’s egymás szomszédságában telepedett le, az olasz Tornabuoni Galéria 2009-es leányvállalatával és a belga műkereskedő, Guy Pieters tavaly márciusban – egy hotelben – megnyitott látványos üzletével együtt. Sokan figyelnek árgus szemekkel egy épületet a közeli Ponthieu utcában, ahol az építész Jean-François Bodin – állítólag – a Larry Gagosian birodalom új tagja számára tervez szállást. A pletykák szerint a Pace Galéria szintén fiókot tervez nyitni a közelben, bár a galéria szóvivője Jennifer Benz Joy nem kommentálta a híresztelést.


Galériaajtó a belleville-i bohém negyedben (fotó: 3.bp.blogspot.com)

Belleville-ben olyan fiatal műkereskedők nyitottak boltot, mint Axel Dibie a Crèvecoeur Galériából, Isabelle Alfonsi és Cécilia Becanovic a Marcelle Alix Galériából, vagy a Gaudel de Stampa Galéria. De néhány régebbi galéria is áttelepült Belleville-be a nagyobb terek kedvéért. Bellet példaként említi a korábbi Cosmic Galériát (jelenleg: Bugada & Cargnel) és a Belleville-be a 13. negyedből érkező Suzanne Tarasiève Galériát.


Galéria a műkereskedők körében egyre népszerűbb Marais-negyedben (forrás: www.explo-guide.com)

Talán Tarasiève következő lépése – mikor újabb üzletet nyitott a Marais-negyedben – teremtette meg az új divatot a 13. kerületi galériák körében. 'A galériák csöndben szaporodnak' – jegyezte meg Bellett, a Marais-ba márciusban költöző új jövevényre, az Art:Concept-re utalva. 'Más fontos 13. kerültei galériák is áttelepülnek majd a Marais-ba', többek között a Jousse Entreprise áprilisban és a GB Agency szeptemberben.

Fordította: R. G.