Top10

Artanzix

A neves művészeti magazin, az Art Review idén is összeállította a nemzetközi kortárs art world legbefolyásosabb száz szereplőjének listáját. A top 10-ben ismét művészek, galériások, igazgatók és kurátorok végeztek. (R.G.)

1. Ai Weiwei
A kínai kortárs művészet szakállas guruja az év sztárja. Nem új kiállítása miatt, hanem mert a hatóságok bebörtönözték, de megtörni nem tudták. Házi őrizetéből netes instrukciókon keresztül készít fotósorozatot. Tavaly még nem volt az élbolyban.

2. Hans Ulrich Obrist & Julia Peyton-Jones
Az örökmozgó svájci sztárkurátor társával együtt igazgatja a londoni Serpentine Galériát, a kortárs képzőművészet legfrissebb trendjeinek keltetőjét. A galéria az olimpiára egy Peter Zumthor által tervezett új épülettel készül.

3. Glenn D. Lowry
A New York-i MoMA mindenható igazgatója. Bérelt helye van a top 10-ben.

4. Larry Gagosian
A szupergazdagok amerikai szupergalériása. Tizenegy galéria világszerte, repkedő dollármilliók.

5. Anton Vidokle, Julieta Aranda & Brian Kuan Wood
A progresszív színtérről érkező orosz–mexikói–amerikai trió a nagy sikerű e-flux kiadója. Forradalmi ideák, alternatív közgazdaságtan, kortárs művészet. Tavaly még csak a 16-ikak voltak.

6. Nicholas Serota
Az évi 7 millió látogatót vonzó brit kortárs csúcsintézmény, a Tate ura. Azon kevesek egyike, akik a passzátszelet fújják.

7. Cindy Sherman
Már Lady Gaga is őt utánozza. A nyolcvanas évek kedvenc amerikai nőművésze most rekordáron eladott fotójával (Artmagazin 2011/3. 4.) került be a top 10-be.

8. Iwan Wirth
Mindenható svájci csúcsgalériás, nemzetközi hálózattal.

9. David Zwirner
Szintén sztárgalériás (német gyökerekkel) New Yorkból. Idén filantrópként szerepelt sokat: jótékonysági aukciót szervezett a haiti gyerekekért.

10. Beatrix Ruf
A zürichi Kunsthalle sikeres igazgatónője. Az európai részecskegyorsító kulturális bizottságába is bekerült.