A Rothschild-tojás

Új Fabergé remekmű

A világ vezető aukciósháza, a Christie's november végén rendezte meg az – orosz oligarchák luxusigénye miatt – nagy szenzációnak számító Orosz Művészeti Hetet. Az árveréssorozat vitathatatlan csúcsát a november 28-án elkelt Fabergé-tojás jelentette. Az utolsó orosz cárok udvari ékszerésze a kis órával is ellátott méregdrága csecsebecsét a Rothschild bankárdinasztia számára készítette 1902-ben. Egy ismeretlen licitáló 8,9 millió fontért vihette haza a remekművet.

 

Carl Fabergé: A Rothschild Fabergé-tojás, 1902, 27 cm magas. A kivételes ékszer majdnem 9 millió fontért kelt el a Christie's londoni árverésén 2007. november 28-án. A Rothschild-tojás a 12 ismert nem cári megrendelésre készült, de azt a színvonalat képviselő Fabergé-munka egyike. S mostantól a legmagasabb aukciós árat elért orosz műtárgy is egyben (a festményeket nem számítva).
© Christie's Images Limited

 

Az empire stílusjegyeket utánzó műkincset az egyik Rothschild-lány ajándékozta fivére menyasszonyának 1902-es eljegyzésük alkalmából. Az áttetsző rózsaszín zománccal és arany girlandokkal díszített, kicsiny építészeti talapzaton álló, guilloche-technikával gravírozott ezüsttojás egy miniatűr órát

Kukorékol a kakas a Rothschild-tojás tetején

rejt magába. A 27 centiméter magas mestermunka teteje minden órában felpattan, s megkezdődik a 15 másodperces kiselőadás. A tojásból egy gyémántokkal kirakott kakas emelkedik ki, ami négyszer meglebbenti a szárnyait, hármat bólint, kitátja a csőrét és kukorékol. Az ékszer-remekmű egészen eddig a Rothschild-család birtokában volt, se szakértők, se a széles közönség nem tudott a létezéséről, bár ismert egy hasonló, kék színű tojás két évvel későbbről (Kelch kakasos tojás).

Peter Carl Fabergé a századforduló legmegbecsültebb orosz ékszerészeként írta be nevét a művészet és a luxus történetébe. (Franciás hangzású nevét hugenotta őseitől örökölte.) A Szentpéterváron született fiú az apja szakmáját tanulta ki, majd a drezdai inasévek után 1864-ben beszállt az idősebb Fabergé üzletébe. Az egyre népszerűbb és ismertebb mestert 1885-ben kérte fel III. Sándor cár egy húsvéti ajándék elkészítésére. A nyitható aranytojás lenyűgözte a cárt és a cárnét, még abban az esztendőben kinevezték Fabergét udvari

A Rothschild-tojáson kívül Carl Fabergé két óraszerkezetes tojást készített. Az itt láthatót „Kakukkos” tojást 1900 húsvétján ajándékozta II. Miklós cár anyjának.

ékszerészüknek. Az egész világnak szállító hatalmas Fabergé-manufaktúra csúcsdarabjai ettől kezdve az orosz udvari kincstár számára készültek. Az udvari ékszerész – az 1917-es Orosz Forradalomig – minden évben elkészítette a leleményesebbnél leleményesebb meglepetéseket tartogató húsvéti ajándéktojásait a cári család számára.

A Rothschild-tojás a cári tojások színvonalával vetekszik. A rózsaszín zománcmáz alatt látható a manufaktúra vezető mesterének, Michael Perchinnek a fémjele, valamint Fabergé szignója és az évszám. Érthetők az árverezőház szakértőjének, Anthony Phillipsnek lelkendező szavai: „A Christie'snél töltött negyven évem alatt ez az egyik legizgalmasabb pillanat. A Rothschild Fabergé-tojáson megvan az igazi mesterművek minden egyes eleme: a mesterségbeli tudás minősége, a kivételes állapot, a ritkaság és a proveniencia, hiszen tény, hogy ez az egyetlen darab, ami egészen eddig a művet megrendelő család tulajdonában volt, mindez együtt valóban fönséges műalkotássá teszi.”

Szerző: Rieder Gábor