Új lakók az Andrássy úton

Artanzix

A kormányzat által a Műcsarnok mögé tervezett Andrássy-negyed körül még nem indult meg a nyilvános ötletelés. De az Ötvenhatosok terére álmodott új múzeumnegyedhez vezető „kulturális tengely” Andrássy úti része már alakul.

Ha nem is minisztériumi forrásból, de magántőkéből. A Hősök terétől nem messze virágzik a privát mecenatúra. A Kogart Házat nem sodorta el a gazdasági válság, büszkén virít ma is, színvonalas éttermével, barackszínű falaival és hagyományos kiállításpolitikájával. (Jelenleg épp Egry-tárlattal várja a nagyérdeműt.)

A szomszédos telken épül a fantasztikus ázsiai műkincskollekciót felhalmozó Zelnik István Aranymúzeuma. Zelnik a műgyűjtemény mesés aranymaszkjaiból már adott egy kis ízelítőt a Néprajzi Múzeumban tavaly (Artmagazin 2010/1. 67.). Bár az új épület őszi megnyitója tolódik, az igazi turistamágnesnek szánt magánintézmény körül szorgosan dolgoznak a munkások. A helyválasztás nem véletlen, hiszen szinte szemben áll az Iparművészeti Múzeum filiáléja, a mindig kicsit kihalt Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum.

A „kulturális tengely” az Oktogon és a Deák tér közötti szakaszát a luxusáru-boltok és a nemzetközi világmárkák uralják. Március végén új jövevény érkezett: a Párisi Galéria megnyitotta üzletét az egykori Párizsi Nagyáruház pazarul felújított, elegáns épületében. Ha felmegyünk a mozgólépcsőn a gyönyörűen helyreállított, kávézóként üzemelő Lotz-teremig, majd onnan még egy fél lépcsőfordulót kapaszkodunk felfelé, már ott is találjuk magunkat az új galériában.

A közel 700 négyzetméteres műkereskedés körbeöleli a nyitott átriumot, csak az apró mintákkal díszített, szeszélyes szögekben megtörő üvegfal választja el egymástól a két légteret. A visszafogottan elegáns, modern részletek finoman illeszkednek a késő szecessziós áruház egykori stílusához. A berendezés egy jó ízlésű műgyűjtő loftlakását idézi. Középen könyvespolcok (ritkaságszámba menő antikvár művészeti könyvekkel), decens bútorok a huszadik század első feléből, a dizájnos kávézóasztalon a Sacco di Budapest kötete hever, egy nikkelcsöves zsúrkocsin Báthory Júlia metszett üvegvázája, a vitrinben Gorka-kerámiák és eozinos Zsolnay-vázák, a mély tónusú konzolasztal felett pedig egy negédes Munkácsy-zsáner kábítja a könyvesboltból feltévedőket.

A falakon körbe a Falk Miksa utca szokásos kínálata: Ziffer Sándor harsány nagybányai templomtornyától Kádár Béla rajzsorozatának méla szemű, kicsit szürreális tehenein keresztül Vajda Lajos fotómontázsáig. 

Full 002029
Full 002030
Full 002031
Full 002032