A 7. MŰGYŰJTŐK ÉJSZAKÁJÁRA

2007. február 28., csütörtök, 17-24 óra

Társasági esemény, mini-fesztivál, a legfrissebb képzőművészeti irányzatokkal való ismerkedési lehetőség, a nagymesterek előtt történő főhajtás, összefogás egy jó ügyért, a múlt, a jelen és a jövő iparművészeti remekeinek bemutatója, csütörtök esti könnyed kikapcsolódás - az összes jelző egy eseményt takar: a 7. Műgyűjtők Éjszakáját a négy évente ránk köszöntő szökőnap előtti estén, 2008. február 28-án rendezik meg Budapest belvárosában. A negyedévenként jelentkező program a főváros galériás negyedében, a Falk Miksa utcában és környékén a korábbiakkal megegyező módon 17 órakor kezdődik és éjfélig tart. Ezúttal 12 kiállítás nyílik meg az este folyamán - köztük Antonio Briceno fotókiállítása, a Franciaországban élő Reigl Judit festőművész 60-as években készített "Homme" (ember) sorozatából, valamint több kortárs művész alkotásaiból válogatott tárlatok - ezek mellett koncertekkel, állandó kiállításokkal és bútorfelújítási bemutatóval várják az érdeklődőket.

A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan a 7. Műgyűjtők éjszakáján is úgy döntöttek a résztvevő galériások, hogy a nyilvánosság megteremtésével járulnak hozzá egy gyermeksegély szervezet munkájának megismertetéséhez. A szokásos programkezdés előtt egy órával, délután 4-kor nyílik a Galeria White-ban a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 15 éves fennállásának alkalmából középiskolás diákok számára meghirdetett "Milyen (volt) 15 évesnek lenni?" című fotópályázatának nyertes munkáiból válogatott kiállítás.

A hivatalos programot 17 órakor az új helyen található Násfa Antik Galéria nyitja meg Gvardián Ferenc kortárs szobrászművész alkotásaiból rendezett kamara-kiállítással. A művész szobraiban önnön lelkének ábrázolatai, időtlen spirituális magasságok, történelmi korok archaikus emlékei manifesztálódnak, hol a tömbélmény szobrászati megfogalmazásában, hol statikailag briliáns módon megformált figurák alakjában. Időtlen, örökérvényű s öntörvényű művész is egyben, aki mindig a maga alkotói útját járja.

17 óra 17 perckor nyílik a MissonArt Galériában Wahorn András szobraiból, grafikáiból rendezett tárlat. A sűrű TV fellépései között vidéki magányában munkálkodó Wahorn András friss tavaszi primőrökkel lepi meg művészetének rajongóit. A kiállításon az utóbbi hetekben készült szobrait, és rajzművészetének újabb, alig felülmúlható remekeit állítja ki a világot járt művész. Legutóbbi Los angelesi útjáról visszatérve, napfénnyel bőven feltöltve látott neki e művek megalkotásának, melyeknek megejtő eredetisége és finom szépsége a mezőszemerei mikrovilág hangulatát hozza a téli álmából ébredező Falk Miksa utcába.

A Körmendi Galériában este 6 órakor várják vernisszázsra a képzőművészet szerelmeseit, ahol Fürjesi Csaba festőművész Profán Mítoszok című ciklussorozatát láthatják. A fiatal kora ellenére már több elismeréssel is díjazott, és a Ceredi Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetői posztját is betöltő alkotó expresszív festészeti jegyeket magán hordozó nagyméretű akril- és olajképei telve vannak közlésvággyal, intenzív színű és személyes jellegű emlékképekkel.
Ugyancsak 18 órakor nyílik a Decker Antik és Design-ban Suttogó Kozmosz címmel Valkó Gyula kortárs képzőművész kiállítása.

Este fél 7-kor a Haas Modern Művészeti Galéria várja a látogatókat Modern klasszikusok, klasszikus modernek III. címet viselő, XX. századi festményekből és rajzokból válogatott tárlatával. Itt a két világháború közötti időszak, a közelmúlt, valamint a jelenkor olyan művészeink alkotásai láthatók, akik méltán érdemelhetik ki a klasszikus jelzőt. A már hagyományosnak is nevezhető kiállításon a közönség láthatja többek között Almásy Aladár, Bálint Endre, Gadányi Jenő, Fenyő A. Endre, Halápy János, Hincz Gyula, Román György, Szántó Piroska és Vén Emil műveit.

