Magyar galériák külföldön

Helyezkedés és helyfoglalás

Nem nagyon emlékszünk rá, hogy a nemzetközi műkereskedelmi sajtó zászlóshajójának, az Art Newpapernek piaci rovata mikor foglalkozott utoljára Budapesttel. Most megtette (igaz, csak a weben): hírt adtak a januárban aktivizálódott Magyar Galériák Szövetségéről, ami tovább erősítené a külföldi vásárokon való jelenlétet és újrafazonírozná a Budapest Art Fairt. Pár hónappal ezelőtt márt írtunk a hazai műkereskedelmi börzén tapasztalható anomáliákról és megjósoltuk, kiből lesz majd sztár külföldön. Tényleg beindult a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi marketinghadjárata?

Az Art Newspaper értesülései szerint Budapest vezető kereskedelmi galériái egy új szövetséget hoztak létre, hogy a magyar művészeti színtér nemzetközi profilját jobban kidomborítsák. A január végén alapított, 23 tagot számláló Magyar Galériák Szövetsége külföldi művészeti szakemberek budapesti látogatását fogja megszervezni és reményeik szerint átalakítják majd a már létező Budapest Art Fairt is.


Pacsika Rudolf bevásárolókocsi-karikája a sátor helyén zárt rendszer, nem kell bele a százas.
A valahavolt vásárlások szép emlékműve, vagy fogyasztás-megtagadás karácsony előtt.

A szövetség egy húsz évvel ezelőtt született korábbi egyesületen alapul, de az új szervezet egyértelműen a kortárs művészetet képviselő, fiatalabb galériák irányába mozdul el, hiszen a tagság fele kevesebb mint négy éve működik. Több galéria – közöttük az acb, a Deák Erika, a Dovin és a Kisterem – az előző évben olyan nemzetközi vásárokon szerepelt, mint a bázeli Liste vagy a Volta.

'Felmerült az igény a nemzetközi fellépése – mondta Valkó Margit, a Kisterem Galéria tulajdonosa –, a művészeti vásárokon résztvevő magyar galériák száma megnövekedett, de külső szemlélő számára ez nem tűnt fel, mivel egyik galéria sem volt képes kifizetni a legfontosabb vásárokon való részvételt évről évre.'

A budapesti galériák a közös fellépést biztosító szövetségtől remélik, hogy tovább erősíti a nemzetközi vásárokon való jelenlétüket, növelve a magyar kortárs piacra irányuló figyelmet. A magyar állam is felismerte, hogy fontos a művészeti galériák új társulásának népszerűsítése, a művelődési minisztérium próbál segíteni a külföldi vásárok részvételi díjainak kifizetésében.

'Azt gondolom – mondta Valkó –, hogy a szövetség fő feladata biztosítani a magas szakmai szintű programokat, Magyarországon belül segíteni és sokkal jobban láthatóvá tenni az általunk képviselt művészeket, egyfajta kulturális lobbicsoportként tüntetve fel magunkat.'

A szövetség tagjai már találkoztak a Budapest Art Fair igazgatójával. Javasolták, hogy az éves vásárnak új helyszínre kéne költöznie a most novemberi rendezvényig, hogy az eddigi bizonytalan területtel szemben egyenlő módon képviseltethessék magukat a történeti és a kortárs művek. A vásárt korábban az elegáns budapesti Műcsarnok kiállítótereiben rendezték meg, úgy, hogy a történelmi anyag a nagy termekben kapott helyet, a kortárs munkák pedig egy külső sátorban.


Fordította: R. G.