Ludwig-adomány Kölnnek

Artanzix

Tavaly novemberben Irene Ludwig követte 1996-ban elhalálozott férjét, Peter Ludwigot a túlvilágra. Volt mit maga után hagynia. A házaspár – egy német csokoládégyár gazdag családi örökségéből – bő fél évszázad alatt grandiózus műgyűjteményt halmozott fel, 12 ezer műalkotással.

Az antikvitástól a kortársakig ívelő anyagból korábban – adomány vagy letét formájában – 30 múzeum részesült világszerte, közte a házaspár nevét viselő, tizenkét intézményt tömörítő „múzeumlánc”. A nagyvonalú mecénás tevékenységtől függetlenül Ludwigék tulajdonában még így is rengeteg műtárgy maradt.

 

Az altenbergi kolostor egyik üvegablaka, 1505-1520 körül, 85,3x64,9 cm, Schnütgen Múzeum, Köln © Museum Schnütgen, Köln © fotó: Museum Schnütgen, Köln


Néhai Irene Ludwig végakaratának köszönhetően ennek jelentős része – 528 műtárgy – most már két kölni múzeumot gazdagít. A két szerencsés intézmény egyike a család nevét viselő lánc zászlóshajója, a Kölni Ludwig Múzeum, a másik pedig a román templomhoz kapcsolódó, fantasztikus középkori gyűjteményt felvonultató Schnütgen Múzeum. Mindkettő nagy kedvence volt a házaspárnak, így nem meglepő, hogy további adományokban részesültek a végrendelet értelmében.

 

Alekszandra Ekszter: Diepe városának szintetikus látképe, 1912-13, olaj, vászon, 129x200 cm, Kölni Ludwig Múzeum (Ludwig Gyűjtemény) © Archives Exter-Lissim, Nakov, Párizs © fotó: Museum Ludwig/RBA


A városi fenntartású Kölni Ludwig Múzeum megkapta a párját ritkító, klasszikus orosz avantgárd gyűjteményt (Artmagazin 2010/2. 62–63.), ami ugyan már eddig is náluk állomásozott hosszú távú letétként, de a tulajdonos még a család volt. A 473 tételes orosz kollekcióban olyan művészek szerepelnek, mint Malevics, Rodcsenko vagy Goncsarova. Szintén a múzeum tulajdonába ment át egy-két további modern remekmű, többek között Braque, Degas, Klee vagy Matisse alkotásai. A Schnütgen Múzeum Ludwigék néhány kvalitásos régiségét kapta meg örökbe, köztük egy Ottó-kori ereklyetartót, egy elefántcsont memento morit és hat középkori katedrális ablakot. 

Full 002021
Full 002022