Saatchi 25 millió fontos ajándéka

Galériából múzeum

A híres, hírhedt galériás Charles Saatchi legújabb húzásával igencsak felkavarta a művészeti színtér állóvizét. Ugyanis a 6 és félezer négyzetméteres, londoni magángalériáját, 200 műtárgyával együtt (melyek összértéke meghaladja a 25 millió fontot) a brit államnak ajándékozta. Így a Saatchi Galéria ezentúl a Londoni Kortárs Művészeti Múzeum nevet viseli.


A jelenlegi Saatchi Galéria
fotó: wikipedia


A Saatchi által adományozott műtárgyak a „fiatal brit művészek” (YBA) munkái – ide tartozik Damien Hirst és Sarah Lucas is –, akik az ex-reklámszakember támogatásával, illetve az 1997-es Sensation kiállítással váltak ismertté. A siker természetesen visszahatott Saatchira, így ma ő ez egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb ember a művészeti piacon.

Az ajándék magában foglalja például Tracy Emin híres feldúlt ágy-installációját, vagy Richard Wilson 20:50 című munkáját, ami egy fényvisszaverő olajjal félig megtöltött helyiség, de Damien Hirst több művét is.

Saatchi – aki nemrég vette el Nigella Lawson sztárséfet – műgyűjtői pályafutása alatt hatalmas magángyűjteményt halmozott fel. A galéria úgy nyilatkozott, hogy az adományozás ellenére is a híres műkereskedő még mindig művek százaival rendelkezik. Rebecca Wilson, a galéria társigazgatója szerint Saatchi gyűjteménye friss, agilis és gyorsan reagál a kortárs művészet világszerte végbemenő változásaira. Továbbá hozzáteszi, hogy a galéria személyzete a helyén marad, és folytatja munkáját, ahogy az immáron 67 éves Saatchi is, aki nem tervezi, hogy mostanában nyugdíjba megy. Ahogy mondja: „Saatchi már a jövőt tervezi, de a Saatchi Galéria egyedi karaktere mindenképp megmarad.”

Saatchi azáltal, hogy múzeumi környezetbe helyezte sztárművészeit, végleg kanonizálta őket. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a már amúgy is drága – bár sokak számára felszínesen provokatív vagy blöffszerű – műveik még jobban felértékelődtek. Ugyanakkor London is jól jár: ingyen kap egy turistavonzó állami múzeumot és néhány millió font értékben műtárgyakat.

Szerző: A. Kovács Ágnes