Művészet közelről

Könyvkritika

Ismeretterjesztő tudományos munkákra szükség van, még ha a hazai kutatók le is nézik a műfajt. Pedig vannak ennek is kiválóságai, például az angolszász világban Robert Cumming, aki a Christie’s tanára és számtalan neves magazinnak ír olvasmányos, de szakmailag feddhetetlen műkritikákat. A Mérték kiadó fordításában most megjelent (a kilencvenes évek közepén írt) képes albuma a laikusokat vezeti be a művészettörténet birodalmába. Egészen pontosan a klasszikus festészet birodalmába.

Robert Cumming: Művészet közelről. Mérték, Budapest, 2008, 104 oldal, 2999 Ft

Cumming, mint egy precíz múzeumi tárlatvezető, alaposan végigelemzi a legnagyobb remekműveket, figyelmét semmi sem kerüli el, szépen sorjában kitér mindenre, a formai jegyekre, az ikonográfiára, a rejtett szimbólumokra, a műfaji jellegzetességekre, a forradalmi újításokra és még a művészek életrajzára is. De semmit nem ír túl, az információk a képek vonatkozó részeihez húzott vonal végén olvashatók, egészen sűrű „vizuális lábjegyzet” formájában.

Csak külsőre tűnik gyerekeknek szóló képeskönyvnek. Cumming az alapok rendszerezésénél kezdi, de a gyakorlott múzeumlátogatók számára is tartogat meglepetéseket. Például, hogy miért pergett le a lapis lazulit tartalmazó festék a freskókról, hogy mi köze van Fra Angelicónak a Ming-kori vázák mintáihoz, hogy hová tűnt a Mona Lisa szemöldöke vagy hogy miként falja fel a bitumen Géricault hatalmas remekművét. Kiváló népszerűsítő album a klasszikusok iránt érdeklődőknek – és tudásismétlő látástréning a szakmabelieknek.

R. G.

Artmagazin 2008/5. 93. o.