Az 52. Velencei Biennálé egyik sztárja, Antonio Briceno venezuelai fotóművész nagysikerű Gods of America című sorozatának darabjai tekinthetőek meg a Galeria White-ban 19 órakor nyíló kiállításon. Az egyedi látásmódja, témái és szuggesztív portréi által a latin-amerikai fotóművészet egyik kiemelkedő alakjává vált Briceno eme sorozatán a fotók olyan amerikai őslakosokat mutatnak be lélegzetelállító hátterek előtt, akik azokat az istenségeket, ősi szellemeket személyesítik meg, amelyek egykor a mindennapi életük részét képezték. A sorozat az archaikus amerikai kultúrák, és az azokat életben tartó őslakosok előtt tiszteleg.

Este fél 8-kor a Pintér Sonja Kortárs Galéria kortárs művészek: Bukta Imre, Gálhidy Péter, Konkoly Gyula, Nagy Csaba, Ujházi Péter, és Varga Éva munkáiból válogatott tárlatot nyit, melynek címe: Virya. A virya szanszkrit kifejezés, virulens szavunk tőle eredeztethető, jelentése energia, erőfeszítés, életerő. A kiállítás címét Gálhidy Péter egyik fűszobrától kölcsönözték. Az alkotások legtöbbjét a kertélmény revelációja hatja át, a megmintázott, megfestett, vagy más módon átírt vagy megidézett füvek, rügyek, levelek, virágok a megszokottól eltérő módon vallanak a természetről.

A street-art világába tekinthetnek be azok, akik a 8 órakor a Stereo Gallery-ben nyíló Törzs című kiállításra látogatnak el. Az üzlet fő művészeinek alkotásaiból nyíló tárlaton Kovács Budha Tamás, Pintér Gábor, Bálint Ferenc, Tábori András és Babos Zsili Bertalan és egy, a galériában most bemutatkozó fiatal tehetség: Konrád Áron munkái láthatóak. Este fél 9-kor a Bardoni Interior-ben ugyancsak egy kortárs festőművész, Csordás Zoltán kiállítása nyílik meg.

Az Erdész & Makláry Fine Arts ezúttal is egy francia-magyar különlegességgel lepi meg a képzőművészet szerelmeseit: a Franciaországban élő egyik legismertebb magyar származású festőművész, Reigl Judit hatvanas években készült Homme (ember) sorozatát hozták Magyarországra, amely 1 hónapig látható Budapesten. Az alkotó, aki az 50-es években a szürrelizmus pápájának is nevezett André Bretonnal is szakított azért, hogy saját útját járhassa, az úgynevezett "automatikus írás", azaz a tudatalatti vászonra vitelének úttörői közé tartozik. A művész első magyarországi kiállítására - amely az addigi életművet ölelte fel - 2005-ben került sor a Műcsarnokban. A most látható tárlaton a 60-as években született munkái közül az "Homme" sorozat darabjait mutatják be a hazai nagyközönségnek, amelyeken absztrakt formákból kitörő emberi alakokat fedezhetünk fel.

A most nyíló kiállítások mellett már megnyílt tárlatokat is megtekinthetnek az érdeklődők ezen az estén. A Haas Galéra és kiállítóteremben Téli tárlat XX. századi festményekből, rajzokból című kiállítás várja a közönséget, a Nemes Galériában pedig XIX-XX. századi magyar festményekből, grafikákból, valamint régi külföldi mesterek alkotásaiból látható válogatás. Aki pedig eddig elmulasztotta, annak február 28-án utoljára lesz lehetősége megnézni Szilágyi Lenke Magasabb szférák címet viselő kiállítását a Memoart Galériában.

A 7. Műgyűjtők éjszakáján az iparművészetet kedvelők is találhatnak érdekességeket: a Ferenczi Enetrior Antik & Designban éjfélig tartó autentikus bútorfelújítások bemutatója látható, az Artcore Antik & Designban pedig a kényelmet és használhatóságot az igényes egyediséggel ötvöző XX. századi bútorokkal ismerkedhet a nagyközönség.

Három koncert is várja az érdeklődőket: 18 órakor a Pintér Antikban a 12 éves Gerlóczy Zsigmond zongorázik, majd - amennyiben az időjárás is úgy alakul - 19-től 22 óráig a galériásokat és műgyűjtőket összefogó Haas Daléria Zenés télbúcsúztató műsora hallható a Haas Modern Művészeti Galéria előtt. 20.30-tól egy igazi jazz-különlegességgel várja a Pintér Antik a közönséget, mégpedig az örmény Yengibarian David harmonikaművész koncertjével. Szerzeményei az örmény népzene, az argentin tangó, illetve Astor Piazzolla zenei világának ötvözete.

A programok ingyenesek.

www.mugyujtokejszakaja.hu