Önarcképek, művészportrék

Klasszikus galéria Pasaréten

 

A kialakult nyugati műkereskedelmi rendszerben élesen elválik egymástól a galériás és az aukciós tevékenység még ma is, amikor már érezni a közelítés szándékát a nagy árverőházak üzletpolitikájában: életmű-kiállítások rendezésével, reprezentatív galéria fenntartásával, szoros és közvetlen ügyfélkapcsolat kialakításával a klasszikus galériák tevékenységének számos kellékét felvonultatják.

 
Mint multinacionális vállalatok nagy ügyfélkörükre és nemzetközi kapcsolatrendszerükre támaszkodva versenyképesek ebben a szegmensben is, nem véletlen, hogy a nagy nemzetközi vásároknak, mint a maastrichti TEFAF, a rendező galériák szövetsége még a közelébe sem engedi őket.
 
Mivel nincsen évtizedes hagyományokra támaszkodó galériás rendszer, Magyarországon persze ez is másképp működik: lassan jó képet csak árverésen lehet vásárolni, a kereslet és a kínálat is oda koncentrálódik, sőt az aukciósházak rendezik a nagy közönséget vonzó tematikus kiállításokat, válogatásokat, sokszor a múzeumok szerepét is átvéve.
 
Nem véletlen, hogy a szentendrei Erdész Galéria is megpróbálkozott aukciós értékesítéssel, és hogy a Blitz Galéria is újra és újra belevág árverések szervezésébe. Ezért is fontos alakja a mai műkereskedelemnek Kertész Csaba, és fontos galériája is, mely egyike azon kevés, határozott arcéllel rendelkezőknek, melyek az aukciósházak árnyékában a piacon tudtak maradni.
 
A Home Galériát Kertész Csaba 1992-ben alapította Pollatsik Júliával közösen. Az első kiállítást még a Pintér Péterrel közösen bérelt angyalföldi bérház hatalmas, boltíves helyiségében rendezte, ef Zámbó István festő-, szobrász-, zene-, és életművésznek. A szentendrei művészethez való kötődés azóta is végigkíséri a galéria életét, ahogy kulcsszavak a zene, az Európai Iskola művészei, vagy a klasszikus magyar avantgárd is.
 
A galéria nem folytat hangos reklámtevékenységet, működését nem kísérik botrányok, inkább csendben működik, de közben az elmúlt években magángyűjtemények féltett darabjai kerültek a galéria falára, bizonyítva a műgyűjtés és a műkereskedelem szoros együttműködésének fontosságát.
 
A mostani kiállításon több mint negyven önarckép a falakon, egy pszichológiai körutazás, sosem látott képek, meglepetések, és fantasztikus fotók. Szántó Piroska, Nagy Balogh János, Schreiber Hugó, Nagy István, Bálint Endre és mások.