Pénz és szenvedély

Egy regényíró műkincs-tolvaj

Rendőrkézen Európa leghírhedtebb műtárgytolvaja, Stéphane Breitweiser és bűntársa, az édesanyja. 

 

A büntetett előéletű Stéphane Breitweiser nevéhez több mint 240 ellopott műtárgy – például egy id. Lucas Cranach festmény vagy számos reneszánsz műkincs – meglovasítása fűződik, illetve, ahogy az egy felfelé ívelő „karrier” esetében lenni szokott, megírta önéletrajzát is, Egy műkincs-tolvaj vallomásai címmel. A különös esetről az Artinfo számolt be.

A 39 éves bűnözőt az édesanyjával, Mireille Stengellel együtt Strasbourg mellett, Franciaországban fogták el nemrégiben a rendőrök, mielőtt egy lopott vázát próbált volna eladni. A francia Le Parisien riportja szerint a francia rendőrség illegális műtárgy-kereskedelemmel foglalkozó csapata negyven festményt, három szobrot és egy faliszőnyeget talált a tolvaj rejtekhelyén. A Breitweiser anyjának házában talált lopott műtárgyak között volt egy Brueghel tanítványának attribuált tájkép is, melyet egy brüsszeli múzeumból tulajdonítottak el. Számos értékes műkincs került elő a Stengel háza melletti tóból – köztük csillárok és zsebórák. Stengel – fiát védendő – ugyanis már több festményt semmisített meg, de az is előfordult, hogy fia lopott műtárgyait egy országút menti csatornában rejtette el.

   
Jean-Paul Matifat portréja Stéphane Breitweiserről (forrás: Artinfo)
 

Breitweiser azóta áll körözés alatt, mióta két éve egy közeli város műkereskedője feljelentette, hogy ellopott üzletéből egy festményt és egy Emile Gallé-féle szecessziós vázát. Az eset pikantériáját az adja, hogy elfogásakor pont a Gallé-vázát próbálta volna eladni Breitweiser.

Szabadulása óta főleg Németországban, Franciaországban és Belgiumban „tevékenykedett”, állítólag azért, mivel korábbi bűntettei messzire szólították szülőföldjétől.

Elfogásakor Breitweiser könnyekben tört ki, és azt hajtogatta, hogy meg fog halni. Habár mindig azt állította, hogy csak a művészet tiszta szeretete motiválja, mára világossá vált, hogy tettei mögött anyagi megfontolások álltak. A rendőrök a műtárgyak mellett 60 ezer euro készpénzt is találtak a rejtekhelyén. „Tényleg szerette a művészetet, de azt a pénzt is, amit általa szerezhetett” – írja a Le Parisien egy névtelen, a tolvajhoz közel álló forrás elmondása alapján.

Breitweisert bűntetteiről, akcióiról közölt részletes beszámolói tették híressé, amikben elmondta, hogy kéthetente új műtárggyal gazdagította saját kollekcióját, melyeket 127 európai múzeum gyűjteményéből „válogatott össze”. A nyomozók hamis fizetésképtelenséggel is gyanúsítják a rablót, mivel azt feltételezik, hogy így akarja megúszni a múzeumok számára okozott kár megtérítését. Jelenleg – óvadék ellenében – szabadlábon védekezhet.

Szerző: Kovács A. Ágnes